Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Spalanie - jakie wartości - quattro - tiptronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jakie spalanie powinno mieć miejsce w AEB, jeżeli auto wyposażone jest w napęd QUATTRO i TipTronic - wersja USA? bo coś mi się zdaje że niunia za dużo pije benzyny. Wychodzi mi w trasie do 90km/h oczywiście na polskich drogach jakieś 11 litrów. Tak naprawdę to ile powinno wynieść przyzwoite spalanie w trasie, mieście i mieszanka? czekam z niecierpliwością na jakieś wartości...

Opublikowano

nie mam tiptronica - ale dodaj do moich wynikow jakis 1l/100km

przy bardzo spokojnej jezdzie w trasie, do ok 100km/h i bez wciskania pod kreske przy wyprzedzaniu (czyli nonstop 5bieg delikatnie muskajac pedal gazu) wychodzi mi ok 8L, przy szybszej jezdzie w trasie ok 9L

w miescie natomiast... tu juz jest inna bajka, przy naprawde duzych nakladach pracy aby osiagnac jak najmniejsze spalanie, nei udalo mi sie zejsc nizej jak 12L (nonstop miasto z reguly srednio zatloczone, jakos zawsze ciurkiem powoli sie przez nie przelatuje)

ostatnio tankowalem ok 14L to mi starczylo na 85km czyli spalil mi ponad 16L/100 ale nie byla to spokojna jazda

Opublikowano
  • Autor

kolego a jaką masz oponę? pytam z ciekawości bo u mnie założona jest 225/45/17

Opublikowano

kolego a jaką masz oponę? pytam z ciekawości bo u mnie założona jest 225/45/17

To chyba jest odpowiedź. Skoro koledzy dieslowcy piszą, że różnica w spalaniu na dużej gumie może być nawet koło 1L to w benzynkach można spodziewać się więcej.

Opublikowano

1,2L z napendem na jedą oś z 17' na 19' :blink: a :quattro: to pewnie spokojnie ponad 2L

Opublikowano

Przy równej jeździe bez szaleństw pali 11 litrów po mieście, czyli zmiana biegów ok 2,5 tys. obrotów i max 80km/h.

Ale to trzeba się bardzo pilnować, bo wystarczy parę razy poświrować i już dochodzi do 15 i więcej :D

A na trasie to inna bajka... na razie nie znana mi, za krótko mam to auto :)

Mam manuala a opony 205.

Takie już są te auta. Albo kupujesz i się liczysz z takim spalaniem albo szukasz TDI.

Pozdro.

Opublikowano

nie dodalem, opone mam standard czyli 205/55 16, wyniki podane bez klimy,dzis udalo mi sie zejsc do 11.5 w miescie ale to toczenie sie a nie jazda

Opublikowano

przy 205/45/17 trasa S8-A4 - dojazdy do pracy 10/100

miasto - jazda rekreacyjna ( o ile mnie ktoś nie popuści ) 13/100

ośka manual na mieście max 3.5k rpm

praca 110- 180 km/h

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

no to widać różnice między waszymi wynikami a moimi, bo oprócz TT i Q dochodzi jeszcze guma większa... ja tam nie narzekam autko ładnie się zbiera, a redukcja z 5 na 3 to jest balsam dla uszu :D i szczerze powiedziawszy nie zamierzam nigdy zmieniać Q na ośkę...

Opublikowano

eee a mi fis pokazuje srednie spalanie 9,6 przez ostatnie 300km ale to byla spokojna jazda mieszana max 30km odcinek tak to trasa 15km i spowrotem a i auto jest pedzone k04 :)