Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Problem VAG/ Proszę o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu miałem robionego swapa z 1.8 na 1.8t z anglika. Problem pojawił się przy zegarach - immobilajzer, więc jakiś magik wsadził jakąś magiczna puszkę i przełącznik, dzięki któremu zegary zostały, a działa w następujący sposób:

poz 1. mogę włączyć silnik, zero odczytu VAGiem

poz 2. odczyt VAGiem, po uruchomieniu od razu gaśnie :(

I teraz pytanie. Czy da się coś z tym zrobić? Chciałem zrobić analizę błędów ale nie wiem jak dojść do tego żeby działał i silnik i VAG :confused4:

Dodam jeszcze że nieodłączny błąd to:

17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer

P1570 - 35-00 - -

[br]Dopisany: 01 Lipiec 2011, 20:03_________________________________________________Problem w pewnym stopniu rozwiązany - wystarczy włączyć działanie silnika, a po odpaleniu przełączyć na VAG'a. Silnik nie gaśnie i można spokojnie działać :) Temat do zamknięcia.

Opublikowano

prawdopodobnie gośc nie potrafił przekodować Ci immo to wsadził emulator immo który odpina immo przez złącze obd2 ( nie koniecznie przy wtyczce ) masz zajęty port tym emulatorem więc nie mozesz się połączyć jak odepniesz emulator to nie odpalisz

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie facet zajmuje się alarmami i mówił że ktoś już kiedyś grzebał przy nim i spaprał sprawę i że nic innego nie mógł zrobić. Niezbyt fajnie no ale dobrze że doszedłem jak to ominąć i będę mógł zrobić logi dynamiczne, tylko jeszcze muszę przestudiować jak dokładnie się do tego zabrać bo kabel mam od wczoraj :)

Opublikowano

Bez vdcs nawet do tego nie podchodź . Przekodowanie immo to nie adaptacja przepustnicy jak zaczynasz zabawę z "kablem" to lepiej daj komuś 100 pln za przekodowanie żeby większego bałaganu w elektronice nie narobić .

aha i zmień faceta od alarmów bo ten poszedł po najmniejszej linii oporu - zlikwidował skutek a nie przyczynę . Jeżeli emulator immo łączy się z ECU i immo boxem to tak samo vdcs sie połączy i bedzie mozna zakodować immo . Gość po prostu się na tym nie znał i pocisnął Ci bajkę .

Opublikowano
  • Autor

Do immo nawet nie mam zamiaru się dotykać. Narazie jest jak jest, i tak zostanie :) Kabel wykorzystam do kasowania inspekcji, i sprawdzania błędów. A przy okazji może ktoś wie jakie logi zrobić dla ogólnego zarysu stanu silnika w przypadku 1.8T?

Opublikowano
  • Autor

Idealny wątek. Nie wiem jak go mogłem przegapić. Wielkie dzięki. :hi:

Opublikowano

ciekawe jak zrobisz logi na zgaszonym silniku ... :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Tak jak napisałem wcześniej - odpalam silnik na poz gdzie mogę to zrobić a gdy już pracuje to przełączam go na VAG'a. Mogę wtedy pracować na VAGu a silnik nie gaśnie. Tylko chyba coś źle zrobiłem bo właśnie wróciłem z odczytów, stosując się do powyższej instrukcji i niby wyszły mi logi ale są inne nazwy tabeli :confused4:

bez%2525C2%2525A0tytu%2525C5%252582u1.JPG

bez%2525C2%2525A0tytu%2525C5%252582u.JPG

Jakieś pomysły co spaprałem?

Opublikowano

wklejaj logi przez to http://vaglog.rtnet.pl i zloguj odpowiednie grupy 002, 007, 025 - ja przynajmniej logowałem te grupy aha i kręć powyżej 5000 rpm bo twoje logi kończą się na 4400

Opublikowano

a co dolega autu,że chcesz robić logi?

Opublikowano
  • Autor

Hmm dziwnie się zachowuje - raz goni jak głupi, innym razem nie ma siły wjechać na delikatne wzniesienie, jeszcze innym do 3000rpm ślimak, a jak turbo się załączy to jakby się obudził. Coś go boli, nie wiem co i mam nadzieje że logi pomogą. Jak dziś troche % odejdzie to myślę że zrobie ponownie logi. Pozdrawiam :)[br]Dopisany: 03 Lipiec 2011, 10:33_________________________________________________Zrobiłem ponownie logi wg zaleceń kolegi. Czy to miało być coś takiego i można coś z tego wywnioskować?

Log (0 - 002,007,025)

Opublikowano

O ile robiłeś logi z butem w podłodze na 3 biegu to twoja przepływka pokazuje jeszcze mniej niż moja a ja swoją podejrzewam o to ze jest walnieta. Niestety specjaliści od 1.8T jakby się zapadli :no:

Opublikowano

O ile robiłeś logi z butem w podłodze na 3 biegu to twoja przepływka pokazuje jeszcze mniej niż moja a ja swoją podejrzewam o to ze jest walnieta. Niestety specjaliści od 1.8T jakby się zapadli :no:

niekoniecznie-najpierw trzeba by sprawdzić układ pod względem szczelności,poszukać,pomacać odmę-najprostszy i najtańszy sposób,potem przepływka na podmiankę i kolejne logi i porównanie :wink4:
Opublikowano
  • Autor

Właśnie teraz mam kilka dni wolnego i chciałem sprawdzić szczelność ale niestety pogoda nie dopisuje więc niezbyt mam okazje. Ponoć na dniach ma się rozpogodzić więc sprawdzę wszystko i będę dawał znać co i jak. Póki co dzięki za wstępną pomoc :hi: Dodam jeszcze że profilaktycznie przeczyściłem przepustnicę, ale wciąż nic i dziś przy robieniu logów zauważyłem dosyć duże falowanie obrotów na jałowym i delikatnie dławienie nawet przy spokojnej jeździe. Martwię się czy to nie będzie turbo...może przeczyścić profilaktycznie?

Opublikowano

Przepływka swoja droga, ale sonda to w ogole jest w samochodzie ? :blink:

Charge pressure duty cycle 0-99% rowniez stoi w miejscu. zdejmii wszystkie weze, dolotu do turbiny i sprawdz szczelnosc bo tutaj cos dziwnie wyglada. :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Aaa dobrze że kolega przypomniał. Kwestia sondy nie była poruszana więc mi z głowy wypadło. Błąd silnika:

16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit

P0130 - 35-10 - - - Intermittent

:gwizdanie:

Opublikowano

Aaa dobrze że kolega przypomniał. Kwestia sondy nie była poruszana więc mi z głowy wypadło. Błąd silnika:

16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit

P0130 - 35-10 - - - Intermittent

:gwizdanie:

sporadyczny błąd-obserwować co ile się pojawia
Opublikowano
  • Autor

To od razu mogę powiedzieć że zauważyłem że przy osiągnięciu wyższych obrotów :)

Opublikowano

Od razu widac po logach ze jakas zaczarowana ta sonda.

Sprawdzic polaczenie wtyczki, moze gdzies sie cos zagieło, albo gdzies byla laczona z 2 kablow. jak nie to wykrecic sprawdzic, spisac nr i szukac drugiej.