Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Pojemność układu chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich kolegów.

Mój problem / pytanie polega na tym, że ostatnio z powodu awarii wymieniałem płyn chłodzący wszędzie wyczytałem że w moim przypadku pojemność układu wynosi około 6 litrów. Po spuszczeniu resztek płynu przez zaworek w dolnej części chłodnicy. Uzupełniłem nowym płynem ale zmieściło sie tylko 4 litry. I tu pytanie czy mogłem nie spuścić całości z układu ? Wydaje sie, że układ odpowietrzony silnik osiąga 90* i ani więcej, ogrzewanie grzeje jak szalone :) Pytam ponieważ jeśli w układzie zostało 2 litry (wody- awaryjnie) to zmieniła mi sie temperatura zamarzania. Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego wlałem tylko 4 litry ?

Opublikowano

a jak spuszczałes to odkręcałes termostat? Bo tam po spuszczeniu i później odkręceniu termostatu jeszcze troche zlatuje.

Opublikowano

Wydaje mi się że pojemność to właśnie 4 litry - mnie przynajmniej tyle weszło.

A nawet jeśli coś zostało nie przejmował bym się tym - nie została Ci przecież sama woda tylko płyn z jakoś tam sensowna temperatura marznięcia

Opublikowano

róznie bywa bym powiedział. Jedni piszą więcej inni mniej.

A wszystko jest opisane w tym wątku : http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=4521.0

Opublikowano

Prawdopodobnie wykonałeś zmianę płynu przy zimnym silniku.W takim razie masz jak w banku , że w bloku zostało około 2 litrów wody. Powod? -zamknięty termostat.Wtej sytuacji należy przyjąć ,że pozostała woda obniży sprawność płynu chłodzącego o min 30 max 50%.O ile płyn nie zamarza przy -35 st.C to w twoim przypadku łatwo obliczyć 35-30% = -24,5 st.C ,może być nawet 17,5 st.C .Taka mieszanina płynu i wody nie daje 100% ochrony silnika prze niszczycielską siłą mrozu.Kolega "pastaldo " dokladnie wyjaśnił gdzie popełniłeś błąd. Jest jeszcze druga metoda .Spuszczać płyn przy maksymalnie rozgrzanym silniku z zachowaniem szczególnej ostrożności żeby się nie poparzyć.Jednak w tym przypadku z nalaniem nowego płynu należy poczekać aż silnik praktycznie całkowicie ostygnie. Wlanie zimnego płynu na gorący silnik z reguły kończy się poważnym uszkodzeniem silnika w wyniku gwałtownego wychłodzenia . :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za odpowiedzi

W pierwszej kolejności do pustego układu wlałem samą wodę też ok 4 litry, rozgrzałem silnik na maxa, tak jak w książce serwisowej dodatkowo pojeździłem chwile żeby mieć pewność, następnie po odczekaniu jakiegoś czasu gdy na blacie pokazywało 60* spuściłem płyn z chłodnicy(korek w dolnej cześć chłodnicy i otwarty zbiornik wyrównawczy) nalałem rozrobionego koncentratu tak żeby wytrzymywał do -35* i znowu rozgrzałem przy czym uzupełniłem płyn po otwarciu się termostatu (nagły ubytek niewielkiej ilości w zbiorniku wyrównawczym) i od tamtej pory stały poziom płynu. Rozmawiałem z mechanikiem i powiedział mi, że praktycznie nie da się spuścić całego płynu z układu z powodu zamkniętego termostatu, ale żeby w silniku mieściło się aż 2 litry płynu chłodzącego ?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi

W pierwszej kolejności do pustego układu wlałem samą wodę też ok 4 litry, rozgrzałem silnik na maxa, tak jak w książce serwisowej dodatkowo pojeździłem chwile żeby mieć pewność, następnie po odczekaniu jakiegoś czasu gdy na blacie pokazywało 60* spuściłem płyn z chłodnicy(korek w dolnej cześć chłodnicy i otwarty zbiornik wyrównawczy) nalałem rozrobionego koncentratu tak żeby wytrzymywał do -35* i znowu rozgrzałem przy czym uzupełniłem płyn po otwarciu się termostatu (nagły ubytek niewielkiej ilości w zbiorniku wyrównawczym) i od tamtej pory stały poziom płynu. Rozmawiałem z mechanikiem i powiedział mi, że praktycznie nie da się spuścić całego płynu z układu z powodu zamkniętego termostatu, ale żeby w silniku mieściło się aż 2 litry płynu chłodzącego ?

Pozdrawiam :)

napisałes o 60*C przy takiej temp termostat się nie otwiera. Wg tego co na nim jest napisane około 87*C potrezba by się otworzył.

Żeby mieć pewność że zleciał cały płyn trzeba odkręcic termostat.

W bloku silnika troche tego płynu się mieści :wink4: