Kabar Opublikowano 10 Lipca 2011 Opublikowano 10 Lipca 2011 Jak "na sucho" sprawdzić działanie wisko. U mnie chodzi praktycznie cały czas. Wymontowałem je - wygląda na świeży zamiennik - żadnych oznaczeń. Chodzi ze sporym oporem, po podgrzaniu opalarką widać jak bimetal przekręca jakiś popychacz ale praktycznie żadnych zmian w pracy nie czuć. Czy na zimno wisko ma się lekko kręcić? Z tego co widzę na allegro są 2 rodzaje mocowania - ja mam na centralną nakrętkę 32 mm. Czy oprócz mocowania są jakieś różnice między nimi?
?ukasz11 Opublikowano 10 Lipca 2011 Opublikowano 10 Lipca 2011 W moim kręci się zawsze.Gdzieś czytałem że tak ma być więc dałem sobie spokuj.Nawet w zimie się kręci.Możliwe że ze wzrostem temperatury kręci się szybciej?
majkel_majki Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 Na zimno, w niskich temperaturach wisko powinno kręcić się na minimalnych obrotach, dać się zatrzymać z łatwością chociaż nie polecam tej metody, lepiej zgasić silnik i sprawdzić czy nie stawia oporu. W wysokiej temperaturze sprzęgło powinno stopniowo osiągać maksymalne zasprzeglenie, wtedy kręcąc wentylatorem na zgaszonym silniku napotkasz na znaczy opór.
Kabar Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Opublikowano 15 Lipca 2011 Czyli muszę szukać innego sprzęgła. Moje praktycznie cały czas napędza wiatrak i "robi" wichure pod maską :-) Czy są różnice w wisko stosowanych w rożnych silnikach?
Rekomendowane odpowiedzi