Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Włącznik świateł auto w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega Piorun81 chce zamontować sobie włącznik z funkcją auto mając teraz zwykły włącznik bez takowej funkcji i na pewno będzie wyświetlał błąd na fisie o braku czujnika światła i nic mu taka zmiana nie da. Góral65 można przekodować i światła będą się zapalały za każdym razem po przekręceniu kluczyka . Dla b7 to chyba coś takiego możesz sprawdzić na pewno nic nie zepsujesz 09 moduł centralnej elektroniki następnie coding07 i tam masz bodajże 5 cyfr xxxx1 ostatnia cyfrę zmieniasz na 2 bo pewno masz 1 zatwierdzasz i jest git.

Opublikowano

Kolego , nie pisz że będzie wywalał błąd na FIS-ie. Powtarzam że mam takowy włącznk zamontowany i nic więcej - BŁĘDU NIE WYWALA

Opublikowano

To w takim razie napisz kolego jak ten włącznik u ciebie funkcjonuje. Czy funkcja auto działa i w jaki sposób?Po przekręceniu na auto światła palą się cały czas nie ważne czy jest dzień czy noc i nie wyświetla błędu czy gasną w dzień i zapalają się po zmierzchu?I co z podświetleniem zegarów?

Opublikowano

Wyjąłem włącznik531A i wstawiłem B z AUTO. Po włączeniu stacyjki po ok 4-5 sek włączają się światła mijania. Oczywiście jest tez aktywne podświetlenie wskaźników.Po wyłączeniu stacyjki światła gasną. Nic więcej nie dodawałem . Mam tylko normalny przełącznik wysokości oświetlenia..

Opublikowano

Nie wiem jak to jest w B7 - ale np. w B6 aby uruchomić skandynawski tryb świateł (automatyczne włączenie po zapłonie) wymagany jest moduł centralnej elektryki w wersji HIGH (moduły LOW nie dają się przekodować).

Ktoś z B7 mógby to sprawdzić na szybko - jeśli posiadacie MCE z końcówką H, K lub M - najprawdopodobniej nie przyjmie wartości "2" na ostatnim bicie kodowania.

...inna sprawa, że automatyczne włączenie świateł po zapłonie da się wymusić nawet na module LOW, gmerając troszkę w kostce włącznika świateł ;)

Odnośnie opinii kolegi krupskim - IMO, funkcja AUTO jest u nas całkowicie nieprzydatna. W ciągu dnia czujnik i tak nie odpali Ci świateł mijania a jeżdżąc po zmroku już raczej sam się zorientujesz ;) To już bardziej sprawdza się tryb skandynawski lub DRL.

Opublikowano

Chłopie czytaj ze zrozumieniem . JA NIE MAM CZUJNIKA ŚWIATŁA - Wyjąłem jeden włącznik wsadziłem drugi i jest jak w opisie który zamieściłem wyżej. Ten sam manewr powtarzany był na kilku samochodach A4 B6 z 2002-32003 roku. Wszystko działa bez wywalania błędów i bez kodowania. Zapraszam na sprawdzenie.

Opublikowano

Bart-S dobrze kombinuje i jakby ktoś był w stanie to sprawdzić, potwierdzić to byłoby miło (ja mam dostęp tylko do L i N w B7 więc duupa :kwasny:)

Opublikowano

Też słyszałem że jest opcja przełożenia kabelków we wtyczce - tylko które i gdzie :mysli: . Np jak się ma włacznik 531 A i w to miejsce zamontuje z końcówką 531 - to bez wkładania kluczyka do stacyjki od razu zapalają się światła postojowe / włącznik jest w pozycji "0"/ . Jesli ktoś wie jak zamieniać kabelki do poszczególnych włączników - mile widziane będzie podzielenie się tą wiedzą.

Żeby podłączyć włącznik z B7 8E0 941 531 C do instalcji w B6 wystarczy przełożyć odpowiednio piny jeżeli mieliśmy włącznik:

8E0 941 531 to:

kabel Pin 4 – Zasilanie świateł mijania [żółty] przekładamy do Pinu 13

kabel Pin 16 – Zasilanie świateł postojowych [szary] do Pinu 14

8E0 941 531 A to:

kabel Pin 11 – Zasilanie świateł mijania [żółty] do Pinu 13

Czy to też można zastosować do włącznika 531A??

Opublikowano

Tak , można.

Opublikowano

Macie może jakiś patent na wyciąganie pinów bo za cholere nie daję rady.Pin 4 jest szerszy od wejscia do 13-zmieści się?Zrobiłem tak że przełożyłem głowice z włącznika z końcówką 531c do tylnej części włącznika bez litery na końcu-531. Wszystko się załancza oprócz podświetlenia świateł pozycyjnych oraz oznaczeń pod symbolami halogenów przednich i tylnych na włączniku-prawdopodobnie ma się podświetlać na zielono.Tak ma być?

