NexoPL Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 Witam. To tak, wszystkie lampki(oświetlenie wnętrza) działają wzorowo. Tylko podświetlanie przycisków(Przeciwmgielne, podgrzewanie szyby i lusterek, podświetlenie zapalniczki itp itd) nie działają. Powinny włączyć się tuż po zapaleniu świateł dziennych. Światła dzienne, długie, postojowe, stopu czy cofania działają, podświetlanie tablicy również. Wszystkie bezpieczniki są ok. Myślę że może być to wina przekaźnika, nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jakieś sugestie? Proszę o Pomoc.[br]Dopisany: 22 Lipiec 2011, 11:49_________________________________________________Help me guys. Pomocy ;([br]Dopisany: 22 Lipiec 2011, 16:17_________________________________________________up ;([br]Dopisany: 22 Lipiec 2011, 22:17_________________________________________________Który przekaźnik odpowiada za oświetlenie wnętrza w B5?[br]Dopisany: 23 Lipiec 2011, 09:37_________________________________________________Pomocy?
toniu84 Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 cześć przyciski o świateł przeciwmgłowych, podgrzewania, itp. świecą się wtedy jak załączysz te rzeczy, a jeśli chodzi o zapalniczkę to wyjmij całą popielniczkę i sprawdź żarówkę, jeśli będzie dobra to podegnij blaszkę co idzie do oprawki tej żarówki i będzie świecić
NexoPL Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Opublikowano 23 Lipca 2011 Wszystkie możliwe opcje sprawdziłem. Wszystkie żarówki są ok. Chodzi o to, że zapalniczka ma 3 wejścia żeńskie 1 i 3 odpowiada za podświetlenie zapalniczki, po włączeniu świateł(manetką) w tych gniazdach nie ma napięcia. Poza tym przyciski powinny być podświetlane na czerwono. a się nie świecą. Wszystkie bezpieczniki są ok. także na pewno musi być uwalony przekaźnik. Ma ktoś spis przekaźników?
jihad Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 Nie ma żadnego przekaźnika. Te elementy (piktoramy w przyciskach na kontroli centralnej) zasilane sa razem z m.in. podświetlaniem zegarów. Zasilanie idzie przez pokrętło regulacji jasności, więc podświetlanie tych przycisków również jest regulowane. Wymień konkretnie i dokładnie co nie działa. Podświetlenie przycisków regulacji wysokości świateł, przecimgłowego tylnego, ogrzewania szyby tylnej, awaryjnych oraz podświetlenie zapalniczki? Coś jeszcze?
NexoPL Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Opublikowano 24 Lipca 2011 Podświetlenie awaryjnych działa. To co wymieniłeś wszystko nie świeci, zegary podświetlają się jak wcześniej.
jihad Opublikowano 24 Lipca 2011 Opublikowano 24 Lipca 2011 Wydłub jeden z przycisków i upewnij się, że to nie żarówki. Jeśli brak napięcia zasilającego podświetlenie, to niestety trzeba szukać przerwy w obwodzie.
NexoPL Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Opublikowano 24 Lipca 2011 Upewniłem się że żarówki są ok. Opowiem kiedy się to zepsuło może. Podłączałem lampkę poliftową a właściwie podświetlenie przycisków do zapalniczki, wszystko było ok itp, aż nagle pięknego dnia rozładował mi się aku, od tego momętu nie działa podświetlenie na desce środkowej.
jihad Opublikowano 24 Lipca 2011 Opublikowano 24 Lipca 2011 Jeśli przed tobą nikt tam nic nie rzeźbił, to na pewno całe podświetlenie włączników i zegarów jest na jednym obwodzie. Skoro część rzeczy działa, a część nie, to tylko przerwa w obwodzie. Skoro wspomniałeś coś o zapalniczce, to może od niej zacznij.
NexoPL Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Opublikowano 24 Lipca 2011 Zacząłem od zapalniczki. Jak już wcześniej pisałem zapalniczka ma 3 piny żeńskie 1 i 3 odpowiada za podświetlenie zapalniczki, jednak że na owych pinach nie ma napięcia. Zaznaczam, że wszystkie bezpieczniki są jak najbardziej ok. Jakieś sugestie gdzie szukać przerwanego obwodu?
fronek22 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 kolego i co było przyczyną tego braku podświetlenia przycisków??
Rekomendowane odpowiedzi