Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] I znowu przepływomierz - mechanicy rozkładają ręce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1.6 AHL

Od dluższego już czasu bujam się z falującymi obrotami po przyhamowaniu albo zrzuceniu na luz przy niewielkiej prędkości. Bardzo często wtedy auto gaśnie.

Pierwszy objaw dla wszystkich - przepływomierz.

Tak wiec wymiana - na używany ale sprawny oryginal Hitachi. Zaraz po założeniu , przegazowaniu kilka razy - obroty idealnie i brak błędu na VAGu.

Wystarczy że pojadę z kilkaset metrów ,wyraźnie czuć że auto zaczyna falować i VAG wywala takie coś:

VAG.jpg

Zakładaliśmy też inne przepływomierze, które z góry wiadomo było że są uszkodzone - od razu po jednym przegazowaniu przepustnicą - ten sam błąd.

Ten co jest teraz - działa bez problemu dopóki auto po jakimś czasie nie zacznie świrować. Po każdym skasowaniu błędu - obroty chodzą idealnie.

Mechanik podejrzewa jakąś wiązke przewodów , w trakcie jazdy być może coś się porusza , zwiera albo rozłącza i wtedy przeplywomierz głupieje.

Macie jakiś pomysł na to zjawisko ?

Tak na marginesie - ten błąd dziwnie brzmi Open/Short circuit to ground czyli jak rozumiem Przerwa/Zwarcie do masy - bez sensu - to przecież dwie przeciwstawne sytuacje ! Tak więc ZWARCIE czy PRZERWA ?

Opublikowano

uzywany ale sprawny :gwizdanie: . odłącz przepływke i zobacz czy bedzie różnica. te elementy sie zuzywają tak samo jak inne. jak po odłaczeniu bedzie ok kup nową przepływke

Opublikowano
  • Autor

zegarmistrz:

kabel prowadzacy do przeplywki ?

kred:

W momencie gdy chodzi dobrze z przeplywka , po odpieciu przez chwile wahaja sie obroty i tez chodzi rowno. W awaryjnym to jednak straszny muł (1.6 juz tak ma) i żre sporo.

Co do zakupu nowej (zamiennik oczywiscie), wszyscy w około to odradzają mowiąc , że pochodzi tydzien i stoparedziesiąt zl do wyrzucenia , prawda to?

Oryginał nowy ma absolutnie nieprzyzwoitą cenę.

Opublikowano
  • Autor

W czasie mojego uzytkowania od 2006 roku , nie.

Z ciekawosci - a dlaczego ?

Opublikowano

wszyscy w około to odradzają mowiąc , że pochodzi tydzien i stoparedziesiąt zl do wyrzucenia , prawda to?

nie do końca-jednym pada inni jeżdżą po parę lat i jest dobrze-tu nie chodzi o to,że pochodzi tydzień,czy dwa-na oryginalną część masz gwarancję producenta,jeśli masz rachunek z ASO-uszkodzona część podlega reklamacji,co do samego incydentu z kablem-dowiedz się ile kosztuje wiązka i szukaj gdzieś z jakiegoś anglika-na pewno będzie taniej,podepniesz i sprawdzaj dopiero przepływki
Opublikowano

vag do reki i na lotnisko :> zób logi przepływki i bedziesz wszystko wiedzial czy nie działa. narazie wiecej w tym gdybania niż dobrych pomysłów. wiązke raczej bym darowal sobie chyba ze masz w garazu szczury :polew:

bład dotyczy braku przejscia przez urządzenie. piszesz ze niewiele sie zmienia po odpieciu przepływki a powinno :mysli: przejrzyj z ciekawosci cała wiazke czy nie ma peknięc zrób test na przejscie

Opublikowano

a na zimnym silniku też ci faluje ?? ja miałem podobnie w tym silniku tylko, że u mnie oprócz falowania to jeszcze przerywał (szarpał) podczas jazdy (na ciepłym silniku). I okazało się, że to czujnik obrotów wału korbowego. Po wymianie wszystko ok

Opublikowano
czujnik obrotów wału korbowego
u mnie było to samo , po wymianie OK
Opublikowano

Trzeba też sprawdzić szczelność układu dolotowego.Może ciągnie gdzieś lewe powietrze?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Pozwole sobie odświerzyc temat.

Problemy sa nadal (pomimo załozenia nowego oryginalnego przeplywomierza Hitachi) i co sie dalo zauwazyc to taka przypadlosc:

Kasujemy blad , odpalam auto - wydaje sie idealnie, wszystko równo , gazuje po kilkanascie razy , bledu przeplywki brak . Wystarczy jednak WYłączyc - OFF klimatyzacje (zaznaczam nie WŁączyć -ON) i natychmniast wyskakuje błąd przepływomierza taki jak jest w pierwszym poscie.

Co do klimy - czy to nie dziwne ze podczas WŁączania jest tylko cykniecie a gdy WYŁączam klime silnik sie przydusza prawie do zera ? To samo gdy wciskam tryb ECON . Nie powinno byc odwrotnie ?

Błedow z klimy brak.

Opublikowano

Kolego ja miałem dokładnie to samo ale w B6. Okazało się ze była nieszczelność w kolektorze ssącym i zasysał lewe powietrze. Teraz po wymianie kolektora jest tak jak powinno być i błąd przepływki już nie wyskakuje.