Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Procedura wypalania DPF w Audi A4 B8 2.0 TDI CR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, robertpacholaszs napisał:

Czy auto kopci podczas wypalania. Dpf?prosze o odpowiec

w trakcie normalnej jazdy nie zauważyłem kopcenia przy wypalaniu dpf - rury czyste więc nie ma oznak kopcenia...

Opublikowano

orientujecie się czy powinien się wypalać do okolic zera ? czy zawsze zostaje coś na plus 

Opublikowano

Witam,

Czy ktos probował tego specyfiku do wypalania dpfa i czyszczenia calego ukladu - XENUM 'IN&OUT CLEANER1. Mam akurat możliwość kupienia jednak jest to dość drogi preparat i czy warty jest wydania takich pieniędzy?

Opublikowano

podpowiedzcie co robić z moim DPF, wypalić serwisowo i obserwować ? czy przy taki wysokim poziomie oil dasch 0.35 to śmietnik już ? nie mam jeszcze swojego kabla żeby obserwować codziennie ale mam wrażenie że zdecydowanie za często się wypala, podpowiedzcie dlaczego mam taką dużą różnice ciśnień 

edit. walczyłem dwie godziny i cały czas ze względów bezpieczeństwa nie chciał wypalić dpf , próbowałem vcds i jakimś serwisowym 

warunki spełnione, paliwo, rozgrzany silnik, temp paliwa ok, temperatura za filtrem dpf 132 c, i nic 

IMG_2049.JPG

IMG_2089.JPG

Edytowane przez Marina_Yacht

Opublikowano

nikt nic nie wie ? no panowie ? 

Opublikowano
7 minut temu, Marina_Yacht napisał:

nikt nic nie wie ? no panowie ? 

nikt pewnie się nie zna tez czekam i nic mam 50 g sadzy i nie mogę wypalić nawet już wlalem srodki czyszczące do paliwa i dalej zero skutku

Opublikowano
1 godzinę temu, Pelo31 napisał:

nikt pewnie się nie zna tez czekam i nic mam 50 g sadzy i nie mogę wypalić nawet już wlalem srodki czyszczące do paliwa i dalej zero skutku

Kupiłem XENUM 1,5 L, miałem 75g i też niechciala mi się załączać regeneracja dpfa. Przeleciałem na 3500-4000 obr/min na 3/4 biegu i po około 70 km dpf odpuścił. Zrobilem ogólnie 115km na takich obrotach bo było gdzie. Jeszcze ze 2 dni będę go tak przepalał ale muszę jeszcze podpiąć się pod kompa aby zobaczyć ile go przepalilo i jeszcze spradzać czy nie bierze oleju :)

Opublikowano
7 minut temu, zbikkq napisał:

Kupiłem XENUM 1,5 L, miałem 75g i też niechciala mi się załączać regeneracja dpfa. Przeleciałem na 3500-4000 obr/min na 3/4 biegu i po około 70 km dpf odpuścił. Zrobilem ogólnie 115km na takich obrotach bo było gdzie. Jeszcze ze 2 dni będę go tak przepalał ale muszę jeszcze podpiąć się pod kompa aby zobaczyć ile go przepalilo i jeszcze spradzać czy nie bierze oleju :)

czyli pomoglo wypalanie na trasie

Opublikowano
Teraz, Pelo31 napisał:

czyli pomoglo wypalanie na trasie

Tak, tylko nie wiem czy przy zapchanym dpfie miałem założona ilość oleju i teraz ledwo na minimum miałem więc teraz muszę obserwować bo żadnych wycieków nie mam, a po takiej trasie nagle mi zeszło oleju. 

Opublikowano

jak jest coś nie tak z dpf to przybywa oleju a nie ubywa, a do wypalania najlepszy obroty około 2500 nie musisz tak pałować  :))

Opublikowano
3 minuty temu, Marina_Yacht napisał:

jak jest coś nie tak z dpf to przybywa oleju a nie ubywa, a do wypalania najlepszy obroty około 2500 nie musisz tak pałować  :))

To wiem że nie muszę tak palowac tylko dolalem do zbiornika odpowiedniego środka który wymaga takie obroty :) a przy zapchanym miałem lekko ponad max oleju. Po wypaleniu było na minimum :/

Opublikowano

rękoma i nogami bronię się przed wycinaniem ale jak mam dwa razy dziennie sprawdzać olej i się stresować to chyba się go pozbędę, a co do Twojego oleju to niebywala sytuacja że ubyło, a tak na marginesie jak masz max to już się zaczęło rozrzedzać z paliwem dobrze że kontrolujesz

Opublikowano
12 godzin temu, Marina_Yacht napisał:

rękoma i nogami bronię się przed wycinaniem ale jak mam dwa razy dziennie sprawdzać olej i się stresować to chyba się go pozbędę, a co do Twojego oleju to niebywala sytuacja że ubyło, a tak na marginesie jak masz max to już się zaczęło rozrzedzać z paliwem dobrze że kontrolujesz

Podobno wchodzą nowe przepisy a propo wycinania dpfa. Ja na razie się wstrzymam. Co do zapchanego dpfa to pewnie masz nadmiar i spalanie pewnie też ciekawe :) u mnie palil z 2 litry więcej przy przypchanym... nie wiem tylko czemu dpf mi się zapycha w trasie tymbardziej że jeżdżę dynamicznie i prawdopodepnie jest na wykończeniu dpf...

Opublikowano

powodów zapychania jest cała lista, wystarczy że masz uwalony czujnik, np. świecę żarową , egr, klapy i już procedura wypalania nie zostanie uruchomiona , dlatego warto przeczesać całe auto w poszukiwaniu błędów... ja nadal nie wiem dlaczego nie mogę odpalić procedury wypalania vcds-em mimio braku błędów 

Opublikowano

Hejo Panowie. 

Może macie pomysł na mój problem:D

Otóż niedawno zrobiłem renegerację dpf, bo wypalanie było co 50-100 km, teoretycznie teraz jest lepiej 380-420 km się wypala, ale problem jest inny. 

czasem potrzebuję 15 km do wypalenia, a czasem 80 km. nie wiem skąd ta różnica i dlaczego tak się dzieje. 

Czujnik różnicy wymieniony na oryginał, adaptacja zrobiona. Może macie jakiś pomysł gdzie szukać i po regeneracji nie powinno być więcej km do przejechania bez wypalania?

Pozdrawiam

Janusz

Opublikowano

co kryje się pod słowem "regeneracja" ? gdzieś oddawałeś filtr ? 

Opublikowano

3 minuty temu, Marina_Yacht napisał:

co kryje się pod słowem "regeneracja" ? gdzieś oddawałeś filtr ? 

pod słowem regeneracja kryje się firma, która regeneruje filtry DPF:)  nie pamiętam dokładnie nazwy, ale gdzieś koło wrocławia to był. 

Mechanik który robi mi naprawy polecił mi ją, bo wiele razy do nich odsyłał i nie było z tym problemu

Opublikowano

powinien przez pewien czas zachowywać się jak nowy więc i wypalać się rzadziej, a sprawdzałeś ile ma ten stały parametr ? pochwal się jakie to koszta regeneracja oraz sam demontarz filtra 

Opublikowano
Dnia 22.03.2017 o 21:23, Marina_Yacht napisał:

powinien przez pewien czas zachowywać się jak nowy więc i wypalać się rzadziej, a sprawdzałeś ile ma ten stały parametr ? pochwal się jakie to koszta regeneracja oraz sam demontarz filtra 

Co masz na myśli pisząc "stały parametr" koszt to 500 zł regeneracja+300 zł montaż/demontaż

Opublikowano

Mi wczoraj kamien z serca spadł wywaliłem dpfa i zrobiłem remap i auto smiga bez problemu koniec z dpf