pastaldo Opublikowano 9 Maja 2011 Opublikowano 9 Maja 2011 Witam, Przez pewien czas było tak że radio raz działało ok raz nie. Doszedłem że oberwał się kabelek przy antenie przy miejscu lutowania (efekt chowania anteny do bagażnika). Więc zalutowałem i było chyba ok. Nie długo później znów problem wiec zajrzałem znów do anteny bo wiedziałem gdzie szukać. Fakt treraz zalutowałem i zalałem środek klejem żeby ten kabel nie mógł sie już tak łatwo naderwac. Gdy stał samochód obok mojego można było się normalnie porozumiewać. Ruszyłem w trasę i podejrzewam że nikt mnie nie słyszał bo wielokrotnie próbowałem zapytać czy mnie słychac na ruchliwej trasie gdzie zawsze ktoś odpowiadał a jechało wiele samochodów z CB. Czy możliwe że przy wielu próbach nadawania z naderwanym kablem mogłem upalić końcówkę mocy w radiu? Jak to moge sprawdzić? Słychac teraz ludzi ale też jakoś dziwnie żadko jakby tylko wtedy gdy ktoś nadaje jak jest blisko a wcześniej przy ładnej pogodzie było tez słychac ludzi z odległości ponad 10km. Z góry dziękuje za sugestie.
Kierownik Opublikowano 9 Maja 2011 Opublikowano 9 Maja 2011 podpiąć reflektometr i napisz jaki SWR ci wyszedł na antenie
pastaldo Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Opublikowano 9 Maja 2011 podpiąć reflektometr i napisz jaki SWR ci wyszedł na antenie ok spoko. Może znajde kogoś z Lublina kto by miał ten miernik a jak nie to warto kupic z Alledrogo taki za 25zł?
Kierownik Opublikowano 9 Maja 2011 Opublikowano 9 Maja 2011 pewnie że tak .. ma tylko wstępnie odczytać SWR z 1 , 40 i 20 kanału chyba że podjedziesz gdzies do serwisu cb to odrazu ci podłączom , koszt u nas 10 ziko
dio Opublikowano 10 Maja 2011 Opublikowano 10 Maja 2011 Stawiam na uwalony kabel Najlepiej podjechać do kogoś kto się zajmuje CB, to od razu Ci zrobi co trzeba, a tak kupisz SWR, zmierzysz i dalej jesteś w doopie za cenę urządzenia możesz mieć już naprawione jak to nic poważnego.[br]Dopisany: 10 Maj 2011, 19:12_________________________________________________Tutaj zobacz, zadzwoń, zapytaj http://katalog.pf.pl/Lublin/CB-W3P0R10C-m09.html
Rekomendowane odpowiedzi