Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Jakie obroty przy 100km/h 2.0 benzyna??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zastanawiam się czy mam odpowiednie obroty na 5tym biegu przy 100km/h obrotomierz wskazuje mi jakieś 2600. Jak to wygląda u Was??

Opublikowano

Podobnie :wink4: może jakieś 2700 :cool1:

Opublikowano

czy mam odpowiednie obroty na 5tym biegu przy 100km/h obrotomierz wskazuje mi jakieś 2600. Jak to wygląda u Was??

ja podobnie :):)

Opublikowano

Sorki że tak wrzucę coś od siebie ale ja mam 1.8T i mam 2500 przy 100km/h. Chyba to też zależy od opon bo jak ktoś ma 195/65/15 albo 205/55/16 to już jest róznica w średnicy zew. a do tego dochodzi czy bieżnik nowy czy łyse :gwizdanie: bo to jest też 1.5cm na obwodzie.

Opublikowano

Sorki że tak wrzucę coś od siebie ale ja mam 1.8T i mam 2500 przy 100km/h. Chyba to też zależy od opon bo jak ktoś ma 195/65/15 albo 205/55/16 to już jest róznica w średnicy zew. a do tego dochodzi czy bieżnik nowy czy łyse :gwizdanie: bo to jest też 1.5cm na obwodzie.

Kolego nie tędy droga , nie porównuj dwóch różnych silników bo to bez sensu .Średnica koła zawsze jest zachowana taka sama czy to 15" czy 18" no chyba że ktoś zakłada opony nie zgodne z rozmiarem felgi i danymi z katalogu.

Opublikowano

A co tu ma silnik do tego, chyba że benzyna albo diesel to wtedy będzie różnica. Jeśli chodzi o prędkość obrotową to większy wpływ mają przełożenia w skrzyni biegów i przełożenie główne. Mój wynik dodałem tak dla porównania. Chodziło mi o to że i tak mogą być różnice gdyż każdy ma inny rozmiar i bieżnik opon. Jeśli twierdzisz że między 15 a 18 :gwizdanie: nie ma różnic :polew: to już Ci podaję:

średnica zew. koła:

195/65/15 - 634,5 mm

205/55/16 - 631,9 mm

225/45/17 - 634,3 mm

225/40/18 - 637,2 mm

225/35/19 - 640,1 mm

a do tego 8mm bieżnika nowej opony więc gdy masz zużyte to od tego musisz odjąć 16mm, wtedy różnica sięga następne 2,5% więc przy 100km/h przy zużytym bieżniku jedziesz 97,5km/h. Jak dojdziesz do 100km/h to masz 100 obrotów/min więcej :tongue4:

Przepraszam kolegów za OT

Opublikowano

Oczywiście że nie ma różnicy pomiędzy 15 a 18" średnica koła jest zawsze zachowana ale jak ty chcesz się bawić w aptekarza to sorry :hi: radze jechać do laboratorium :polew:

Opublikowano

Witam zastanawiam się czy mam odpowiednie obroty na 5tym biegu przy 100km/h obrotomierz wskazuje mi jakieś 2600. Jak to wygląda u Was??

» Bieg 1 3.500

» Bieg 2 2.118

» Bieg 3 1.429

» Bieg 4 1.029

» Bieg 5 0.789

» Główne 4.125

więc prawidłowe obroty dla tego auta to 2597 obr/min przy 100 km/h czyli masz takie jak każde auto z tym silnikiem/skrzynią

opony nie mają nic do prędkości obrotowej wału przy danej prędkości - zmieniając obwód kół możesz zmienić prędkość realną samochodu ale na liczniku przy 100 km/h będą zawsze takie same obroty nie ważne jakie koła założysz