Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Silnik 1.8 o mocy 129 KM, ale nie ADR/APT/ARG/AVV - jakie oznaczenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeglądając kilka katalogów części online, natknąłem się parę razy na silnik 1.8 o bliżej niezidentyfikowanym kodzie (ale nie jest to ADR / APT / ARG / AVV ani 115-konny AFY ) o podawanej mocy 129 KM.

Nie znalazłem go także w tym zestawieniu:

http://www.audiklub.org/silniki/-/audi/0/0/0/0/120/130/1994/2002/0/id/asc/index/pb.html

Co to za silnik, czy ktoś się orientuje? Jest o 4 KM mocniejszy od ADR-a, intryguje mnie, skąd owe 4 KM więcej :D

Opublikowano

ADR + kat out :decayed::polew:

A tak na poważnie to może jakiś produkt na USA :naughty:

Opublikowano

Ja tez spotkałem sie z taka moca silnika ale nigdzie nie było podanego oznaczenia silnika, byc moze jak kolega napisał wczesniej była to odmiana na jakis konkretny rynek.

Opublikowano

W katalogu intercarsu tez jest 1.8 129hp, jak ktos ma czas moze porownac numery czesci z wersja 125hp i znalezc roznice...

Opublikowano
  • Autor

W katalogu intercarsu tez jest 1.8 129hp, jak ktos ma czas moze porownac numery czesci z wersja 125hp i znalezc roznice...

O tym nie pomyślałem, tylko teraz pytanie: które części porównywać? Cały osprzęt i elementy silnika?

Opublikowano

O tym nie pomyślałem, tylko teraz pytanie: które części porównywać? Cały osprzęt i elementy silnika?

Ja bym zaczal od glowicy i kolektorow, a pozniej cala reszta wydechu (szczegolnie katalizator). Ew. dolot (przeplywka, przepustnica?). 4hp to pewnie jakas kosmetyka. Jak nie znajdziesz w mechanice kop elektryke (komputer?), ew. uklad zasilania w paliwo... No nie wiem, trzeba wziac piwko i poswiecic pol godziny ;) Akurat katalog IC jest dosyc dobrym zrodlem danych z mojego doswiadczenia. Jeszcze sie okaze, ze mozna latwo 4hp dodac ;)

Opublikowano
  • Autor

Ja bym zaczal od glowicy i kolektorow, a pozniej cala reszta wydechu (szczegolnie katalizator). Ew. dolot (przeplywka, przepustnica?). 4hp to pewnie jakas kosmetyka. Jak nie znajdziesz w mechanice kop elektryke (komputer?), ew. uklad zasilania w paliwo... No nie wiem, trzeba wziac piwko i poswiecic pol godziny ;) Akurat katalog IC jest dosyc dobrym zrodlem danych z mojego doswiadczenia. Jeszcze sie okaze, ze mozna latwo 4hp dodac ;)

No wiesz, o to mi dokładnie chodzi, bo mam taki cel, żeby wykręcić ADR-a na co najmniej 140 KM :naughty: :naughty: :naughty:

Dodatkowe 4 KM to już jakiś początek, nie ? :wink4:

Opublikowano

No wiesz, o to mi dokładnie chodzi, bo mam taki cel, żeby wykręcić ADR-a na co najmniej 140 KM :naughty: :naughty: :naughty:

moj kumpel ma ADR`a ktory ma wbite w dowodzie 140KM :cool1: (znaczy w kW)Mial stozek i dolot z kwasowki... I jakies papiery z firmy digitec :cool1: Ale czy to mialo 140KM to nie wiem :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

moj kumpel ma ADR`a ktory ma wbite w dowodzie 140KM :cool1: (znaczy w kW)Mial stozek i dolot z kwasowki... I jakies papiery z firmy digitec :cool1: Ale czy to mialo 140KM to nie wiem :gwizdanie:

A miałbyś możliwość dowiedzieć się czegoś więcej?

Opublikowano

A miałbyś możliwość dowiedzieć się czegoś więcej?

wrzucalem tutaj jakies papiery z tej firmy ktore mial do auta... Forumowicze stwierdzili ze nie ma tam nic konkretnego napisane :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Hmm, a możesz jakoś mnie nakierować, gdzie tego szukać?

Powiem Ci, że jeśli chodzi o jakiekolwiek modyfikacje 1.8 20v, to nawet wujek google jest ciemna masa :confused4:

Każda pomoc w tej kwestii będzie mile widziana :)

Opublikowano
  • Autor

Za wiele nie rozjaśniło to sytuacji, ale dzięki :hi:

Opublikowano

Nie ma nigdziej info o 1.8 20v n/a, bo nie ma sensu w grzebac w ADR jak za cene kilkunastu hp (soft? wydech?) mozna wstawic 1.8T i krzesac iskry do woli :)

Opublikowano

mozna wstawic 1.8T i krzesac iskry do woli :)

ale można tez w ADR zrobic ostre wałki pociąć główkę liznąć zamach i korby ... tylko kto ma na to pieniądze ? :gwizdanie:

Opublikowano

A ja głupi chciałem zbierać kasę na program do mojego 1.8 T, jak za 180zeta będę miał ponad 160koni i autko będzie paliło mniej benzyny :polew:

A tak szczerze to nie ma co się zajmować takimi specyfikami, wymiana filtrów i oleju na świeże zrobią lepiej dla silnika niż takie cuś. Podobnie jak magnetyzery, powerboxy z allegro itp. najgorsze że ludzie faktycznie to kupują. Ostatnio na jakimś forum przewinął się link z M5 która miała magnetyzery pod maską :gwizdanie:

Opublikowano

ja mam takie pytanie przy 100 km/h jakie macie obroty w 1.8 np Adr ??

Opublikowano
  • Autor

ja mam takie pytanie przy 100 km/h jakie macie obroty w 1.8 np Adr ??

Ale na którym biegu? :cool1:

Opublikowano

Z tego co czytałem to generalnie ADR ma nałożony spory kaganiec jeśli chodzi o moc. Głównie chodzi o wałki, soft i kilka innych rzeczy. Gdyby fabryka chciała to z tego silnika można uzyskać znacznie więcej mocy ale kto wtedy kupowałbym 1,8T? We własnym zakresie nikt tego się nie podejmuje bo to zbyt duże koszty, każdy woli swapować na 1,8T. U mnie w mieście jest koleś który też ponoć ma kręconego ADR coś w granicach 140PS. Niestety nie mam z nim kontaktu.