Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czasami nie mogę prejść powyżej 3000 obr/min...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem ten temat pociągnąc pod tematem co do zmiany biegów, tzn. przy jakich obrotach zmieniac biegi by było najefektywniej, ale temat zamnknięto więc muszę kombinowac z nowym :wallbash:...ale do rzeczy:

Ostatnio zauważyłem, że nie mogę przejść bariery 3000 obr...próbowałem na 4 biegu - i nie chce dalej kręcic...prędkość wzrastała (było ok 110 km/h)...a obroty nie....Na niższych biegach ( 2,3) dochodzę do max 3500 obr/min...Co jest grane?? Mam uszkodzony silnik czy co :rant:?? Czytałem że niektórzy z was (posiadaczy tego samoego modelu :a4fan:) kręca do 4000 obr...Ja takie obroty to tylko na zdjęciu widziałem....

A samochód ma dopiero 185 tyś km... z czago 30 tyś w Poolsce...i nie jest od handlarza...

Chciałem "przepalić" porządnie samochód, a tu kicha...VAG był robiony miesiąc temu (sieć Q-sevice) - podobnież jest ok...Turbina też...Jak dochodzę do tych 3 tyś obr, to silnik zaczyna sie robić nieźle głośny...Mam za niedługo wymieniać rozrząd, ale to chyba nie ma z tym związku...Może pozapychane filtry??Ręce opadają....

Opublikowano

Sprawdź czy nie masz jakiś błędów.

Może załapałeś notlaufa (błąd 00575) i dlatego masz auto w trybie awaryjnym.

Opublikowano
  • Autor

Hm, kolejne 60 zł za test VAG...no w sumie to skoro bł niedawno robiony, a samochód jest w takiej samej kondycji jak był wtedy...powinno było coś wyjść...

Opublikowano

Hm, kolejne 60 zł za test VAG...no w sumie to skoro bł niedawno robiony, a samochód jest w takiej samej kondycji jak był wtedy...powinno było coś wyjść...

troche OT, ale moze taniej jechac na spota i chlopaki zrobia Ci taniej solidne testy dynamiczne

Opublikowano
  • Autor

Na spota? :slina: [br]Dopisany: 12 Grudzień 2007, 22:03 _________________________________________________Pytam bo nie wiem co to ;(

Opublikowano

Na spota? :slina:

:polew: :polew: :polew:

Sorry za OT, ale się nieźle uśmiałem.

Tak na spot - to coś takiego:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,45.0.html

Poza tym jak przyjedziesz i obiecasz, że będziesz się stawiał jak najczęściej to ktoś zrobi Ci logi i nie będziesz musiał płacić za to w ASO czy gdzie tam robisz.

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem, że nie mogę przejść bariery 3000 obr...próbowałem na 4 biegu - i nie chce dalej kręcic...prędkość wzrastała (było ok 110 km/h)...a obroty nie....

Zaraz zaraz... Jechales > przyspieszales caly czas > obrotomiesz zatrzymal sie na 3000, a predkosc w tym momencie dalej wzrastala?

Opublikowano
  • Autor

Flyer - prędkość wzrastała powoli, obroty znacznie wolniej, aż dochodzi do momentu że ani prędkość ani obroty sie nie zmieniają, tzn. na 4 biegu było max chyba 115 km/h (tylko !!), przy 3000 obr, ale silnik strasznie wył... > Sorry za niedokładność w opisie :embarrassed: MOże dałoby rade popiłować go jeszcze, powyżej tych 3000, ale mam ważenie że silnik zaraz wyskoczy.... [br]Dopisany: 12 Grudzień 2007, 22:27 _________________________________________________Chodzi poprostu o to że te 3000 obr wydają się być maxem dla mojeg silnika....

Opublikowano

W pelni zdrowy silnik powinien wkrecac sie mniej wiecej do 4500 obrotow, czyli do odciecia paliwa.

Tylko VAG moze prawde Ci powiedziec. Jak sie ladnie do kogos usmiechniesz, to w najblizszy wtorek jest spot (fort wola) i moze ktos zdiagnozuje Ci auto.

Opublikowano
  • Autor

Hm, Fort Wola powiadasz? A dokładnie gdzie i o której?

A, i już zaczynam sie uśmiechać: :> :> :> :> :> :> :> :> :> :> :>[br]Dopisany: 12 Grudzień 2007, 22:50 _________________________________________________A tak BTW - 4500 obrotów?? Ja nawet tyle na wyświetlaczu nie mam....

Opublikowano

Hm, Fort Wola powiadasz? A dokładnie gdzie i o której?

Kazdy wtorek, dolny parking obok komisu samochodowego, punkt 19:00.

A tak BTW - 4500 obrotów?? Ja nawet tyle na wyświetlaczu nie mam....

No way :> Nie powiesz mi, ze Twoje zegary wygladaja inaczej :cool:

276960795ri3.jpg

Opublikowano
  • Autor

A faktycznie, zawsze brałem pod uwagę tylko jasne oznaczenie na zegarze,wbiłem sobie do głowy że moge tylko do 4200 obr kręcić. Sorry :kox:

Czyli te 4500 obr powinienem móc osiągnąć na każdym biegu, tak?[br]Dopisany: 12 Grudzień 2007, 23:46 _________________________________________________I jeszcze jedno - bo pisaliście tutaj o możliwym trybie awaryjnym samochodu (błąd 00575) - czy jest możliwe że właśnie podczas robienia VAGa w warsztacie coś mi pochrzanili? Bo z tego co pamiętam prze tym testem osiągałem ok 4000 obr...od tamtego czau dopiero teraz go sprawdziłem....

Opublikowano

W pelni zdrowy silnik powinien wkrecac sie mniej wiecej do 4500 obrotow, czyli do odciecia paliwa.

