maxus24 Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 witam czy moze ktos kto sie zna na oponach napisac ktore opony niemaja "run flat " bo podobno ze te opony z "run flat" sa twarde i mniej konfortowe a chcialbym kupic jakies uzywane 17" 205/50 lub 225/45 i niewiem co wybrac ? a moze kupic 205/55 lub 225/50 zeby zawieszenie tak nie cierpialo ? z gory dzieki.
A-rek Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 ktore opony niemaja "run flat " te na których nie pisze "run flat"
maxus24 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Opublikowano 5 Marca 2011 ktore opony niemaja "run flat " te na których nie pisze "run flat" a na wszystkich pisze run flat ???
Piechol Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 na wielu oponach nie jest napisane :gwizdanie: "run flat" swego czasu jeździłem sporo A6 C5 na 17" ContiSport Contact z run flatem i było jakoś dziwnie twardo w porówniu do moich takich samych bez run flatu. Ja tam wole wozić kółko zapasowe, ale wybór należy do Ciebie
maxus24 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Opublikowano 5 Marca 2011 na wielu oponach nie jest napisane :gwizdanie: "run flat" swego czasu jeździłem sporo A6 C5 na 17" ContiSport Contact z run flatem i było jakoś dziwnie twardo w porówniu do moich takich samych bez run flatu. Ja tam wole wozić kółko zapasowe, ale wybór należy do Ciebie tak myslalem ze wlasnie niepisze na wszystkich i taki mam zamiar zeby kupic bez run flat zeby byl komfort lepszy
A-rek Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 na wielu oponach nie jest napisane "run flat" nie wierze. taki napis musi być tak samo jak napis z datą produkcji, czy tez jest to opona wzmacniana czy też kierunkowa. takie informacje muszą być umieszczone na oponie
Piechol Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 na wielu oponach nie jest napisane "run flat" nie wierze. taki napis musi być tak samo jak napis z datą produkcji, czy tez jest to opona wzmacniana czy też kierunkowa. takie informacje muszą być umieszczone na oponie chodziło mi o to, że na wielu nie jest, bo nie mają run flata po prostu
b3rs Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 Na każdej oponie typu RunFlat musi to być napisane. Tyle że nikt tego nie oznacza w ten sposób, tylko prawie kazdy producent swoimi skrótami, no może poza goodyearem, który czasasmi ma napis RunOnFlat lub też ROF, Conti ma SSR, itp. To że sa mało komfortowe na naszych drogach to prawda.
Oscar/Mariusz Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 http://www.oponytanio.pl/ zaznacz w opcji bez run flata ,wszukaj
bezimienny Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Znalazłem ciekawe fotki RunFlat'u i to na audi A4 B6, i tu moje pytanie, czy w tych oponach które można kupić normalnie w obiegu jest coś podobnego czy kompletnie inne rozwiązanie? i czy ten RunFlat może ochronić troche felge przed ewentualnym pogieciem na dziurach? i czy jego twardość nie wykończy zbyt szybko "super" wytrzymałego zawieszenia w A4?
pawel1380 Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Troche chroni felgę gdyż"coś" jednak amortyzuje. Opona Run Flat na pewno szybciej "zmęczy" zawieszenie.Fizyka.Ponieważ mamy mniejszą amortyzacja na samej oponie ,wobec czego siły przenosza się na zawieszenie. To rozwiązanie moim zdaniem ma jeszcze jakieś pozytywy na równych drogach np niemieckich. Np jest bezpieczniejsze podczas "wystrzału" przy szybkiej autostradowej jeździe. Ale w polskich warunkach Run Flaty to nieporozumienie.To moja opinia,wyrobiona z paru samochodów na których jeździłem w Run Flatach.
Rekomendowane odpowiedzi