Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Przerwany przewód od anteny + nadawanie = zjarane CB radio?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przez pewien czas było tak że radio raz działało ok raz nie. Doszedłem że oberwał się kabelek przy antenie przy miejscu lutowania (efekt chowania anteny do bagażnika). Więc zalutowałem i było chyba ok. Nie długo później znów problem wiec zajrzałem znów do anteny bo wiedziałem gdzie szukać. Fakt treraz zalutowałem i zalałem środek klejem żeby ten kabel nie mógł sie już tak łatwo naderwac. Gdy stał samochód obok mojego można było się normalnie porozumiewać. Ruszyłem w trasę i podejrzewam że nikt mnie nie słyszał bo wielokrotnie próbowałem zapytać czy mnie słychac na ruchliwej trasie gdzie zawsze ktoś odpowiadał a jechało wiele samochodów z CB.

Czy możliwe że przy wielu próbach nadawania z naderwanym kablem mogłem upalić końcówkę mocy w radiu? Jak to moge sprawdzić?

Słychac teraz ludzi ale też jakoś dziwnie żadko jakby tylko wtedy gdy ktoś nadaje jak jest blisko a wcześniej przy ładnej pogodzie było tez słychac ludzi z odległości ponad 10km.

Z góry dziękuje za sugestie.

Opublikowano

podpiąć reflektometr i napisz jaki SWR ci wyszedł na antenie

Opublikowano

podpiąć reflektometr i napisz jaki SWR ci wyszedł na antenie

ok spoko. Może znajde kogoś z Lublina kto by miał ten miernik a jak nie to warto kupic z Alledrogo taki za 25zł?

Opublikowano

pewnie że tak .. ma tylko wstępnie odczytać SWR z 1 , 40 i 20 kanału

chyba że podjedziesz gdzies do serwisu cb to odrazu ci podłączom , koszt u nas 10 ziko

Opublikowano

Stawiam na uwalony kabel :naughty: Najlepiej podjechać do kogoś kto się zajmuje CB, to od razu Ci zrobi co trzeba, a tak kupisz SWR, zmierzysz i dalej jesteś w doopie :wink4: za cenę urządzenia możesz mieć już naprawione jak to nic poważnego.[br]Dopisany: 10 Maj 2011, 19:12_________________________________________________Tutaj zobacz, zadzwoń, zapytaj

http://katalog.pf.pl/Lublin/CB-W3P0R10C-m09.html