soczeklol123 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 witam kupilem 2 lata temu auto od kolegi bez przerejstrowania jezdzilem tak do tej pory noi trafil sie kupiec na autko jak mam zalatwic umowe kupna sprzedazy tzn kupujacy podpisuje ja ze mna czy ze starym wlascicielem ? pzdr
michu93 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 kupujący podpisuje umowę normalnie z tobą i ty dodatkowo oddajesz mu oryginał umowy z poprzednim właścicielem. Zrób sobie kopię na wszelki wypadek. Ale musisz mieć opłacony urząd skarbowy, inaczej sprzedać nie możesz.
Gość -makaveli- Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 a kolega(ten co od niego brałeś) auto wyrejestrował ??
soczeklol123 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Opublikowano 22 Marca 2011 nie mam pojecia czy wyrejstrowal dowod jest na niego jeszcze heh
Gość -makaveli- Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 nie mam pojecia czy wyrejstrowal dowod jest na niego jeszcze heh skoro dowód jest na niego to Ty nie masz co umowy spisywać ,bo wedle prawa nic Ci do tego auta umowe spisuje właściciel pojazdu z kupujący ,a nie użytkownik z kupującym
michu93 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 nie mam pojecia czy wyrejstrowal dowod jest na niego jeszcze heh skoro dowód jest na niego to Ty nie masz co umowy spisywać ,bo wedle prawa nic Ci do tego auta umowe spisuje właściciel pojazdu z kupujący ,a nie użytkownik z kupującym ale skoro jest umowa oraz opłacił skarbowy a poprzedni właściciel wcześniej wyrejestrował to właścicielem samochodu jest soczeklol123
Gość -makaveli- Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 nie mam pojecia czy wyrejstrowal dowod jest na niego jeszcze heh skoro dowód jest na niego to Ty nie masz co umowy spisywać ,bo wedle prawa nic Ci do tego auta umowe spisuje właściciel pojazdu z kupujący ,a nie użytkownik z kupującym ale skoro jest umowa oraz opłacił skarbowy a poprzedni właściciel wcześniej wyrejestrował to właścicielem samochodu jest soczeklol123 nie napisał że podpisywał umowe jak brał auto a poza tym to kto rozsądny podpisze umowe z kimś kto nie widnieje w dowodzie rej. w miejscu "właściciel pojazdu" jeśli tamten nie wyrejestrował to w urzędzie w papierach nadal jest właścicielem pojazdu,nawet jeśli była umowa która w tej sytuacji jest nic nie warta
soczeklol123 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Opublikowano 22 Marca 2011 aha czyli kumpel musi spisac nowa umowe z kupujacym i wsumie wychodzi na to ze ja nie bylem posiadaczem tego auta tak ?
michu93 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 jeżeli ma umowę z poprzednim właścicielem to przy sprzedaży daje oryginał tej umowy na potwierdzeie nowemu właścicielowi tak jak pisałem powyżej. i to jeżeli poprzedni włąściciel wyrejestrował samochód. jeżeli wyrejestrował to go nic nie obchodzi co z tym autem się będzie działo. już nie jest jego od dnia zawarcia umowy (a ma 30 dni na wyrejestrowanie pojazdu). [br]Dopisany: 22 Marzec 2011, 20:43_________________________________________________ aha czyli kumpel musi spisac nowa umowe z kupujacym i wsumie wychodzi na to ze ja nie bylem posiadaczem tego auta tak ? jeżeli nie wyrejestrował i ty nic nie opłacałeś to tak będzie najlepiej. ale jeśli wyrejestrował albo ty coś opłaciłeś już to raczej tak nie rób.
Gość -makaveli- Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Ty w tej sytuacji jesteś/byłeś tylko użytkownikiem,czyli ani dla Urzędu ani kupującego nie jesteś właścicielem[br]Dopisany: 22 Marzec 2011, 20:44_________________________________________________ jeżeli ma umowę z poprzednim właścicielem to przy sprzedaży daje oryginał tej umowy na potwierdzeie nowemu właścicielowi tak jak pisałem powyżej. i to jeżeli poprzedni włąściciel wyrejestrował samochód. jeżeli wyrejestrował to go nic nie obchodzi co z tym autem się będzie działo. już nie jest jego od dnia zawarcia umowy (a ma 30 dni na wyrejestrowanie pojazdu). ta umowa jest nic nie warta bo auto nie bylo ani wyrejestrowane przez poprzedniego wlaściciela ani zarejestrowane przez nowego a umowe spisuje sie na podstawie dowodu rejestracyjnego a nie starej i do tego nieważnej umowy
michu93 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 ale kolega niech się określi, czy spisywał umowę czy nie? bo skoro nie spisywał i kupił samochód (dając za niego choćby 10000zł) to teraz musi liczyć że ma dobrego kolegę
Gość -makaveli- Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 OC jest na ciebie czy na kolege ??
vauxhall95 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Musisz oplacic oplate skarbowa 2% kwoty,z kupujacym robisz umowe od siebie na niego oraz dolaczasz mu umowe twoja i z twoim kolega.Tylko skarbowke zalatw.Wszystko 100% zgodne :good:
michu93 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Musisz oplacic oplate skarbowa 2% kwoty,z kupujacym robisz umowe od siebie na niego oraz dolaczasz mu umowe twoja i z twoim kolega.Tylko skarbowke zalatw.Wszystko 100% zgodne :good: już ma tak napisane powyżej, czekamy na więcej informacji
soczeklol123 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Opublikowano 22 Marca 2011 umowa nie byla spisywana nawet czyli kupujacy musi podpisac umowe z kumplem i wszysko jest zalatwione zgodnie z prawem ?
michu93 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 umowa nie byla spisywana nawet czyli kupujacy musi podpisac umowe z kumplem i wszysko jest zalatwione zgodnie z prawem ? tak
Gość -makaveli- Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 umowa nie byla spisywana nawet czyli kupujacy musi podpisac umowe z kumplem i wszysko jest zalatwione zgodnie z prawem ? tak i o to chodzi
soczeklol123 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Opublikowano 22 Marca 2011 no oc wsumie jest na tate ale to nie robi chyba rzadnych problemow ?
michu93 Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 no oc wsumie jest na tate ale to nie robi chyba rzadnych problemow ? w jaki sposób powiedz mi OC może być na twojego ojca? oc może być tylko na właściciela pojazdu z tego co wiem
Gość -makaveli- Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 no oc wsumie jest na tate ale to nie robi chyba rzadnych problemow ? w jaki sposób powiedz mi OC może być na twojego ojca? oc może być tylko na właściciela pojazdu z tego co wiem dlatego zapytałem o OC
Rekomendowane odpowiedzi