Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana adaptacja i kodowanie pompy ABS w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Dev napisał:

musisz zakodowac adres 03 - ABS i 53 - hamulec postojowy

zadzwon do mnie jutro to Ci powiem co i jak

Nie mam twojego numeru telefonu kolego to jak mam zadzwonić ?

Opublikowano
2 godziny temu, mirek1674 napisał:

Nie mam twojego numeru telefonu kolego to jak mam zadzwonić ?

Podaj mi jakiś namiar do siebie to zadzwonię do ciebie bo nie mam numeru 

Opublikowano
15 godzin temu, Dev napisał:

musisz zakodowac adres 03 - ABS i 53 - hamulec postojowy

zadzwon do mnie jutro to Ci powiem co i jak

Podaj jakiś kontakt numer telefonu to zadzwonię do ciebie DEV

Opublikowano

+48693456699 DEV

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta ;)   Mam zamiar aktywować TPMS i wyrezać AHA.  Niestety moja pompa ABS  jest 1AS i nie przyjmuje kodowania.    Wymieniłem moduł elektroniki pompy ABS  na taki z wersji 1AT dla FWD  nr   8K0 907 379 AG.  VIN się przyuczył, Kodowanie się przyjęło,   TPMS się uaktywnił, błędów nie ma. Niestety  zaraz po ruszeniu z miejsca zaczyna się dyskoteka i sypanie błędami.  Błąd hamulca ręcznego, błąd czujnika ciśnienia ESP itd...  Po powtórnym montażu elektroniki 1AS błędy nie wracają. Wnioskuję że elektronika z 1AT nie zagra z hydrauliką 1AS. Zostaje wiec tylko wymiana kompletnej pompy  ABS z 1AT.  Tu mam w związku z tym parę pytań.  Co trzeba adaptować/zakodować po wymianie pompy ABS? Spotkałem się z informacjami że między innymi kąt skrętu kierownicy.  Jak wygląda odpowietrzanie układu? Trzeba mieć przyrząd do wytworzenia ciśnienia? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.07.2017 o 22:05, piotrekb_tt napisał:

W czym jest problem? Kopiujesz kodowanie ze starej. Wklejasz do nowej i działa. U mnie poszło od strzała

Wymianielem sterownik abs i też mam błędy ESP i abs, dotyczące komunikacji z silnikiem, czyli wystarczy wklepać stare kodowanie/wykonaj i powinno działać ?Naszczescie parę dni wcześniej zapisałem autoscan i tam widzie jest to kodowanie poprzedniego sterownika.

Opublikowano

U mnie to nie działa. Mam autoscany z ostatnich kliku lat więc od tego zacząłem.  To nie jest wina kodowania czy adaptacji. Wszystko jest pięknie do czasu aż ruszę i przejadę kilka metrów.  Widzą 2 powody tego problemu.  Albo sterownik  z końcówką  AG  nie dziala z  hydrauliką  z wersji 1AS   albo sam sterownik  jest walnięty i mimo przyjęcia kodowania sypie błędami. 

Opublikowano

ok u mnie wszystko już śmiga jak ta lala:hi:

dla potomnych, u mnie początkowo kodowanie zaczynało się od 17xxxxx i nie przechodziło abs i esp ciągle świeciło. na poprzednim sterowniku zaczynało sie od 16xxxx

no to poczytałem tu i tam ze sie nie da że sie da vcds . i sie udało zacząłem zmieniać pierwsze 2 cyfry z rękawa tj pokolei od 01xxx.... do 17xxxxx przy 08 wydawało sie ze jest ok ale po dłuższej przejażdżce zaświeciło się tpms a cisnienie było ok.

niektóre kodowanie nie istnieją wiec niema tego tak duzo, odrazu odrzuciłem wszystkie w których po wykasowaniu błędów i wyłączeniu vcds-a zostawała kontrola abs lub esp suma sum..zostało tylko 06xxx i 08xxx i chyba 16xxxx. a i nie wiem dlaczego ale jak wyłączałem bit 7(trailer.....) to tez miałem błędy. 

dziś po 2ch dłuższych przejażdżkach wygląda że wreszcie śmiga ok. 0 błędów a TPMS po upuszczeniu 0.5 bara...po ok 500m na mmi błąd jak niżej. :banan2:

może to nie najbardziej profesjonalny sposób ale działa ;)

(u mnie na naklejce 1AS a sterownik zamienilem na 8K0 907 379 AC)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez emaerceien

Opublikowano

Masz fart :)   Sprawdziłem swoim module w kodowanie   zerowego bajtu  od 00 do 22 i lipa.  Nawet jak kodowanie się przyjmie to i tak wyskakują błędy albo od razu albo po krótkiej jeździe.  W  oryginalnym module miałem 16  a w kupionym 03. Chyba kupię kolejny moduł bo może ten jest jakiś walnięty

Opublikowano

Witam i proszę o pomoc , pacjent to A4 b8 tfsi quattro s tronic. Wymieniłem moduł pompy abs/esp aby zyskać aha i tpms . Niestety sypie błędami że źle zakodowany , zrobiłem tylko w adaptacji 00 odczyt i zapisz. Po ruszeniu choinka. Mój stary moduł 8k0 907 376 AL natomiast nowy z literkami BE. Stara pompa została o nr 8k0 614 517 CA , nowa pompa na stole 8k0 614 517EA. MAM VCDS 18.2

