ROBERT Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jak już Daniel wyczyścisz VTG swojej gwizdałki , to zalej też olej 5W40 a nie 10W40 jak chcesz , żeby jeszcze sobie trochę pogwizdała I sorki za
ciahciah Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 jeździłem 3 lata na 10W40 i katowałem AFN na maksa, nie zgodzę się że na 10W40 turbo ma paść szybciej, może ale nie musi, kwestia jak dbamy o silnik, na 10W40 trzeba do puki silnik się nie rozgrzeje bezwzględnie delikatnie przyspieszać bo 10W40 gęstszy, teraz wróciłem do 5W40 ze względu na czipa, silnik na 10W40 już po 9tys zaczynał pracować głośniej co było oznaką że trzeba wymieniać, na 10W40 silnik był wiecznie cały usmarkany olejem i brał od wymiany do wymiany max 0,3L, po przesiadce na 5W40 nic nie bierze więcej oleju, wiec jeżeli silnik na 10tys nie bierze 10W40 więcej niż 0,5L śmiało można zmieniać na 5W40, turbo na zimnym silniku będzie lepiej smarowane, ja przy zmianie zalałem do starego oleju motul clean na 15min, i nowy olej zmieniłem po 3tys żeby było perfekt :>
ROBERT Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 jeździłem 3 lata na 10W40 i katowałem AFN na maksa, nie zgodzę się że na 10W40 turbo ma paść szybciej, może ale nie musi, kwestia jak dbamy o silnik, na 10W40 trzeba do puki silnik się nie rozgrzeje bezwzględnie delikatnie przyspieszać bo 10W40 gęstszy, teraz wróciłem do 5W40 ze względu na czipa, silnik na 10W40 już po 9tys zaczynał pracować głośniej co było oznaką że trzeba wymieniać, na 10W40 silnik był wiecznie cały usmarkany olejem i brał od wymiany do wymiany max 0,3L, po przesiadce na 5W40 nic nie bierze więcej oleju, wiec jeżeli silnik na 10tys nie bierze 10W40 więcej niż 0,5L śmiało można zmieniać na 5W40, turbo na zimnym silniku będzie lepiej smarowane, ja przy zmianie zalałem do starego oleju motul clean na 15min, i nowy olej zmieniłem po 3tys żeby było perfekt :> Kolejny przykład iż teoria o rozszczelnieniu czy jakiejś innej bombie która powstanie z takiej jednostki napędowej którą zalano z powrotem "lepszym" smarowidłem obalona Sorki za
przemik Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Kazdy nastepny post o pogodzie, wakacjach, dziewczynach czy innych olejach zostanie skasowany bez ostrzezenia... Dziekuje za uwage.
Rekomendowane odpowiedzi