Opublikowano
  • Autor

Stary włącznik 531A ,podpinam 531D...wszystko śmiga,oprócz halogenów z przodu i z tyłu:( ...

Opublikowano

Chłopie czytaj ze zrozumieniem . JA NIE MAM CZUJNIKA ŚWIATŁA.

Nigdzie nie napisałem, że go masz więc się nie unoś... Napisałem tylko swoją opinię na temat funkcji czujnika (chodzi o fabryczną instalację czyli MCE HIGH + czujnik światła + włącznik AUTO) i jego przydatności w PL. Sprawa użycia samego włącznika AUTO to inny temat ale skoro już o tym dyskutujemy... Nie trzeba wymianiać włącznika aby uzyskać ten sam efekt co u Ciebie - wystarczy zmienić kodowanie MCE ale o tym już pisałem - i bodajże Dominik też).

Stary włącznik 531A ,podpinam 531D...wszystko śmiga,oprócz halogenów z przodu i z tyłu:( ...

Przepnij pin 11 do 13 (to obwód świateł mijania).

Opublikowano
  • Autor

mam na myśli halogeny przeciwmgielne...postojówki,mijania i drogowe wszystko hula no problem

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

PAnowie albo dominikt1 mam pytanie do was teraz jeżeli posiadam przełącnzik typu 531 a kupiłem 531 A jakie piny pozamieniać?:D z góry dzieki pozdro ! :)

Opublikowano

zajrzyj tutaj http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=157734.0

Bart-S napisał

Cytat: "

Odpowiadając na kilka pytań, które dostałem na pw – aby założyć włączniki o zwiększonej funkcjonalności czyli ten z końcówką A lub B (auto) w przypadku gdy wcześniej używaliśmy przełącznika standardowego - wymagane będzie przełożenie pinów w kostce włącznika świateł. I tak aby uruchomić światła mijania, postojowe i pozycyjne (plus ze stacyjki) przekładamy pin 4 do 11. Aby podać stałe zasilanie dla świateł postojowych i pozycyjnych – przekładamy pin 16 do 14. "

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tez mam A i kupilem wlacznik B lub D(niestety numer jest niewidoczny). Ktos ma pomysl jak to rozpoznać? Czy sie nie przejmowac i podpinac do wozu bo procedura przepinania 11>13 jest dla obu (B i D) :kox:

Opublikowano

Podepnij i zobacz czy masz światła przeciwmgielne na włączniku ustawionym na światła mijania. Jeśli masz to OK - jest to 531 B . Jesli przeciwmgielne będą tylko na światłach pozycyjnych, przełóż kabelek z miejsca 11 na 13 i po kłopocie.

Opublikowano

Podepnij i zobacz czy masz światła przeciwmgielne na włączniku ustawionym na światła mijania. Jeśli masz to OK - jest to 531 B . Jesli przeciwmgielne będą tylko na światłach pozycyjnych, przełóż kabelek z miejsca 11 na 13 i po kłopocie.

Dzieki za szybkie info :hi: No i wiem ze mam D. Probowalem przelozyc ten cholerny pin :kwasny: ale musze znalezc wiecej miejsca.

Co moge powiedziec po zmianie to to ze swiatla na AUTO, jak i w pozycji "mijania" odpalaja sie z opoznieniem ok 2s, co pozwala na odpalenia auta zanim odpala xenony. Czy po ustawieniu na AUTO, napis ten powinien zmienic kolor?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki za szybkie info :hi: No i wiem ze mam D. Probowalem przelozyc ten cholerny pin :kwasny: ale musze znalezc wiecej miejsca.

Co moge powiedziec po zmianie to to ze swiatla na AUTO, jak i w pozycji "mijania" odpalaja sie z opoznieniem ok 2s, co pozwala na odpalenia auta zanim odpala xenony. Czy po ustawieniu na AUTO, napis ten powinien zmienic kolor?

Poradziłeś sobie z przełożeniem tego pinu? Ja się męczyłem z pół godziny dzisiaj i skapitulowałem. Ma ktoś sposób na wyjęcie tego pinu nr 11?

Ja zmieniałem włącznik z A na D i co do podświetlenia u mnie jest tak:

Na włączniku z końcówką A wszystko było podświetlone na czerwono, na D postojowe mam na zielono, przednie przeciwmgłowe na zielono, tylne przeciwmgłowe na pomarańczowo, reszta bez zmian kolorystycznych.