952737F7-2387-44EB-A733-42B33B5C5632.jpeg

F3666585-0F47-47F8-8483-4C654FFFED1E.jpeg

F1917DEE-0316-4556-AAE1-8B4ADEBC5245.jpeg

196554B1-740B-4671-9D69-84E9C4B6E8A5.jpeg

AE9081C5-6459-43E8-9011-CB0E788CB177.jpeg

74ACD827-1074-4B90-9475-EF21D3127C42.jpeg

62BC445D-86AB-49FA-AB01-3075A82C4764.jpeg

C2B526C9-7054-4739-94D9-992F368FEA58.jpeg

Opublikowano

W kanale 00 zapoznałeś auto z nowym modułem ABS:)   A gdzie kodowanie?  Powinieneś choć przepisać kodowanie ze starego modułu żeby zobaczyć czy nie będzie błędów.  Ale nawet to czasami nie pomaga. Ja dziś zmieniłem moduł na AQ czyli taki który w/g ETKA pasuje zarówno do  1AS jak i 1AT.   Kodowanie TPMS się przyjęło ale co z tego. Tak sypnęło błędami że nawet nie mogłem wyłączyć auta. 

Opublikowano

Kolego możesz mi wyjaśnić te kodowanie , bardzo proszę . W abs wpisałem kod dostępu i w adaptacje 00 odzywaj i zapisz , to wszystko co zrobiłem. Jak te kodowanie zrobić bo pod 1 mam ten sam kod 64D69032-6074-4C7A-A3F9-8A87E3E23564.jpeg

A6A9AB8D-05AF-4798-9797-4A21289C0636.jpeg

82134690-B6C4-4E59-B6CB-4C198B34ABB2.jpeg

Opublikowano

A to ze starego

B1E97D44-636D-4369-9F7F-A2CBBEE818F2.jpeg

Opublikowano

O bajcie 00 nic nie wiem. Mam tylko pewne przypuszczenia.  U mnie w dieslu jest 16 a nie 09.  Wydaje mi się że w tym bajcie w przedliftach pierwsza cyfra odpowiada za rodzaj paliwa czyli 0 to benzyna a 1 to diesel.  Druga cyfra to może być skrzynia biegów gdzie manual to 6 , stronic to 9    a multi to jeszcze inna cyfra. Pierwszy  bajt masz opisany w pomocniku kodowania. Ja nie mam  fabrycznego haka wiec bit 7 w bajcie 1 nie jest u mnie zaznaczony.  W drugim bajcie podobnie jak Ty nie mam nic zaznaczone. Widzę że przepisałeś kodowanie 098500 z modułu BE do AL wiec tu jest OK. 

Edytowane przez zbigor

Opublikowano

Przepisałem kodowanie z modułu AL starego , do nowego BE. Chodziło mi w adaptacjach kanał 00 do przyuczenia vinu. A jak wejść w ten opis bajtu w pomocniku kodowania , tylko proszę nie śmiej się uczę się . Czyli nad tymi bajtami gdzie są poziome wiersze to  1 w nawiasie to jest całe kodowanie ? Mam je takie samo jak w starym. Bo napisałeś że nie przepisałem kodowania żeby zobaczyć czy nie będzie błędów ? Jak to zrobić 

Edytowane przez krych83

Opublikowano

Przepisałeś dobrze kodowanie ze starego modułu.  to właśnie  09 w zerowym bajcie,  85  w pierwszym i 00 w drugim  Czyli 098500.    Pomocnik kodowania to opis tego za co odpowiada dany bit w bajcie.   W bajcie 0 tych opisów nie ma i tam można tylko próbować po omacku. W pozostałych bajtach częśćbitów jest opisana jak np bit 7 w bajcie 1  to  trailer recognition....

Opublikowano

W drugim bajcie , bit 0,1i 2 też są nie opisane czyli tam też można próbować i tak samo w bajcie 3 0,1i2 . Czy nie warto , tylko w tym zdrowym. A powiedz mi same cyferki czy literki też wchodzą w grę i rozumiem że zawsze mogę wrócić do swojego kodowania. Bardzo Ci dziękuje za wytłumaczenie i pozdrawiam , jak coś ogarniesz to proszę daj znać. ??

Opublikowano

Szkoda że nie mam kodowania z nowego żeby porównać. W gorącej wodzie byłem kąpany ?

Edytowane przez krych83

Opublikowano
5 minut temu, krych83 napisał:

W drugim bajcie , bit 0,1i 2 też są nie opisane czyli tam też można próbować i tak samo w bajcie 3 0,1i2 . 

Pewnie można tylko majac 6 bajtow do przetestowania   a w każdym ze 20 liczb    ilość możliwości robi się moim zdaniem niemożliwa do realnego sprawdzenia.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie tak juz ćwiczę vo sugerują mi wymianę pompy znalazłem ten sam model co mam u siebie POMPA ABS AUDI A4 8K0907379CA 8K0614517FL

czytałem temat ten o kodowaniu mam teraz dostęp do starej pompy więc porobiłem foty kodowania. czy ewentualnie mam wszystkie kodowania na tych fotach? czy coś pominąłem?

20200524_230248.jpg