Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Czy po wymianie rozrządu trzeba uzupełniać czynnik w układzie klimatyzacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj miałem wymieniony rozrząd i mam wrażenie, że klima nie działa ;( czy konieczne jest uzupełnienie czynnika w układzie po wymianie rozrządu?

Opublikowano

jak ktoś sciągał przód do wymiany, i rozpinał obie chłodnice, to układ rozszczelniony i gaz uciekł, nabij u klimiarza i ciesz się chłodkiem ;)

pzdr.

Opublikowano
  • Autor

jak ktoś sciągał przód do wymiany, i rozpinał obie chłodnice, to układ rozszczelniony i gaz uciekł, nabij u klimiarza i ciesz się chłodkiem ;)

pzdr.

Dziękuję :hi:

Opublikowano

Ja wyciągałem cały silnik i nie musiałem klimy nabijać. Zdemontowałem cały pas przedni, odkręciłem chłodnicę klimy od normalnej chłodnicy i wyginając gumowe węże postawiłem kolo auta :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Najwyraźniej osoba która mi wymieniała rozrząd nie pomyślała o tym :naughty:

Opublikowano

To teraz do niej jedź niech zapłaci za nabijanie klimy, przez swoja częściową niewiedzę :> Chyba ze to znajomy :hi:

Opublikowano
  • Autor

hehe, nie nie znajomy ale mimo tego jestem zadowolony z jego pracy :decayed: silnik chodzi ciszej i jakby lżej :good:

Opublikowano

Grunt to zadowolenie :good:

Opublikowano

Zobacz najpierw czy gaz w układzie jest, doraźnie możesz sprawdzić naciskając na zaworek na przewodzie, tylko z wyczuciem i ostrożnie. Usłyszysz syk znaczy gaz jest. Jeżeli jest gaz sprawdź czy powpinali spowrotem wszystkie wtyczki po montazu przodu.

Opublikowano
  • Autor

Zobacz najpierw czy gaz w układzie jest, doraźnie możesz sprawdzić naciskając na zaworek na przewodzie, tylko z wyczuciem i ostrożnie. Usłyszysz syk znaczy gaz jest. Jeżeli jest gaz sprawdź czy powpinali spowrotem wszystkie wtyczki po montazu przodu.

niestety - sucho...

Opublikowano

Ja wyciągałem cały silnik i nie musiałem klimy nabijać. Zdemontowałem cały pas przedni, odkręciłem chłodnicę klimy od normalnej chłodnicy i wyginając gumowe węże postawiłem kolo auta :naughty:

tak się to powinno robić,teraz mechanior powinien Ci ~100 pln oddać za nabicie i uzupełnienie oleju w klimie ,za niewiedzę trza płacić niestety

Opublikowano

A ja mam troche inne pytanie, ale mysle, ze w temacie...

Otoz, po wymianie rozrzadu zauwazylem, ze nawiew dmucha normalnie zimnym powietrzu przy ustawionej temp. na 16 stopni, ale jak juz podkrece o jeden do gory i chwile pochodzi na 17 stopniach to robi sie cieplo w aucie. Wczesniej jak mialemustawione nawet 18 stopni to dmuchalo raczej chlodnym niz cieplym powietrzem. Czy podczas wymiany rozrzadu zrobiono cos nie tak? Czegos nie podlaczono moze?

Oczywiscie dodam, ze mowie o sytuacji bez wlaczonej klimatyzacji - wlaczony sam nawiew.

Opublikowano

Wymiana rozrządu nie ma wpływu na pracę klapy zimnego/ciepłego powietrza . Może silniczek "umiera " :gwizdanie: .

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się, że w tej chwili są takie temperatury, że tak może się wydawać... bo na zewnątrz jest zimno... ale słońce nagrzewa nas i wnętrze auta i takie może tylko jest wrażenie ;)

Opublikowano

Niestety to nie jest wrazenie :(

Dobrze pamietam, ze przed wymiana rozrzadu lecialo letnie/zimne powietrze przy 18 stopniach, a teraz juz przy 17 stopniach leci cieple i robi sie zaraz bardzo cieplo w aucie :(

Moze to wina tego silniczka... czy mozliwe, aby w trakcie wymiany zapomnieli o nim? np. nie zostal podlaczony?

EDIT:

A moze to byc wywolane przez nowiutka pompe wody, ktora byla rowniez wymieniona podczas wymiany rozrzadu?

Opublikowano

Silniczek nastawny klapy nie ma nic wspólnego z rozrządem ani jego wymianą . Jedynie może podczas zdejmowania przodu auta i późniejszym składaniem zapowietrzony został układ chłodzenia ?

Opublikowano

dobry mechanior kto przy wymianie rozrzadu rozpina klime :sick3:

Opublikowano
  • Autor

Ja tylko czekam aż będę miał wreszcie swój garaż - kupuję kluczę i będę sobie sam robił większość(jak nie wszystkie) napraw... szkoda mi pieniędzy na "naprawy" po których i tak trzeba poprawiać... :wallbash:

Opublikowano

dobry mechanior kto przy wymianie rozrzadu rozpina klime :sick3:

Jak kto - partacz . Pseudomechanik ,który zna dobrze tylko polonezy . Chodziło mi o zapowietrzenie układu chłodzenia silnika :wink4: . Sorry za OT.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witajcie,

sorki, że odgrzewam ale dopiero teraz wziąłem się za klimę... złamana noga itd :wallbash: tak więc okazało się, że Pan który wymieniał mi rozrząd rzucał chyba chłodnicą od klimy... jest dziurawa jak sito :| w zeszłym roku wywaliłem 600zł na nową bo miała nieszczelność... w tym roku powtórka z rozrywki :kwasny: także można śmiało podsumować, że wymiana rozrządu wyszła ~2000zł :shocked::kwasny::wallbash: