Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czy to może być rozrząd?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników Audi. Mam kłopot, warsztat utwierdza mnie w przekonaniu że może to być rozrząd. Objaw: jedziesz masz problemy ze zmianą biegów w automacie (szarpie) i nagle samóchód przestaje jechać, gaśnie silnik zapala siekontrolka ładowania i nie daje na Neutralu ponownie się uruchomić. Nie powiem czy był czarny dym z tłumika bo jechałem w nocy.

Jak myślicie czy napewno rozrząd do roboty czy moze całkiem coś innego. I alternator nie kręci podczas próby uruchomienia. :wallbash::hi:

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego to miałaby być wina rozrządu ale znawcą tematu nie jestem. Proponowałbym na początek VAG podpiąć i zczytać błędy. A co do alternatora to on nie będzie kręcił silnikiem bo od tego jest rozrusznik.

Opublikowano

Chyba rozrusznik nie kręci, a nie alternator tak?

Jeżeli jebnąłby rozrząd, to usłyszałbyś, uderzenie w silniku, kolizję zaworów z tłokami, nie było nic słychać?

Opublikowano

To stało się raz i już nie odpalił do tej pory czy parę razy Ci się tak zrobiło? Może zwyczajnie alternator padł i rozładowałeś aku do dna i teraz nie kręci? Wtedy objawy byłyby właśnie podobne najpierw nierówna praca silnika i za chwilę gaśnie i koniec.

Opublikowano

To stało się raz i już nie odpalił do tej pory czy parę razy Ci się tak zrobiło? Może zwyczajnie alternator padł i rozładowałeś aku do dna i teraz nie kręci? Wtedy objawy byłyby właśnie podobne najpierw nierówna praca silnika i za chwilę gaśnie i koniec.

Taki trochę off top ale co tam. Czy jest możliwe, że silnik zgaśnie bo się aku rozładował? W służbowej Megane jak mi aku padł na amen (nawet kontrolki nie świeciły po przekręceniu kluczyka, na kable też nie odpalał) to go wyciągnąłem całkiem, odpalilem z akumulatora innego auta i dalej już chodził bez aku. Dojechałem w ten sposób do domu 50km całkowicie bez akumulatora...

Opublikowano

Jeśli aku jest 100% padnięty a alternator nie ładuje to silnik zgaśnie. W pompie jest elektrozawór odcinający dopływ paliwa.

Opublikowano
Czy jest możliwe, że silnik zgaśnie bo się aku rozładował?

tak jest to mozliwe o ile niebylo ladowi

W służbowej Megane jak mi aku padł na amen (nawet kontrolki nie świeciły po przekręceniu kluczyka, na kable też nie odpalał) to go wyciągnąłem całkiem, odpalilem z akumulatora innego auta i dalej już chodził bez aku. Dojechałem w ten sposób do domu 50km całkowicie bez akumulatora...

akumlator padl ale alternator byl sprawny i bylo ladowan wiec mogles jechac i 1000tys km