Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BKE] Wymiana sprzęgla klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Lada dzień czeka mnie wymiana sprzęgła klimatyzacji. Pojechałem do serwisu klimy żeby się umówić na wymianę, a Pan powiedział mi że dobrze by było wymienić jeszcze elektrozawór.

Pytanie moje jest takie czy to konieczne???

Opublikowano

Jeżeli jest sprawny to nie widzę powodu żeby go wymieniać. Czy jest sprawny łatwo poznać, działa lub nie działa bo jest zacięty/ ma spaloną cewkę :wink4:

Opublikowano

Jest sprawny ale mech. powiedział że po założeniu nowego sprzęgła może długo nie podziałać. Czy to ma jakiś sens?

Opublikowano

Tylko w przypadku gdy zerwanie sprzęgła nastąpiło na skutek stopniowego przycierania się kompresora, może on pluć opiłkami z tartych wnętrzności i załatwić zawór, ale w takim wypadku należy wymienić cała sprężarkę bo nowy zawór tak czy siak też nie pochodzi długo. Dla pewności niech sprawdzą czy w oleju ze sprężarki i dyszy rozprężnej nie ma opiłków.

Opublikowano

Ale u mnie podobno nie ma sprężarki :confused4:

Opublikowano

sprężarkę klimy ma każdy kolego...

Opublikowano

Kto takie rzeczy opowiada :blink: ? Jeżeli jest układ klimatyzacji to musi być też ustrojstwo, które spręża czynnik chłodzący. Sprężarka owszem i jest, ale nie ma klasycznego sprzęgła zapinanego elektromagnesem, kręci stale z silnikiem, a tłoczeniem steruje zawór wydajnościowy.