Skocz do zawartości
IGNOROWANY

oznaczenie kolorystyczne spręzyn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie na sprezynach sa oznaczenia kolorystyczne informujące o twardosci sprężyny więc dlaczego np. w sedanach różne roczniki są inne kolory ja mam zielony i dwa siwe a widziałem już zielony i jeden siwy, dwa pomarańczowe, przecież w katalogu spreżyny są takie same poza v6 i innymi mocnymi wersiami. Więc dlaczego te same audiki wychodziły z róznymi oznakowaniami sprężyn i czy można założyc z innymi oznaczeniami od tego samego auta ?

Opublikowano

Bo jest całą masa sprężyn, zależnie czy diesel, czy zawieszenie obniżone fabrycznie itd.

Jak sobie w ETCE wejdziesz w opcje wyboru sprężyn, to cię chyba głowa rozboli.

Opublikowano

no właśnie masz rację bo kupilem sobie używane spreżyny do A4 z 99r sedan te same oznaczenie kolorystyczne oryginalne AUDI i zonk są niższe i po założeniu ich tył usiadł około 3 cm, przód do tyłu wyglądał fatalnie wiec je zdjołem i muszę je sprzedac. Ale o co mi chodzi czy np.sedan 97 a 98 1,6 lub 1,8 1,9 TDI wedlug katalogu mają te same sprężyny a w oryginale audi mają różne oznaczenia kolorystyczne i mianowicie nie mogę założyc do 1.6 gdzie mam zielony i siwy sprężyn od 1,9 tdi gdzie są np dwa brązowe ? bez sensu przecież to te same samochody moce podobne, nie wiem co audi miało na myśli stosując tyle oznaczeń gdzie w katalogach innych producentów sa tylko 3 typy (mówie o tyle)

Opublikowano

W dieslach na 100 % są twardsze sprężyny, bo jest to cięższy silnik i nie będą do 1.6 pasowały.

A te, które kupiłeś może przejechały już 1 mln km i dlatego są niższe.

Opublikowano

do 1,9 TDI są takie same jak do 1,6 sprawdż w katalogu, a tamte nie milion bo wyglądają jak nówki i oryginały by ci tak nie siadły to są fabrycznie niższe sprężyny :twisted:

Opublikowano
do 1,9 TDI są takie same jak do 1,6 sprawdż w katalogu, a tamte nie milion bo wyglądają jak nówki i oryginały by ci tak nie siadły to są fabrycznie niższe sprężyny :twisted:

Wymiarami tak.

Ale różnią się twardością i oznaczeniami barwnymi i numerem fabrycznym.

np. dla ADP: 8D0 411 105 AL (dla manuala) [1 fioletowy i 1 brązowy pasek]

dla 1Z: 8D0 411 105 AP [1 biały i 1 brązowy].

Co ty na to?