Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy węże idące z i do nagrzewnicy powinny być twarde i gorące po dłuższej jeździe??

Pytam bo u mnie sa miękki i ciepłe. Do tego przy ustawieniach klimatronica na HI leci ciepłe a nie gorące powietrze (kliamtronic i wskaźnik wskazują 90*C). Czy to może oznaczać nie odpowietrzony układ?

Dodam tylko ze w lato zmienialem termostat i czujnik temperatury płynu chłodzącego. Po tym samochód nie był jakoś specjalnie odpowietrzany. Został tylko odkręcony korek od zbiorniczka wyrównawczego (przy pracującym silniku) i uzupełniony w razie potrzeby.

Opublikowano

zbiornik wyrownawczy dziala prawidlowo gdy jest zakrecony, tak wiec ostateczne usuniecie powietrza z ukladu nastepuje w trakcie pracy silnika z zamknietym zbiornikiem wyrownawczym i temperaturze ustawionej na HI lub ogrzewaniu ustawionemu na max.

jezeli zupelnie nie odpowietrzales ukladu chlodzacego moglo pozostac w ukladzie chłodzenia powietrze. w FAQ jest dokladny opis odpietrzania, przeczytaj, ni ejest to skompikowana czynnoc.

a temoeratura wezy to zalezy od temperatury otoczenia. napewno te prowadzace do nagrzewnicy gdy jest wlaczone ogrzewanie powinny byc cieple.

z prowadzacych do chlodnicy gdy jest dobrze nagrzany silnik powinien byc cieply badz nawet goracy gorny, dolny moze byc zimny.

Opublikowano

Zauwazylem jeszcze ze jako tako w trakcie jazdy leci ciepłe powietrze, natomiast na postoju juz leci bardziej letnie, czasami wrecz chlodne...

Opublikowano

Z tego co wyczytalem na forum to obawiam ze jesli odpowietrzanie mi nie pomoze to pozostanie juz chyba tylko plukanie nagrzewnicy. Jednak nie mam warunkow zeby to samemu wykonac :(.

Bo chyba gdyby to bylo zapowietrzenie to plyn by sie gotowal w zbiorniczku...

Opublikowano

dlaczego mialby sie gotowac?

przez blok i głowice przepływa płyn tyle że mniej. jest jego wyzsza temperature kompensuje termostat wysylajac ja do chlodnicy. i tyle. gdy płynu jest za mało to zwyczjanie jego przepływ przez nagrzewnice jest mniejszy. i stąd mniej grzeje.

nie prosciej sprawdzic czy nie masz powietrza w ukladzie? przeciez dla silnika tez to nie jest za dobre...

co do płukania nagrzewnicy tobie nie doradze. nie mam doswiadczenia.

Opublikowano

No i problem rozwiązany :dance:.

Bylem w warsztacie i przeplukali mi nagrzewnice woda i grzanie wrocilo :thumbup:. Teraz w samochodzie mozna sie ugotowac :).