Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana oleju- czy wogle potrzebna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mu wierzycie - to nie zmieniajcie oleju - ciekawe jak szybko będą posty : Kupie silnik ;d

Opublikowano

albo w stylu:

"...nie wiem co sie stało, korbowód z tłokiem wyszedł bokiem...pomóżcie..."

Opublikowano
  • Autor

jakiegoś kapcia kiedyś kupie za parę stów i nie będę zmieniać oleju :decayed:

Opublikowano

^Tu się nie zgodzę

Jeżeli ten artykuł pisał koleś co siedział w temacie olejów kilkanaście lub nawet więcej lat wie na czym polegają oleje i ma szersze pojęcie od nas wszystkich tutaj razem zebranych, więc jeżeli artykuł jest prawdziwy to bardziej bym mu wierzył niż wam

to uwierz temu gosciowi i nie zmieniaj oleju :hi:

Dokładnie :good:

Opublikowano

tak na dobrą sprawę to nawet po wymianie oleju ,dalej w pewnym stopniu auto jeździ również na jakiejś tam ilości starego oleju,wszystkiego nie da się zlać :gwizdanie:

Opublikowano

tak na dobrą sprawę to nawet po wymianie oleju ,dalej w pewnym stopniu auto jeździ również na jakiejś tam ilości starego oleju,wszystkiego nie da się zlać :gwizdanie:

Jak przy wymianie oleju odkręcasz korek spustowy w misce olejowej to większość zleci , potem jeszcze oczywiście wymiana filtra oleju ... i wtedy ile zostanie ? :cool1: 100 ml ? :cool1: 200 ml ? :cool1: ... ale niektórzy "wysysają" olej przez rurkę od bagnetu , wtedy troszku więcej zostanie :gwizdanie: :cool1:

Opublikowano

Mówię tu o spuszczeniu oleju ,żadnym odsysaniu :no: .

Myślisz ,że to tylko np.200 ml ? :mysli:.

Inaczej , ile wymian pod rząd trzeba zrobić by olej był czysty? Pytam bo przecież zawsze po wymianie i odpaleniu autka oliwa zaraz ma czarne zabarwiene. Chyba ma to związek z tym ,że jakieś tam ilości oleju zostają jednak w motorowni nie wymienione.

Opublikowano

No może ze 400-500 ml :wink4: , ja dodatkowo po odkręceniu filtra oleju odsysam olej z tej puszki w której filtr jest umieszczony , zawsze jeszcze ze 200 ml tego starego oleju ściągnę czyli wiele już go nie zostaje

To , że w Dieslu olej ma ciemną barwę to jak najbardziej normalne zjawisko

Opublikowano

No może ze 400-500 ml :wink4: , ja dodatkowo po odkręceniu filtra oleju odsysam olej z tej puszki w której filtr jest umieszczony , zawsze jeszcze ze 200 ml tego starego oleju ściągnę czyli wiele już go nie zostaje

To , że w Dieslu olej ma ciemną barwę to jak najbardziej normalne zjawisko

a jako to ściągosz :mysli:
Opublikowano

strzykawka 100 ml + wężyk ( z akwarium ) :decayed:

Dodatkowo ( jak mam czas , a nie zawsze jest :rolleyes: ) podnoszę lewarkiem stronę kierowcy ( korek spustowy jest z drugiej strony ) i jeszcze dobre 100-200 ml zleci z miski olejowej :wink4:

Opublikowano

a ja rozbieram silnik i czyszczę go szmatką do sucha i wtedy mam pewność, że ani grama starego oleju nie zostanie

później zalewam świeżym :decayed:

Opublikowano

strzykawka 100 ml + wężyk ( z akwarium ) :decayed:

Dodatkowo ( jak mam czas , a nie zawsze jest :rolleyes: ) podnoszę lewarkiem stronę kierowcy ( korek spustowy jest z drugiej strony ) i jeszcze dobre 100-200 ml zleci z miski olejowej :wink4:

:good: jak mosz czas :wink4:
Opublikowano

Co by za oleje nie wymyślono to i tak uważam, że zmieniać olej trzeba czy to po 15tys czy po 30tys.

Ja do takich spraw jak olej to podchodzę pedantycznie, zawsze staram się lać to co najlepsze. W skrzyni biegów też nie jest zalecana wymiana oliwy i co z nimi się dzieje po większym przebiegu? A po wymianie oleju w silniku to się słyszy jak on ciszej pracuje na świeżej oliwie.

Uważam także, że należy lać do silnika czy skrzyni to taką oliwę co producent zaleca, a nie to co mam pod ręką.

Pozdrawiam!