ems Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Generalnie nigdy nie wyłączam klimy więc zdziwiłem się widząc po odpaleniu auta świecący przycisk ECON. Oczywiście próba włączenia nie powiodła się ale po przejechaniu kilkuset metrów przycisk sam wyłączył się i klima zaczęła pracować. Na wszelki wypadek wyłączyłem klime i pojechałem do magików od klimy. Tam dowiedziałem się, że brak mi czynnika. Zrobili próbę azotem i stwierdzili, że ciśnienie trzyma. Następnie naładowali czynnik z barwnikiem ale nie znaleźli żadnej nieszczelności ( są to informacje od prawcownika gdyż na halę napraw nie wpuszczali ) Skasowali błąd klimy i pojechałem. Jeszcze tego samego dnia sytuacja się powtórzyła czyli po odpaleniu auta włączony przycisk ECON. Pomyślałem, że czynnik zwiał i pojechałem do innego mechanika. Tam podłączono auto pod vasa, który pokazał błąd czujnika ciśnienia (poniżej zrzut z vcsa): Control Module Part Number: 8E0 820 043 AD Component and/or Version: A4 Klimaautomat 1323 Software Coding: 00000 Work Shop Code: WSC 63251 1 Fault Found: 00819 - High Pressure Sensor (G65) 30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent W blokach wartości mierzonych pokazuje ciśnienie 8 bar więc czynnik jest, po wykasowaniu błędu klima ruszyła. Według mechanika to najprawdopodobniej wina tego czujnika ale na szybko nie udało się zakupić nowego. Po jakims czasie sytuacja się powtórzyła czyli przy uruchomieniu auta Econ jest wyłączony po czym po przejechaniu kilunastu metrów wyłącza sie i klima zaczyna chodzić. Spotkał sie już ktoś z czyms podobnym ? [br]Dopisany: 13 Marzec 2011, 18:22_________________________________________________problem wydaje się być rozwiązany, po wymianie czujnika wszystko wróciło do normy.
Dave81 Opublikowano 16 Marca 2011 Opublikowano 16 Marca 2011 Witam! A kolega podałby jaki kod czujnika i jaka cena. Pozdrawiam.
lc Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Koledzy, a orientujecie się czy da się wykręcić czujnik i wkręcić nowy bez znacznych ubytków czynnika, czy to po porostu za...dziela z tej rurki:)? Czujniki faktycznie w aso audi 203zł, a mechanik powiedział mi "po znajomości", że kosztuje 500zł, ale ma dostęp za 350zł+ montaż i nabicie klimy Około 450-500zł... dobrze, że nie wymieniałem . Pełno złodziei Przebitka na samym materiale Edit: Czujnik już zakupiony. I jak znajdzie się ktoś, kto wymieniał ten czujnik i powie mi czy da się to wymienić poprzez wkręcenie i wkręcenie nowego, czy całość czynnika ucieknie?
Rekomendowane odpowiedzi