Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Sterownik Zam-Ster Plus Pilot P059, jak podłączyć sygnał dźwiękowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakiś czas temu byłem u elektromechanika, który podpiął mi w aucie sterownik Zam-Ster Plus Pilot P059. Zamarzyło mi się aby podłączyć sygnalizację dźwiękową, dzięki której wiedział bym czy auto się zamknęło (takie udogodnienie). Na allegro wypatrzyłem za grosze syreny do autoalarmów o parametrach 12V 5W. Ale za bardzo nie wiem jak i gdzie się wpiąć. Wymyśliłem że podepnę się pod przewody biegnące od sterownika do kierunkowskazów, aby pobrać zasilanie. Ale po drodze, za syreną, a przed kierunkowskazami musiałbym wstawić jakąś zaporę, np. diodę która blokowała by przepływ prądu podczas jazdy, włączania kierunkowskazów. Chodzi o to że jak włączę kierunek podczas jazdy, to żeby nie odzywała się syrena. Proszę o rady i jaką diodę najlepiej zastosować? Czy taka może być: http://allegro.pl/dioda-zenera-13v-0-5w-10szt-i1535898695.html, lub http://allegro.pl/dioda-zenera-12v-0-5w-10szt-i1535898690.html

Opublikowano

Gdy zamykam, lub otwieram auto to migają kierunkowskazy. Kierunkowskazy są uruchamiane przez sterownik centralnego. Ja chcę po drodze między sterownikiem, a kierunkowskazami podpiąć sygnał dźwiękowy, wpiąć się w przewód biegnący do kierunkowskazu. Ale chcę użyć diody, aby zablokować płynący prąd z kierunkowskazów w kierunku sterownika podczas jazdy samochodem np. na skrzyżowaniu, po to aby nie odzywała się syrena. Trochę to zakręcone, ale tak naprawdę bardzo proste. A wiadomo że dioda przepuszcza prąd tylko w jednym kierunku.

Proponuje 10A

A teraz ja nie rozumiem. 10 Amperów? Na aukcjach które podałem w poście podane są tylko parametry typu napięcie: 12V moc: 0,5W... (0,5W / 12 V = 0,041A)