Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Co to za dzwięk prośba o analizę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostawiasz ten dźwięk w spokoju, wiele turbo tak pracuje w tej grupie silników VAG i ja to potwierdzam. Sam miałem to w B6 i znikło z czasem po którejś wymianie oleju i filtra powietrza, oraz teraz też miałem krótko dźwięk po wymianie i znikł, ale nie chce tu więcej na ten temat się rozpisywać bo być może jakiś niepotwierdzony sposób się zrobił...

Opublikowano

W moim BLB nie ma DPF. A auto dość często traci moc(wpada w tryb awaryjny) i to już chyba jest związane z turbo raczej... i to cykanie i poszarpywanie słychać właśnie od strony po której znajduje się turbina. Dźwięk jest tylko odczuwalny i słyszany w czasie jazdy na postoju robiąc przygazówki nie słychać nic, silnik pracuje normalnie. Możę teraz się, ktoś znajdzie, kto pomoże bardzije zdiagnozować dzwięk.

Opublikowano
A gdzie ty kolego w 2.0 Tdi BLB masz Dpf:facepalm:

wydawało mi się, że BLB ma seryjnie montowanego DPF-a....

Jeśli chodzi o sam dźwięk to w moim BRD też tak jest. Turbina była sprawdzana - brak luzów wzdłużnych i poprzecznych...

Słychać takie szuranie z prawej strony podczas zmiany biegów...

Pozdrawiam

Opublikowano

no fakt w blb nie ma dpf nie zauważyłem że to blb bo nie ma w swoim opisie ale to nie zmienia faktu ze ten typ tak ma i już a pisanie typu "turbo na 100% miałem jeden taki przypadek wirnik trze o obudowe"- poprostu mnie powala.

Opublikowano

W uzupelnieniu tego co napisalem, zrodlem, tajemniczego dzwieku, oprocz zdeformowanych lopatek wirnika cz. goracej turbiny moze byc zmiana w aerodynamice uklady dolotowego, lub wydechowego.

POwodem moze byc cialo obce w ukladzie dolotowym, nawet lisc w rurze prowadzacej do filtra powietrza, jakis odlamek w wydechu, uszkodzony kat lub DPF.

Opublikowano

co do turbiny to luz poprzeczny bedzie zawsze do 1 mm , wzdłuzniego byc nie moze ,

Ps. A ja miałem taki dzwiek w poprzednim aucie z motorem 1.8T i okazało sie ze upuszcza powietrze zawor DV , moze w TDI N75 tak upuszcza cisnienie ?!

Opublikowano

wydaje mi się, że ten typ nie może tak mieć skoro traci moc. cos musi być nie tak- treaz tylko co?

Opublikowano
no fakt w blb nie ma dpf nie zauważyłem że to blb bo nie ma w swoim opisie

A w tytule wątku to masz ?:wink:

Opublikowano

Witam wszytkich ponownie.

Wymieniłem turbo na nowe firmy GARETT i wydaje mi się , że już nie słychać żadnego szurania w czasie jazdy. W czasie wymiany okazało się, że jest jeszcze przetarty wąż wychodzący z turbiny o numerze 8E0145790D. Nie wiem czy, mogę z tym jeszcze troszkę pojeżdzić. Wąż ten troszke kosztuje i też zastanawiam się nad używanym. pozdrawiam