Tylko VAG moze prawde Ci powiedziec. Jak sie ladnie do kogos usmiechniesz, to w najblizszy wtorek jest spot (fort wola) i moze ktos zdiagnozuje Ci auto.

Do 4500 powinien sie kręcić 1Z, AFN musi zamykać szafę w serii (na pierwszych 2 biegach do 5000 rpm).

Amper: zgłoś się do Spanky`ego z prośbą o porządne vag`owanko , zanim zabijesz silnik ...

Opublikowano
bo pisaliście tutaj o możliwym trybie awaryjnym samochodu (błąd 00575)

To jedna z możliwości przyczyn trybu awarujnego może być wiele - po odczycie błędów i logowaniu będzie wiadomo co dolega twemu autku

Opublikowano
bo pisaliście tutaj o możliwym trybie awaryjnym samochodu (błąd 00575)

To jedna z możliwości przyczyn trybu awarujnego może być wiele - po odczycie błędów i logowaniu będzie wiadomo co dolega twemu autku

Ja podałem tylko prawdopodobną przyczynę. Oczywiście może być coś innego :wink4:

A faktycznie, zawsze brałem pod uwagę tylko jasne oznaczenie na zegarze,wbiłem sobie do głowy że moge tylko do 4200 obr kręcić. Sorry :kox:

Małe OT:

:polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Chciałem ten temat pociągnąc pod tematem co do zmiany biegów, tzn. przy jakich obrotach zmieniac biegi by było najefektywniej, ale temat zamnknięto więc muszę kombinowac z nowym :wallbash:...ale do rzeczy:

Ostatnio zauważyłem, że nie mogę przejść bariery 3000 obr...próbowałem na 4 biegu - i nie chce dalej kręcic...prędkość wzrastała (było ok 110 km/h)...a obroty nie....Na niższych biegach ( 2,3) dochodzę do max 3500 obr/min...Co jest grane?? Mam uszkodzony silnik czy co :rant:?? Czytałem że niektórzy z was (posiadaczy tego samoego modelu :a4fan:) kręca do 4000 obr...Ja takie obroty to tylko na zdjęciu widziałem....

A samochód ma dopiero 185 tyś km... z czago 30 tyś w Poolsce...i nie jest od handlarza...

Chciałem "przepalić" porządnie samochód, a tu kicha...VAG był robiony miesiąc temu (sieć Q-sevice) - podobnież jest ok...Turbina też...Jak dochodzę do tych 3 tyś obr, to silnik zaczyna sie robić nieźle głośny...Mam za niedługo wymieniać rozrząd, ale to chyba nie ma z tym związku...Może pozapychane filtry??Ręce opadają....

tylko i wylacznie pelna diagnoza Vag'iem naswietli nam problem ....

[p.s czyzbys byl ze Świdra [koło Otwocka] ... ?

jak tak to sie umowimy w Otwocku to Ci zdiagnozuje furmanke ... i wszystko bedzie jasne ..... ;) ]

Opublikowano
  • Autor

No jasne że z Tego Świdra jestem :) I z diagnozy chętnie skorzystam !!! Odezwę się co do szczegółów spotkania wkrótce, a obecnie planuję obejrzeć i wymienić filtr powietrza - zobacze co sie zacznie dziać :naughty: Tylko musze zaczekać do weekendu, bo jak wracam z pracy to ciemno jest,a garażu nie mam...Ale z dobrej diagnozy na pewno skorzystam :a4fan:

Wielkie dzięki za pomoc!!!!! :dance:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I z diagnozy chętnie skorzystam !!!

zapraszam ..... ;)

[br]Dopisany: 14 Grudzień 2007, 08:02 _________________________________________________

no i po diagnozie ...

niestety nie jest rożowo ...

011 wyglada tak:

67fdaa959d1a3d30m.jpg

kompletny brak doladowania, myslalem ze podczas logowania zasne ... ;)

maska w gore i przy oswietleniu telefonow komorkowych ubrudzilem sobie lapki oliwa [macajac gumowe przewody od dolotu] - wstepna diagnoza [dziura jak stodola] :confused4:

przy takim stanie rzeczy nie robilismy dalszych logow dynamicznych ...

poza tym furka wymaga zastrzyku gotowki [rozrzad,termostat,kat wtrysku,czyszczenie/wymiana EGR ]... po wszystkich tych operacjach zdiagnozujemy furmanke ponownie ....

przy okazji sprawdzilem przebieg w ECU ... wlasciciel byl mocno zszokowany ... ja rowniez ... [kreca liczniki na potege - na budziku połowa tego co w rzeczywistosci :(]

[br]Dopisany: 03 Styczeń 2008, 23:54 _________________________________________________

autko juz jest po naprawach [wymienionych wczesniej usterkach] i podobno jezdzi nie do poznania ... :naughty:

w likend zrobimy diagnoze w celu sprawdzenia poprawnosci napraw [jestem dobrej mysli ;)]

[br]Dopisany: 10 Styczeń 2008, 12:52 _________________________________________________

dzisiaj zrobilismy kontrolne logi ... autko wrocilo do stanu normalnosci ... :th: [naprawa zrobiona rzetelnie]

p.s potrzebna delikatna korekcja kata wtrysku i przeplukanie lmm ....

opisalem wszystko od poczatku do konca aby uswiadomic ze podstawa jest diagnoza Vag'iem w celu poprawnego zlokalizowania usterki i potem jej naprawy .... ;)

Opublikowano

Czyli notlauf = tryb awaryjny i można go usunąć VAG'iem

Opublikowano

Czyli notlauf = tryb awaryjny i można go usunąć VAG'iem

to pytanie ?

Bo chyba nie zdanie do dyskusji ?

:)