Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Częściowy brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich mam taki problem kupiłem jakies 3 lata temu a4 19 tdi 901z i poprzedni własciciel poinformował mnie ze jest podniesiona moc wszystko było fajnie ale teraz mocy jak by ubyło olej gdzies znika i moje pytanie od czeko powinienem zaczac (wymiana turbo ,wtryski ,pompa )lub gdzie sie z tym zgłosoc najlepiej mieszkam w okolicach warszawy

Opublikowano

1. popraw temat

2. Zrób logi bo to postawa aby można coś powiedzieć

Opublikowano

^^ temat popraw ... z tego co wiem i jak mnie życie doświadczyło to w 1z turbo "wydaje" się wieczne ..w ogóle silnik nie do zajechania ...... wpierw wypadało by obejrzeć węże od turbo , czasem cisnienie lubi sobie umykać .. braki oleju .. znaczy ile na ile ?

Opublikowano

Kolego sprawdz jak ma sie sprawa z dolotem powietrza robiłem koledze logi ostatnio w AHU bo cył całkowity brak mocy i okazało sie że silnik zaciąga dużo mniej powietrza niż powinien i wyszło że kat całkowicie sie przypchał a mechanicy już pompe z wtryskami chcieli mu wymieniac. Po wywaleniu kata autko chodzi ja nowe. Tak że zrób komplet logów a koledzy na forum napewno zdiagnozuą przyczynę zanim mechanik ci pół silnika wymieni.

Opublikowano

ja mialem w golfie silnik ahu i tez doszlo do strasznej utraty mocy wogole nie chcial sie wkrecac na obroty a jak to robil to strasznie ospale podlaczylem go pod kompa i wyszlo ze przeplywka walnieta

Opublikowano
  • Autor

ok tylko olej jest a interkulerze i jest znaczny luz na wirniku od strony dolotu ale mam drugie turbo tylko czy jesli jest moc podniesiona to czy po wymianie turbiny nic sie nie zmieni ( moc nie spadnie) auto ma przejchane 340tys km a moze i wiecej

Opublikowano

ok tylko olej jest a interkulerze i jest znaczny luz na wirniku od strony dolotu ale mam drugie turbo tylko czy jesli jest moc podniesiona to czy po wymianie turbiny nic sie nie zmieni ( moc nie spadnie) auto ma przejchane 340tys km a moze i wiecej

zacznij od zrobienia logow dynamicznych bo tak bedziesz bladzil ...

Opublikowano

A kopci jak wcześniej na czarno przy dodawaniu gazu :?:

Opublikowano
  • Autor

koledzy mam juz turbo wyjete tylko teraz potrzeby mi jest schemat z etka jak wyczyscic turbo itd wiem ze były takie zdjecia na forum z gory dzieki

Opublikowano

koledzy mam juz turbo wyjete tylko teraz potrzeby mi jest schemat z etka jak wyczyscic turbo itd wiem ze były takie zdjecia na forum z gory dzieki

w turbosprezarce w AHU nie ma co czyscic ...

Opublikowano

w turbosprezarce w AHU nie ma co czyscic ...

tak jak kolega napisał , nie ma co czyścić ponieważ położenie łopatek jest stałe (inaczej mówiąc to turbo nie ma zmiennej geometrii łopatek ) ":)

Opublikowano
  • Autor

a jakis nastawnik słyszałem o czyms takim i to przed turbo co jest tem kolektor nie czysci sie go?

Opublikowano
:vaglogi: gdybac mozna
Opublikowano

z takim zapleczem wiedzy daleko nie zajdziesz. stracisz czas i pieniadze i tak oddasz do mechanika.

Opublikowano
  • Autor

myslałem ze forum jest po to by jakies wstazówki uzyskac ale nie wszyscy tak sadza chyba

Opublikowano

Koledzy dobrze Ci podpowiadają... Zapnij Vaga i zrób logi. Po tej czynności będzie już dużo wiadomo. Być może przyczyną Twojego problemu jest jakaś mała "głupotka". Osobiście w międzyczasie obejrzałbym dokładnie dolot. Może są jakieś dziurki lub przetarcia na gumowych złączkach.

Co do ubytku oleju... Silnik szczelny? Spojrzyj na miskę. Może uszczelniacze już zużyte z racji przebiegu dość sporego.

Ale najpierw :vaglogi:

:hi: