Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parktronic PDC MMI 2G 3G wizualizacja CONCERT w Audi A4 B8 2007-2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie, mam taki problem, zamontowałem czujniki parkowania (przód i tył). Wcześniej ich nie miałem.

Kupiłem sterownik 4H0 919 475 AA, wiązki Kufatec (dla przodu i tyłu), wiązki w zderzaku i czujniki.

Chciałem przystąpić do kodowania (poprzez kabel z VCDS). I tu się pojawił problem, bo ja nie mam 10-Park Assist.Przeczytałem forum i znalazłem tylko aby w zielonym menu włączyć APS i ustawić parking help na poziomie 1. Tak tez zrobiłem. Pojawiło się menu w setup "asystent parkowania", ale ta opcja jest na szaro.

Jak wciskam przycisk PDC nad klimatronikiem to słyszę piszczenie w brzęczku z tyłu w bagażniku. Ale nadal nie jestem w stanie uaktywnić PDC

Czy jest możliwe, że nie mogę u siebie wkodować pdc? A jeżeli mogę to jak mam to zrobić?

Pozdrawiam

Opublikowano

w gateway 19 === instalation list === odznacz 10 pdc ==== save

Wszedłem w gateway 19, odznaczyłem 10 pdc i jest, pojawiło się, ale nadal nie mogę połączyć się z 10 pdc.

Czy jest możliwe, że źle podłączyłem can high i can low? Podpiąłem się pod wolne miejsca w gatewayu (na kablu było tylko napisane can high i can low), może tutaj popełniłem jakiś błąd?

w gateway 19 === instalation list === odznacz 10 pdc ==== save

Address 19: CAN Gateway Labels: 8T0-907-468.clb

Control Module Part Number: 8T0 907 468 AE HW: 8T0 907 468 L

Component and/or Version: GW-BEM 5CAN-M H10 0117

Software Coding: 00C303

Work Shop Code: WSC 06335 000 00000

VCID: 84030823BCDB

1 Fault Found:

01327 - Control Module for Parking Aid (J446)

004 - No Signal/Communication

Freeze Frame:

Fault Status: 01100100

Fault Priority: 2

Fault Frequency: 1

Reset counter: 206

Mileage: 188906 km

Time Indication: 0

Date: 2016.09.06

Time: 18:14:27

Freeze Frame:

Bin. Bits: 11111

Voltage: 14.00 V

Count: 6

Bin. Bits: 10011

Time: 25.40 s

Wszedłem w gateway 19, odznaczyłem 10 pdc i jest, pojawiło się, ale nadal nie mogę połączyć się z 10 pdc.

Czy jest możliwe, że źle podłączyłem can high i can low? Podpiąłem się pod wolne miejsca w gatewayu (na kablu było tylko napisane can high i can low), może tutaj popełniłem jakiś błąd?

Zrobiłem scan gateway i mam coś takiego:

Opublikowano

DO sprawdzenia CANY oraz zasilanie czy jest

Do sprawdzenia CANY, czyli mam rozumieć połaczenie z Can GATEWAY? przepraszam ,że tak pytam, ale nie jestem specem w tej dziedzinie i skróty czasami mi nic nie mówią.

Jak wciskam przycisk pdc nad klimatronikiem to piszczy brzęczek z tyłu, czy nadal może nie być zasilania w sterowniku?

Opublikowano

a gdzie sie mostkowałes z canami ?

Kupiłem dwie wiązki z Kufatec. Jedna, łącząca sterownik z gatewayem, bezpiecznikiem i masą (od części tylnej). Druga, łącząca przód ze sterownikiem (wiązka do czujników, brzęczka i włącznika pdc).

W wiązce od czujników tylnych była skręcona warkocz wiązka do gateway z oznaczeniem low i high. Wpiąłem się w wolne wejścia jedno nad drugim. Numerów nie pamiętam. Jutro mogę zajrzeć.

Opublikowano
  • Autor

zle sie wpiałes :wink: szukaj cana pomarancz/niebieski brąz/pomarancz i tam sie zmostkuj

Opublikowano

zle sie wpiałes :wink: szukaj cana pomarancz/niebieski brąz/pomarancz i tam sie zmostkuj

ok, dzięki. Zasugerowałem się oznaczeniem Kufatec. Rozumiem, że pomarańcz/niebieski to Can High, natomiast brąz/pomarańcz to Can Low?

Dzisiaj po pracy sprawdzę i odezwę się

ok, dzięki. Zasugerowałem się oznaczeniem Kufatec. Rozumiem, że pomarańcz/niebieski to Can High, natomiast brąz/pomarańcz to Can Low?

