Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Jak zdjąć zapieczone felgi stalowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem wczoraj zmienić koła na letnie i niestety felga nawet nie drgnie, bo przykleiła się do piasty. Tłukłem młotem w oponę od środka i z zewnątrz, ale niestety nic to nie dało. Na jesieni przy zmianie na zimowe czyściłem szczotką drucianą i przecierałem papierem ściernym piasty oraz rant felgi. Panowie może ktoś ma jakiś dobry i sprawdzony sposób żeby zdjąć te stalówki? Czym mogę zabezpieczyć piasty żeby na przyszłość nie mieć takich problemów?

Opublikowano

palnik

przed założeniem wyczyść i użyj miedzi w spreju

Opublikowano

Odkręć śruby - i napierdzielaj młotem (*nie młoteczkiem)

- w zeszłym roku u mnie pomógł dopiero lekki "boczek" na poluzowanych śrubach.

:good:

Opublikowano

odkręć szpilki i uderz drugim kołem w zapieczone koło /oponą w oponę/ (na wprost i lekko z ukosa powinno odskoczyć) - zawsze tak robię

Opublikowano
  • Autor

5kg młotem tłukłem dosyć długo. Spróbuję dziś jeszcze tego uderzenia oponą lub "boczka", a jak nie pomoże to chyba pojadę do gumiarzy, niech się męczą, choć wole zrobić to sam.

Opublikowano

kiedyś ojciec tłukł młotem przez drewno w oponę i nic

a moim sposobem po drugim puknięciu koło zeszło

Opublikowano

Opona doskonale tłumi uderzenia młotka, więc spróbuj uderzać z wyczuciem w felgę przez jakąś deseczkę. U mnie dopiero to poskutkowało.

Opublikowano

odkręć szpilki i uderz drugim kołem w zapieczone koło /oponą w oponę/ (na wprost i lekko z ukosa powinno odskoczyć) - zawsze tak robię

Mi się jak wspomniałem tak zapiekło, że nawet kołem nie mogłem go odbić.

Zrobiłem ze dwa kilometry na odkręconym kole i nic. Dopiero winkiel pomógł :gwizdanie:[br]Dopisany: 16 Marzec 2011, 09:02_________________________________________________

Opona doskonale tłumi uderzenia młotka, więc spróbuj uderzać z wyczuciem w felgę przez jakąś deseczkę. U mnie dopiero to poskutkowało.

No dokładnie, pisząc o Młotku nie miałem na myśli tłuczenia w oponę :kox:

Opublikowano
  • Autor

Było tłuczone przez klocek drewna z obu stron. Kusi mnie ten "boczek", ale troszkę się boję o szpilki....

Opublikowano

Było tłuczone przez klocek drewna z obu stron. Kusi mnie ten "boczek", ale troszkę się boję o szpilki....

Dadzą radę :kox:

Tylko nie rób tego przy 100km/h :kox:

Poluzuj śruby i ogień :wink4: (Ja to robiłem na kostce brukowej ze względu na "śliskość" nawierzchni)

Opublikowano

Spryskaj to dobrze WD40 a na drugi dzień powinno zejść bez większych problemów albo nawet za kilka godzinek.

A przed założeniem nastepnym razem zabezpiecz jak koledzy wyżej pisza.

Opublikowano

Polej piastę coca-colą,odczekaj chwilę,jebnij z kopa w koło i po sprawie

Opublikowano

Nie wiem czemu każdy ma problem ze zdjęciem koła ja zawsze czyszczę piastę i felgę smaruje pastą miedzianą i nigdy nie miałem kłopotu ze zdjęciem felg :decayed: . Zrób tak jak radzą koledzy i musi puścić :cool1: stary sprawdzony sposób to popuść śruby z tego koła zrób parę kółeczek i powinno bez problemu zejść. Ostatnio zmieniałem opony w ciężarówce volvo i gościu też miał problem na bliźniaku ze zdjęciem felgi i jedną śrubą powiedziałem że za flachę mu odkręcę zgodził się przejechałem ostrzej i śruba i felga same spadły :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Zawsze czyszczę piasty i felgi, ale nigdy nie zdażyło mi sie ich smarować (od teraz zacznę). Popsikałem odrdzewiaczem i wieczorkiem jak wrócę do domu będę latał bokiem po osiedlu.

Opublikowano

Popuść szpilki i ostry but w zakręty i puści :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy za dobre rady. Przednie felgi: zluzowałem śruby i "boczek", ładnie puściły. Z tylnymi już gorzej chociaż zluzowałem szpilki, ale parę razy ręczny i zeskoczyły. Wcześniej napieprzałem kołem w koło, ale za nic nie chciało puścić. Jeszcze raz :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy:

Opublikowano

Odkręć śruby - i napierdzielaj młotem (*nie młoteczkiem)

- w zeszłym roku u mnie pomógł dopiero lekki "boczek" na poluzowanych śrubach.

:good:

mi ostatnio przy zmianie klocków w zdjęciu tylnego koła pomógł 15kg młot inne metody nie dawały rezultatów