Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFF] Problem z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam problem. Posiadam Kombi 1.9 tdi 90pps. i mam taki problem, ze bylem u dziesiatki mechaników i nic. Problemem jest to, ze auto nie rozgzane jezdzi normalnie jak ma jezdzic, rozgrzany do 90 stopni, kilka razy powyżej 3,5 tys obrotów czuje lekke szarpniecie i auto... tak jakby ubyło koni słabnie pod górkę, powoli przyspiesza, turbina jakby nie działała a "gwizda". Zgasze silnik i odpale auto jedzie tak jak ma jezdzic po czym kilka razy powyzej 3,5 3 tyś obrotów znów to samo. Przepływomierz wymieniany w tamtym roku wiec odpada, weże od turbiny sprawdzone wiec odpada. Lekko kapie z turbiny proszę o pomoc.

Opublikowano
:vaglogi:
Opublikowano

Podpinali i robili wszytsko wyskakiwało ze za duze cisnienie w doładowaniu, duzo podawało paliwa i tez wyregulowali i dalej to samo.

Kto, co jak ? Zrób i wrzuć tutaj.

Opublikowano

Bylem u jednego mechanika podpia pod komputer i wyskoczylo ze za duze cisnienie w doladowaniu sprawdzil lepiej i wyszło ze podaje duzo paliwa wiec pojechalem do nastepnego i podpia VAGA i wyregulował. Dalej dzieje sie to samo w dodatku kapie z turbiny a weze sa sprawne dzis sprawdzane byly, koleny mechanik o oleju mi mowil (z niemiec sprowadzany był i (zdolny) mechanik wlał MOBIL 15w 40 wiec przy kolejnej wymianie wlałem Cartrol Edge 5w 40) wiec mechanik nastepny stwierdził ze zawór w turbinie, kolejny stwierdzil ze trzeba caly silnik rozbierac...a jakies 3 tyg temu wymienialem rozrzad.

Opublikowano

A dlaczego sam nie zajrzysz pod maskę. Problemem może być pęknięty wężyk ciśnieniowy wychodzący z króćca na muszli zimnej turbo z którego dodatkowo może kapać olej na turbo. Pęknięty wężyk nie poda ciśnienia do N75 aby ten uchylił za pomocą sztangi zawór upustowy w turbosprężarce i dlatego masz przeładowanie. Jeśli nie zauważasz ubytku oleju w silniku to najprawdopodobniej ten olej kapie na turbo z tego właśnie wężyka bo olej tam dostaje się wężem z odmy do turbosprężarki a następnie tym króćcem na muszli zimnej do tego właśnie wężyka i nieszczelnością w nim na zewnątrz. Mam wrażenie, że mechanicy chcą Cię najzwyczajniej orżnąć z kasy za nieznajomość tematu. Wrzuć tu parę fotek turbo a zwłaszcza gdzie jest widoczny ten wyciek oleju i zobaczymy czy moje podejrzenia są słuszne.

Opublikowano

weź węzyk i połacz nim kruciec z muszli turbiny z regulatorem nadcisnienia - gruszka. i przejedź sie... jesli bedzie dobrze . wymieni węzyki podcisnienia jesli dalej bedzie to samo skombinuj na podkladke drugi N75. i powinno juz byc z bani...