Dzisiaj po pracy sprawdzę i odezw

Poprawiłem połączenie, a właściwie przeniosłem z gateway do CAN przy bezpiecznikach z prawej strony. Ze sterownikiem się łączy, więc jest połowa sukcesu. Ale nadal nie mam wyświetlania na ekranie. Sprawdziłem logi i mam coś takiego:

Address 10: Park/Steer Assist Labels: 8K0-919-475.clb

Control Module Part Number: 8K0 919 475 AA HW: 8P0 919 475 N

Component and/or Version: PARKHILFE 8K H01 0080

Software Coding: 100103

Work Shop Code: WSC 06335 000 00000

VCID: 78FBECD37013

1 Fault Found:

02070 - Rear Parking Aid Sensors

011 - Open Circuit

Freeze Frame:

Fault Status: 01101011

Fault Priority: 3

Fault Frequency: 1

Reset counter: 210

Mileage: 189066 km

Time Indication: 0

Date: 2016.09.08

Time: 09:38:07

Freeze Frame:

Temperature: 35.0°C

Najwyraźniej nie ma połączenia z tylną wiązką. I tu mam problem, gdyż jak kupiłem tylną wiązkę do zderzaka, to ona była 16 pinowa, natomiast wejście w sterownik pdc jest 12 pinowe. I wstawiłem je do kostki tak jak były czyli wszystkie w jednej lini. Więc na pewno nie jest to ta konfiguracja.

I tu mam pytanie, czy jest jakiś dostępny schemat przewodów idący do kostki 12 pinowej. Ewentualnie, czy mógłby ktoś zrobić zdjęcia kostki z widocznymi pinami. Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

I tu mam problem, gdyż jak kupiłem tylną wiązkę do zderzaka, to ona była 16 pinowa, natomiast wejście w sterownik pdc jest 12 pinowe. I wstawiłem je do kostki tak jak były czyli wszystkie w jednej lini. Więc na pewno nie jest to ta konfiguracja.

kupowałes w KUFATECU ?

tylna wiazka idzie do wtyki 12 PIN

Opublikowano

I tu mam problem, gdyż jak kupiłem tylną wiązkę do zderzaka, to ona była 16 pinowa, natomiast wejście w sterownik pdc jest 12 pinowe. I wstawiłem je do kostki tak jak były czyli wszystkie w jednej lini. Więc na pewno nie jest to ta konfiguracja.

kupowałes w KUFATECU ?

tylna wiazka idzie do wtyki 12 PIN

Tylną wiązkę, która jest w zderzaku kupiłem na allegro. I tam była wtyka 16 pinowa. W kufatecu kupiłem dwie wiązki (pierwsza łacząca sterownik z canem, zasilaniem i masą, druga łącząca sterownik z przednią wiązka w zderzaku.

Opublikowano
  • Autor

tylna wiazka jest zakonczona wtyka 12 PIN :hi:

Nie mam pojecia co to za wiazke kupiłes i gdzie ja wpiałes

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

oj Grześ co ty się opiszesz:)

Opublikowano

przepraszam za ponowienie pytania ale przewertowalem temat i nadal mam niejasnosc.

Pacjent: Audi A4 z PDC tyl (dzwiekowy)

Chcialbym aktywowac wizualizacje - sterownik mam z koncowka T - w temacie ktos napisal ze na sterowniku T aktywowal wizualizacje.

Czy musze cos kodowac w VCDS:

[10 - Park/Steer Assist] [16 - Security Access - 71679] do it [07 - Coding] Byte 0 - Bit 4 change 0 to 1

Czy tylko w gre wchodzi jedynie zmiana jakis ustawien w green menu?

W menu CAR mam ustawienia PARKING SYSTEM jednakze nie ma tam opcji do aktywowania graphic display.

Z gory dziekuje za wszelka pomoc!

Edytowane przez Maciek Zdanowski

Opublikowano
  • Autor

Czy musze cos kodowac w VCDS:

[10 - Park/Steer Assist] [16 - Security Access - 71679] do it [07 - Coding] Byte 0 - Bit 4 change 0 to 1

Jak zrobiłeś to kodowanie to wizualiazcja będzie :hi:

Opublikowano

W MMI trzeba włączy jeszcze wizualizacje

Opublikowano

W MMI trzeba włączy jeszcze wizualizacje

a mozesz dokladnie powiedziec co w hidden menu jest do zmiany?

Opublikowano

W menu jest teraz opcja ,trzeba ją włączyć

Opublikowano

Wszystko trybi!minus taki ze pokazuje mi jakobym miał czujniki z przodu których brak. Jak zmienić to ustawienie?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie zmienisz tego, tak musi zostać.