Dzo-Dzo Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam intersuje mnie zrobienie studni glebinowej na mojej działce - mam kilka pytan czy ktos juz ma taką studnie jakie sa koszty co jest jeszcze potrzebne czy jakies pozwolenie czy co prosze o informacjie z gory dziekuje
GILI Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 Jeśli chcesz prowadzić tam działalność,to musisz uzyskać pozwolenie wodno prawne i badania/odbiór hydro-geologiczny. Jeśli będzie stał tam dom mieszkalny nie są konieczne pozwolenia. Cena bicia studni,to ok.150-200zł metr+ pompa i zbiornik. Tak więc ostateczny koszt zależny jest od tego jak głęboko jest woda. Jeśli nie masz jeszcze pozwolenia na budowę,to potrzebne jest pismo z gminy,że nie ma możliwości podłączenia z wodociągu. Bo jeśli w miejscowym planie zagospodarowania jest taki wymóg,to nie uzyskasz odbioru budynku przed podłączeniem się do nitki wodociągowej.
Dzo-Dzo Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Opublikowano 19 Lutego 2011 woda jest w dzialce ale chcialem miec oprocz tego studnie glebinową - wiadomo koszty sie by szybko zmniejszyly to bedzie domek jednorodzinny w czewie powiedzieli mi na gotowo 400 zł za metr WIERCENIA okolo 20 do max 30 metrow i nie wiem czy to duzo czy malo czy wallą w ciula
moskal Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 400 zł za metr kopanie studni głębinowej sie nie kopie
Wandej Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 wiem wierci ;-) tos napisal taka mala anegdota ze studnio glebinowa... Wiercona byla kiedys u mnie no i znachor stwierdzil ze tu jest woda... 3 odwierty i nic :gwizdanie: Otoz jak sie okazalo woda byla ale w jednej z rur byl zaklinowany zdechly szczur poniewaz lezaly w stodole... I studnia nie powstala
GILI Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 Dzo-Dzo jak już masz wodociąg,to wystarczy studnia z wodą podskórną,jeśli grunt jest żwirowy,to będzie na 100% czysta. Wykopałem taką na czas budowy,woda rozpoczęła się na 4,5metra,oczywiście bez różdżkarza nie może się obejść. Później wybiję w tym miejscu głębinową,całkowity koszt ok. 3,5tyś. Badałem ją w sanepidzie i podobno jest zarąbista, wydajność 10tyś. l/h
Rekomendowane odpowiedzi