Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Co ile powinno się wymieniać czynnik chłodzący w klimatyzacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dowiedziałem sie od znajomego, że co jakiś czas powinno sie wymieniać czynnik chłodzący w klimatyzacji ponieważ w nim znajduje się jakiś olej który smaruje spręzarke, tak wiec nie wymienianie tego czynnika może zaszkodzić sprężarce gdyż nie ma ona smarowania. Ile w tym jest prawdy bo u mnie puki co z klima jest w porządku a jeżdzę już z 3 lata i jedynie co to wymieniałem pare razy filtr przeciwpyłkowy oraz byłem na odgrzybianiu. Czynnika nie wymieniałem bo obiło mi sie o uszy, że jeżeli nie ubędzie go i klima chodzi sprawnie to nie jest potrzebna jego wymiana. Kogo mam słuchać bo każdy mówi swoje. Czy wy co jakiś czas wymieniacie czynniki (bez względu na to, że wszystko z klima w porządku)?

Opublikowano

Gdzies kiedys przeczytalem ze z calkowicie sprawnego ukladu klimy w ciagu roku ubywa od 10 do 15% czynnika chlodzacego

i zaleca sie raz na dwa lata uzupelnic braki

Ja tak dla swietego spokoju robie to raz do roku, po zimie. Koszt niewielki ok 200zl (ozonowanie, odgrzybianie oraz uzupelnienie czynnika z srodkiem smarujacym)

Bo koszta naprawy zaniedbanej klimy z tego co sie czasem tu czyta moga byc baaaardzo wysokie

Wiec po tych 3 latach napewno juz czas najwyzszy zebys sie zainteresowal co w trawie piszczy :hi:

Opublikowano

Jedź do Norauto tam zrobią Ci diagnostykę za darmo :good: i będziesz wiedział czy wszystko O.K. a jak będzie coś nie tak to napełnienie kosztuje 179zł. :hi: (byłem kilka dni temu samochodem żony bo klima się załączała ale chłodzenia to nie było za dobrego, okazało się że czynnika chłodzącego było 160g zamiast 495g. Uzupełnili, sprawdzili szczelność i teraz jest lodówa w środku) :hi:

Dodam że auto jest z 2006 roku i serwisowane w ASO ale prawdopodobnie nigdy nie była robiona obsługa

klimy gdyż jest to zupełnie odrębna usługa nie związana z corocznym przeglądem.

Opublikowano

Zrób jak ci pisze kolega,ja też byłem w norauto jakieś 2 Mc teamu sprawdzili i było wszystk :)o ok i to bez grosza,a powiem ci że w zeszłym roku nabijałem i odgrzybiałem a lato było upalne jak cholera wiec śmigałem cały czas na klime i starczyło na rok a jak widać dalej :)

Opublikowano

no ja 2 lata temu robiłem komplet i teraz jest lipa... o ile VAG nie kłamie to trochę ponad 60% czynnika (gdzieś mi tak mignęło) i w środku nie najlepiej... trzeba sie kiedyś wybrać

może skorzystam i spytam przy okazji... błędów odnośnie klap żadnych nie mam... i raczej nie było... a z nawiewów pasażera idzie cieplejsze niż u kierowcy... temperatura na LOW na obydwu... klap nie słychać nawet... i nie wiem co jest grane... gdyby to sprawa samego czynnika to wiałoby tak samo po obydwu stronach chyba... może ktoś się spotkał :wtf:

Opublikowano

Jak w kwietniu byłem na ostatnim przeglądzie w ASO, zapytalem czy w programie przegladu Long Life jest obsluga klimy, okazuje sie że w zadnym programowym przegladzie co 30,60,120tys, nie ma obslugi klimy :mysli:zdziwilem się i choć dzialala poprawnie zleciłem, wyciągniecie czynnika,nabicie (uzupelnienie z olejem) koszt ok.190 pln, jak na ceny ASO to nie zabija.

Opublikowano

u ojca w B5 auto z 2000 roku nigdy nie byla serwisowana klima ( mamy je prawie od nowosci ), jedynie odgrzybianie wlasnoręczne na parowniku i nie ma zadnego problemu z chlodzeniem, nawet przy + 35 st na dworze, po jakiś 30s czuć już chłodne powietrze, temp zawsze ustawiona na 22 st.

jak brakuje znaczną ilość gazu to wskazuje to raczej na nieszczelność...

pzdr.

Opublikowano

utrata 10% czynnika w roku, to normalny ubytek eksploatacyjny, nie świadczy o nieszczelnosci.

Opublikowano

może skorzystam i spytam przy okazji... błędów odnośnie klap żadnych nie mam... i raczej nie było... a z nawiewów pasażera idzie cieplejsze niż u kierowcy... temperatura na LOW na obydwu... klap nie słychać nawet... i nie wiem co jest grane... gdyby to sprawa samego czynnika to wiałoby tak samo po obydwu stronach chyba... może ktoś się spotkał :wtf:

Coś pewnie z klapą temperatury po stronie pasażera.

Tutaj masz mój opis, który to będzie: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=177354.msg2130897#msg2130897

Gdyby coś było z czynnikiem, to z obydwu klap wiałoby Ci ciepłem, a tak coś mechanicznie jest nie tak w klapach.

Zauważyłem też, że błędy klap po skasowaniu potrafią niepowrócić pomimo tego, że są nie sprawne.

Aaa... i jeszcze jedna rzecz. Jeżeli ruszałeś ostatnio panel klimatronika, to sprobuj ponownie wpiąć kostki - może nie łączyć i takie rzeczy mogą się dziać dziwne.

Opublikowano

Ja również polecam duży przegląd klimy co 2 lata a odgrzybianie co roku na wiosnę. Wymiana filtra kabinowego 2 razy do roku, ale to zależy jak kto i ile jeździ.

Opublikowano

A ile tego oleju tam jest ??

Ja u siebie mam 850 g czynniki i 50g oleju. Jak ubywa to ubywa czynnik a nie olej. U mnie słabo klima chłodziła i zostało odessane 50 g oleju więc książkowo, mimo że czynnika już prawie nie było. myślę że nie ma to żadnego związku ze zużywającą się sprężarką (może jedynie z napędem sprężarki, bo jak nie ma czynnika to sprężarka ma ciężej, u mnie po załączeniu klimy spadały obroty delikatnie)

No i co do serwisu ja wymieniam 2 razy w roku filtr kabinowy, co roku daje do serwisu w celu odgrzybienia i ozonowania oraz sprawdzają osuszacz (też ważne jak się zbierze wilgoć to potrafi zamarznąć i rozwalić układ)

Opublikowano

Dobrze tez co 2-3 lata wymieniać osuszacz bo on wieczny nie jest, a często przez niego zaczynają się problemy z klimą.