Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[INNE] pomoc w sprawie umowy o auto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam kupilem 2 lata temu auto od kolegi bez przerejstrowania jezdzilem tak do tej pory noi trafil sie kupiec na autko jak mam zalatwic umowe kupna sprzedazy tzn kupujacy podpisuje ja ze mna czy ze starym wlascicielem ? pzdr

Opublikowano

kupujący podpisuje umowę normalnie z tobą i ty dodatkowo oddajesz mu oryginał umowy z poprzednim właścicielem. Zrób sobie kopię na wszelki wypadek. Ale musisz mieć opłacony urząd skarbowy, inaczej sprzedać nie możesz.

Gość -makaveli-
Opublikowano

a kolega(ten co od niego brałeś) auto wyrejestrował ??

Opublikowano

nie mam pojecia czy wyrejstrowal dowod jest na niego jeszcze heh

Gość -makaveli-
Opublikowano

skoro dowód jest na niego to Ty nie masz co umowy spisywać ,bo wedle prawa nic Ci do tego auta :cool1:

umowe spisuje właściciel pojazdu z kupujący ,a nie użytkownik z kupującym :decayed:

Opublikowano

skoro dowód jest na niego to Ty nie masz co umowy spisywać ,bo wedle prawa nic Ci do tego auta :cool1:

umowe spisuje właściciel pojazdu z kupujący ,a nie użytkownik z kupującym :decayed:

ale skoro jest umowa oraz opłacił skarbowy a poprzedni właściciel wcześniej wyrejestrował to właścicielem samochodu jest soczeklol123

Gość -makaveli-
Opublikowano

ale skoro jest umowa oraz opłacił skarbowy a poprzedni właściciel wcześniej wyrejestrował to właścicielem samochodu jest soczeklol123

nie napisał że podpisywał umowe jak brał auto :cool1:

a poza tym to kto rozsądny podpisze umowe z kimś kto nie widnieje w dowodzie rej. w miejscu "właściciel pojazdu" :naughty:

jeśli tamten nie wyrejestrował to w urzędzie w papierach nadal jest właścicielem pojazdu,nawet jeśli była umowa która w tej sytuacji jest nic nie warta

Opublikowano

aha czyli kumpel musi spisac nowa umowe z kupujacym i wsumie wychodzi na to ze ja nie bylem posiadaczem tego auta tak ?

Opublikowano

jeżeli ma umowę z poprzednim właścicielem to przy sprzedaży daje oryginał tej umowy na potwierdzeie nowemu właścicielowi tak jak pisałem powyżej. i to jeżeli poprzedni włąściciel wyrejestrował samochód. jeżeli wyrejestrował to go nic nie obchodzi co z tym autem się będzie działo. już nie jest jego od dnia zawarcia umowy (a ma 30 dni na wyrejestrowanie pojazdu).

[br]Dopisany: 22 Marzec 2011, 20:43_________________________________________________

aha czyli kumpel musi spisac nowa umowe z kupujacym i wsumie wychodzi na to ze ja nie bylem posiadaczem tego auta tak ?

jeżeli nie wyrejestrował i ty nic nie opłacałeś to tak będzie najlepiej. ale jeśli wyrejestrował albo ty coś opłaciłeś już to raczej tak nie rób.

Gość -makaveli-
Opublikowano

Ty w tej sytuacji jesteś/byłeś tylko użytkownikiem,czyli ani dla Urzędu ani kupującego nie jesteś właścicielem[br]Dopisany: 22 Marzec 2011, 20:44_________________________________________________

jeżeli ma umowę z poprzednim właścicielem to przy sprzedaży daje oryginał tej umowy na potwierdzeie nowemu właścicielowi tak jak pisałem powyżej. i to jeżeli poprzedni włąściciel wyrejestrował samochód. jeżeli wyrejestrował to go nic nie obchodzi co z tym autem się będzie działo. już nie jest jego od dnia zawarcia umowy (a ma 30 dni na wyrejestrowanie pojazdu).

ta umowa jest nic nie warta bo auto nie bylo ani wyrejestrowane przez poprzedniego wlaściciela ani zarejestrowane przez nowego :wink4:

a umowe spisuje sie na podstawie dowodu rejestracyjnego a nie starej i do tego nieważnej umowy :)

Opublikowano

ale kolega niech się określi, czy spisywał umowę czy nie? bo skoro nie spisywał i kupił samochód (dając za niego choćby 10000zł) to teraz musi liczyć że ma dobrego kolegę :decayed:

Gość -makaveli-
Opublikowano

OC jest na ciebie czy na kolege ??

Opublikowano

Musisz oplacic oplate skarbowa 2% kwoty,z kupujacym robisz umowe od siebie na niego oraz dolaczasz mu umowe twoja i z twoim kolega.Tylko skarbowke zalatw.Wszystko 100% zgodne :good: :good:

Opublikowano

Musisz oplacic oplate skarbowa 2% kwoty,z kupujacym robisz umowe od siebie na niego oraz dolaczasz mu umowe twoja i z twoim kolega.Tylko skarbowke zalatw.Wszystko 100% zgodne :good: :good:

już ma tak napisane powyżej, czekamy na więcej informacji :wink4:

Opublikowano

umowa nie byla spisywana nawet czyli kupujacy musi podpisac umowe z kumplem i wszysko jest zalatwione zgodnie z prawem ?

Opublikowano

umowa nie byla spisywana nawet czyli kupujacy musi podpisac umowe z kumplem i wszysko jest zalatwione zgodnie z prawem ?

tak :wink4:

Gość -makaveli-
Opublikowano

tak :wink4:

i o to chodzi :good:
Opublikowano

no oc wsumie jest na tate ale to nie robi chyba rzadnych problemow ?

Opublikowano

w jaki sposób powiedz mi OC może być na twojego ojca? oc może być tylko na właściciela pojazdu z tego co wiem

Gość -makaveli-
Opublikowano

w jaki sposób powiedz mi OC może być na twojego ojca? oc może być tylko na właściciela pojazdu z tego co wiem

dlatego zapytałem o OC :naughty: