Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Szybkie pytanie dotyczące wymiany żarówek podświetlenia licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mianowicie zabieram się za wymianę żarówek podświetlenia licznika i tutaj moje pytanie czy trzeba odpiąć akumulator na czas wyjęcia licznika?

Forum przeszukałem ale w tematach w których była poruszana sprawa wymiany żarówek, nie zauważyłem niestety wzmianki o aku.

Opublikowano

zawsze się odłacza aku,przed wypięciem ważnych podzespołów elektronicznych,bo nagłe odcięcie od zasilania moze spowodować uszkodzenie elementu-może się zdażyć,że nic nie będzie,ale jak chcesz-to ryzykuj

Opublikowano

ja odpinałem licznik bez odpinania aku, byle stacyjka była wyłączona i u mnie żadnych komplikacji :cool1:

Opublikowano

Ok czyli widać da się, ale ja wole nie próbować szczęścia i odłącze aku, tym bardziej że mam sprawnego FISa i nie chce szukać drugiego licznika, temat do zamknięcia, dziękuje za odpowiedzi :good:

Opublikowano

bo nagłe odcięcie od zasilania moze spowodować uszkodzenie elementu

A jak nagle odłaczysz akumulator? :>

Możesz spokojnie odpinać licznik bez ruszania aku.

Opublikowano

A jak nagle odłaczysz akumulator?

odłączenie aku to nie to samo,co wypięcie wtyczki,bo pomiędzy wtyczką,a aku-jest bezpiecznik,jeśliby było to takie proste-nie stosowano by ich dotyczy to zarówno odpinania ,jak pózniejszego podpięcia wtyczki do podzespołu
Opublikowano

Kolego ja rozumiem różnicę, trochę żartem pisałem. Ale powiedz mi jak powinno się być nieostrożnym, żeby coś popsuć przy odpięciu wtyczki takiej czy innej (pomijam airbagi).

Odkąd mam auto, jeszcze nigdy nie odłaczałem akumulatora. Zmiana radia, wymiana żarówek w liczniku, nacięcie kilku przewodów oryginalnej instalacji i dolutowanie do nich innych itp.

Ja nawet nie wiem gdzie jest ten akumulator. :>

Ale oczywiście są różne szkoły. Inna mówi, że nawet wymieniając żarówkę warto odłaczyć akumulator.

Opublikowano

no widzisz i tu jest cały sęk-jedni ,włącznie z producentem proponują odłaczenie aku dla bezpieczeństwa-inni-omijają to i nic się nie dzieje,ale jeśli się coś wydarzy,bo nie odepnie sie aku-do kogo miec pretensje?

co do poduszek-zdejmowałem bez odłączenia aku i to samo z podpinaniem-nic sie nie stało,bo od wystrzału jest czujnik,który tym staruje,ale jak będzie coś uszkodzone-wystrzeli,to samo jest z licznikiem,radiem,czy czymś innym-jeśli po drodze od aku do elementu,będzie coś uszkodzone,przetarty przewód,czy cokolwiek-może sie coś wydarzyć i bezpieczniej i bardziej profesjonalnie jest odpiąć aku-to tylko dwie śrubki i spokój

Opublikowano

Ja myślę, że Ci co nie odpinali, dalej nie bedą odpinac. Dopóki czegos nie zepsuja... :evil:

A śróbka w zasadzie jedna. :wink4:

Opublikowano

Ja myślę, że Ci co nie odpinali, dalej nie bedą odpinac. Dopóki czegos nie zepsuja... :evil:

A śróbka w zasadzie jedna. :wink4:

dokładnie ja nie będę odpinał aku żeby odpiąć radio licznik, jak wpinałem się z tempomatem pod komp to odpiąłem aku żeby zwarcia przypadkiem nie zrobić każdy robi jak uważa i każdy ma zawsze przynajmniej 2 wyjścia :decayed: