Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Demontaż alternatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jutro muszę wymienić alternator i chciałbym to zrobić szybko :) czytałem że jest problem z 1 śrubą bo jest za długa , dużo osób ja obcina i mam pytanie jaka śrubę kupić i jaką długość jak bym ja uciąć i zamienić ? w którym momencie ja uciąć ?

drugi sposób jaki znalazłem to że niby jakoś da sie wyciągnać bez obcinania śruby ...

trzeci to demontaż wentylatora i mam pytanie jak i gdzie i co wsadzić zeby zablokować go i czy potrzeba długiego imbusa do okrecenia ?

jak ktoś ma doświadczenie to proszę o pomoc bo jutro musze go wymieć i chce wczesniej skompletować narzędzia potrzebne

z gory wielkie dzięki

Opublikowano

tą jedną ja u siebie odkrecilem i ile sie dało to wyciąglem, reszte wykręcilem i podwazylem altka i wyszedł. Albo ktos juz ja obciął albo to jest ten sposob co pisałes.

Opublikowano

w wisko wylam 2 ząbki i wtedy ta 2 sruba wyjdzie bez problemu wszyscy tak robia :)

Opublikowano

U mnie ta śruba wyszła po wielu kombinacjach - w wisko jest w jednym punkcie zrobione zagłębienie i trzeba łbem śruby w nie trafić. Większy problem był ze złożeniem więc minimalnie skróciłem tą śrubę. W każdym razie, jak dobrze pokombinujesz to powinno wyjść bez cięcia i łamania ząbków :)

Opublikowano
  • Autor

a wie ktoś jaka to sruba napewno M8 ale jaka długośc ? bo jak bym obciąl to chce miec przygotowana nową - krótszą

Opublikowano

w wisko wylam 2 ząbki i wtedy ta 2 sruba wyjdzie bez problemu wszyscy tak robia :)

ja tak też zrobiłem jak kolega i wyszła śruba bez problemu

Opublikowano
  • Autor

chodzi o wylamanie 2 ząbków tych metalowych ?

Opublikowano

chodzi o wylamanie 2 ząbków tych metalowych ?

tak :)

Opublikowano
  • Autor

spoko dzieki w takim razie wyłamuje te zabki w razie co i nie bede sie bawil z tym :D

Opublikowano

spoko dzieki w takim razie wyłamuje te zabki w razie co i nie bede sie bawil z tym :D

:good:

Opublikowano
  • Autor

a jeszcze moze podpowiesz czym to wyłamałes i jak zebym nic nie zepsuł :) ?

Opublikowano

Kolego nic nie trzeba wyłamywać, odkręcasz przewody i śruby mocujące, dekiel plastikowy z tyłu altka, odkręcasz i wyjmjesz szczotkotrzymacz zespolony z regulatorem napięcia, luzujesz lekko cztery śruby zespalające połówki altka, jak się rozsuną (czasem trzeba podważyć dwoma wkrętakami włożonymi między przednią obudowę łożyska a stojan) to wyciągasz tą śrubę co wychodzi bez problemu, tą co robi problem wysuwasz do oporu o wisko i altek powinien dać się spokojnie wysunąć z mocowania.

W podporze altka jest specjalne wycięcie które na to pozwala, mimo że śruba nie jest do końca wyjęta.

Bywają jednak wyjątki :decayed: u braciaka ta śruba była tak długa że wyszła dopiero po rozmontowaniu altka na aucie (wyjołem najpierw tylną część ze stojanem, dopiero potem przednią z wirnikiem)

Przy rzpoławianiu atka trzeba uważać na podparcie tylnego łożyska, jest tam plastikowa wkładka która zewnętrzną częścią powinna wejść w wycięcia w tylnym deklu.

Z narzędzi potrzeba bodajże krótką nasadową 10 i krótki wkrętak krzyżowy do odkręcenia plastikowego dekla .

:)

Opublikowano

Kolego nic nie trzeba wyłamywać, odkręcasz przewody i śruby mocujące, dekiel plastikowy z tyłu altka, odkręcasz i wyjmjesz szczotkotrzymacz zespolony z regulatorem napięcia, luzujesz lekko cztery śruby zespalające połówki altka, jak się rozsuną (czasem trzeba podważyć dwoma wkrętakami włożonymi między przednią obudowę łożyska a stojan) to wyciągasz tą śrubę co wychodzi bez problemu, tą co robi problem wysuwasz do oporu o wisko i altek powinien dać się spokojnie wysunąć z mocowania.

W podporze altka jest specjalne wycięcie które na to pozwala, mimo że śruba nie jest do końca wyjęta.

Bywają jednak wyjątki :decayed: u braciaka ta śruba była tak długa że wyszła dopiero po rozmontowaniu altka na aucie (wyjołem najpierw tylną część ze stojanem, dopiero potem przednią z wirnikiem)

Przy rzpoławianiu atka trzeba uważać na podparcie tylnego łożyska, jest tam plastikowa wkładka która zewnętrzną częścią powinna wejść w wycięcia w tylnym deklu.

Z narzędzi potrzeba bodajże krótką nasadową 10 i krótki wkrętak krzyżowy do odkręcenia plastikowego dekla .

:)

tylko po co takie kombinacje?? :) wylamujesz to co mowilem i alternator po chwili masz wyjety

Opublikowano

A czy jest możliwość wymienić same pierścienie na wirniku, na jednym mam spore zagłębienie.