Skocz do zawartości
IGNOROWANY

drgania na przedniej konsoli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce sie tu podzielić własnym doświadczeniem, sprawa dotyczy dmuchawy nagrzewnicy. Na wyższych obrotach dwuchawy, zaczęła mi wibrować cała przednia konsola, drgania był tak mocne że nawet fotel "masował mi plecy" na małym biegu drgania ustały. Już miałem odkręcać schowek i wyjmować dmuchawe ale "żarówka błysnęła"-nie zobacze na filtr przeciwpyłowy. Okazało sie że kawałek gąbki odkleił się od jednej z klap i wpadł na wirnik co powodowało niewyważenie a w konsekwencji drgania - to skutek, a przyczyna odkljenia i wessania gąbki jest taka, żę:

-filtr pyłowy zaśmiecony co dawało opór i dmuchawa ciągnęła wszystkie lużniejsze elementy

-nad tym filtrem a pod szybą jast wsuwana wąska rynienka na obu końcach ma takie lejeczki do odprowadzania wody - były zatkane (mech,liście) woda widocznie ciekła na filtr dalej na nieszczęsną klapkę co spowodowało odklejenie się kawałka gąbki

To moje spostrzeżenia a na przyszłość radzę wszystkim nie zapominać nie tylko o wygodzie ale również konieczności i takie usterki usówać zawczasu bo mogło się to dla mnie skończyć wymianą dmuchawy. Pozdrawiam :)

Opublikowano

ciekawy jestem czy nie lała ci sie woda po nadkolu pod dywanik sprawdz czy nie masz mokro :wink: