Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJL] przekłamujące wskaźniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odkąd zakupiłem samochód mam problem z wskaźnikami paliwa i napięcia. Jeden pokazuje (od benzyny) w zakresie od pełnego baku ( trochę wychylony za ostatnią kreskę) do mniej więcej połowy baku. Jak jest troszkę poniżej połowy to zapala się rezerwa i komp pokazuje że paliwa jest na jakieś 50 km.

Drugi wskaźnik jaki przekłamuje to wskaźnik napięcia. Cały czas jest wychylony ponad 16. Przy kręceniu rozrusznikiem wskazuje 16 czasami troszkę poniżej.

Czy miał ktoś z was taki problem. Jeżeli tak to jak go rozwiązał?

P.S. Wiem że na temat wskaźnika paliwa tematów było dużo ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi którą mógłbym odnieść do swojego problemu.

Opublikowano

Wskaźnik paliwa to częsta usterka, możesz spróbować naprawić sposobem z Warsztatu.

Wskaźnik ładowania na 16 cały czas? Trzeba sprawdzić prąd ładowania.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o sposób z warsztatu to pływak już był sprawdzany i jest ponoć ok. Ostatnio rozmawiałem z poprzednim właścicielem i powiedział mi że wskaźniki zaczęły tak pokazywać po którymś z kolei rozładowaniu akumulatora (zapominał wyłączać światła bo brzęczyk nie działa), ale czy to prawda to nie wiem. Czekam na dalsze sugestie.

A prąd ładowania sprawdzę w weekend, ale wydaje mi się że gdyby w instalacji było takie napięcie to już dawno coś by się zjarało.