Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Hamulce - twardy hamulec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taka sprawke .. od jakiegos czasu zaraz po odpaleniu i krotkiej jezdzie np 5km moj hamulec jest strasznie twardy i ledwo dziala bardzo marnie i podobnie mialem na trasie jadac przez Europke przy duzych predkosciach 170km itp tez byl taki twardy i to dzieje sie czasem niezawsze niewiem gdzie szukac przyczyn. w wakacje 2007 wymienialem tarcze klocki i serwis mowilem o tym problemie ale niespotkali sie z tym sprawdzali niby wszystko graa ale czasem wiecie nieczuje sie bezpiecznie w Mojej Audi!!:)

Opublikowano

wygłąda na problem z serwem hamulców. albo jest uszkodzony przewód lub pompa podciśnieniowa zasilające pompe wspomagającą hamulce. albo sama pompa wspomagająca.

podłącz VAG i sprawdź błedy w module ABS.

swoją drogą dziwię się, że z tym jeżdzisz. :bicz3:

ja bym się nie ruszył dopóki to by nie zostało naprawione. a jeżeli bym musiał jechacm nie przekraczałbym 50km/h. przecież to zagrożenie dla ciebie i innych uzytkowników dróg.

Opublikowano
  • Autor

Dokladniej to serwis byl robiony i wlasnie Panowie jezdzacy tym < serwis VW tarnow> stwierdzili ze wszystko gra i okej niema bledow itd i to wlansie n iedzieje sie czesto gesto tylko czasami. Hamules robi sie twardy , hamuje ale trzeba zachowac wieksza ostroznosc i to taki chwilowy moment.

Opublikowano

nie rozumiem jaki serwis byl robiony. napisz prosze co dokladnie miales wykonane.

hamulce maja dzialac prawidlowo, to nie kinder niespodzianka

Opublikowano
  • Autor

wymiana tarcz ,klockow ,podpiecie pod kompa i sprawdzenie wszystkiego... <wiadome olej itd ale to niema nic do hamulcow> wiec niewiem co to moze byc mechanicy tez sie z tym niespotkali wczoesniej.

Opublikowano

wczesniej bylo prawidlowo?

Opublikowano

Kurde u mnie też czasem mam wrażenie że hamulce są za twarde. A powinny być takie "miękkie" (nie wiem jak to nazwać ale u taty w pugu 406 to idealnie działa)

Na czasie jadę sprawdzić płyn hamulcowy bo kolega miał taki przypadek właśnie tylko bardziej drastyczny bo w ogóle nie miał hamowania. Pojechał do jakiegoś serwis, panowie bez zaglądania pod maskę stwierdzili że trzeba wymieniać pompę i jakąs tam kwotą rzucili. Kumpel się zastanowił pojechał gdzie indziej mechanik zaczął od sprawdzenia płynu i okazało się że było więcej wody niż płynu. Po wymianie jeździ do dzisiaj i nic takiego się nie powtórzyło.

Zygi1 piszeszz że była wymiana tarcz i klocków a płyn ? Tutaj bym też poszukał.

Dam znać jak u siebie sprawdzę co wyjdzie.

• 1 rok później...
Opublikowano

U mnie tez był problem z hamulcem twardy potem dobry ale w ostateczności kiepsko hamował

i winna była gumka z przewodow od pocisnienia

mam zdj. - jesli kogos interesuje przesle z opisem czesci wymienionej

porsze o @

tylko w przewodzie podciśnienia pojawił sie olej - pompa siada?

Opublikowano

A kwestia wymiany/naprawy serwa to drogi biznes?

Opublikowano

no drogi z tego co słyszałem, kupić orginalne serwo to jakieś 1000zł, a nie wiadomo czy pomoże, najpierw płyn, dokładnie odpowietrzyć układ i jest jeszcze taka gumowa tuleja w ścianie grodziowej za silnikiem przez którą przechodzi przewód od podciśnienia do serwa, czasami ze starości tuleja ta potrafi się zaciskać pod wpływem ciśnienia, wymień kosztuje smieszne pieniądze a może coś pomoże,

sprawdzić działanie tłoczków w zaciskach, wyjąć przesmarować, wyczyścić itd

dopiero potem grubsze koszta

pozdro

Opublikowano

OK dzięki muszę się tym zająć bo cosik mi się widzi że ten sam problem mnie czeka.. :kwasny: