grippen Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 Koledzy mam nie miłą sytuację chodzi o przerejestrowanie auta na mnie i współwłaściciel żona. Aktualnie samochód jest zarejestrowany na teścia a ja jestem jego współwłaścicielem (chodziło o zniżki teścia przy opłatach OC). Teraz jest taka sytuacja że Teściu zmarł i sądownie jego część samochodu przechodzi na teściową i chyba na syna córkę (moją żonę) nie wiem czy może na wnuków też tylko oni nie są pełnoletni. teraz pytanie co mam zrobić, jakie papiery mi będą potrzebne, kto się ma zrzeknąć tamtej połowy samochodu może jakiś wzór pisma by się przydał bardzo proszę o pomoc może ktoś to przechodził
pauel Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 Niestety w grę będzie wchodzić sprawa spadkowa, a połowa auta przypada spadkobiercom twojego teścia. Najprościej pewnie (o ile jest zgoda wszystkich spadkobierców) dokonac podziału u notariusza. Ale ogólnie nie jest to taka prosta sprawa jak Ci się wydaje (że wystarczy oświadczenie żony i dzieci zmarłego, że się zrzekają tej części np. na ciebie bo połowa Twojego auta formalnie weszła a skład spadku po twoim teściu. A spadek spadkobierca może przyjąć, a potem zrobić darowiznę na inną osobę (jeżeli zrobi to w ciągu 5 lat zapłaci podatek od spadku). Może też w ogóle spadku nie przyjąć. Ogólnie to dość złożony temat więc najlepiej zasięgnąć porady prawnej. Ale to moja skromna opinia wynikająca z autopsji.
Dev Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 notarialnie załatwisz to do 6 miesięcy, po tym terminie pozostaje sprawa spadkowa w sadzie czyli idziesz ze wszystkimi zainteresowanymi do notariusza a potem do urzedu komunikacji
soolek Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 Gdziesz kiedyś słyszałem, że można napisać umowę kilka miesięcy wstecz, ale to pewnie niezgodne z prawem . Przerejetrsować musisz niby w 30 dni, ale za przekroczenie terminu nic nie grozi.
dajmler4 Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 proponuje jak kolega napisz umowe z data wstecz aq za to ze nie przerejestrowales w terminie nic ci nie zrobia i bedziesz mial problem z glowy
grippen Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Opublikowano 29 Maja 2011 dzięki wam za odpowiedzi. Tak jak pisałem wcześniej połowa teścia przeszła na teściową było załatwiane to przez notariusza i przez sąd. Jutro pujde zapytać co i jak
Rekomendowane odpowiedzi