Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AVG] Podświetlenie liczników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio w samochodzie zauważyłem, że podświetlenie licznika obrotomierza nie jest już całe oświetlone. W nocy może to sprawiać nieco problemów. Stąd nasuwa się moje pytanie. Czy dojście do tych lampek nie jest utrudnione? Czy siedzą tam żarówki czy diody ? Ile może kosztować naprawa ?

Pozdrawiam i proszę odpowiadać jeżeli to w czymś mi pomoże.

Opublikowano

Sam sobie to zrobisz nie trzeba nikomu placic. tylko uwazaj jak bedziesz wyciagal licznik zebys nie urwal kabla dochodzacego do zarowki od swiecy zarowej, nie wiem dlaczego tak ona jest podlaczona w diesel'u ale trzeba na to uwazac. Caly zabieg zajmie ci pare minut.

Opublikowano

a często przepalają się tam żarówki ?

zależy jeszcze która żarówka bo są 1.1W 1.2W i 1.5W

A gdzie jakie żarówki są ?

Opublikowano

Sory ze odgrzewam kotleta ale to dla kolejnych kto bedzie chcial wymieniac zarowki w polifcie :) Ja mam nie do konca podswietlone zegary i ostatnio wykrecilem licznik i chcialem zobaczyc jakie tam mam zarowki.. I ku mojemu zdziwieniu nie bylo ich tam.. :| W polifcie licznik podswietlaja diody wlutowane w płytke. I teraz lipa.. Skad mozna je wziac ?

Opublikowano

Raczej mało prawdopodobne że spaliły się diody, ale jeżeli tak to można je kupić w sklepie elektronicznym i jeszcze jedna uwaga są one łączone szeregowo bodajże po 4 i jeśli jedna się spali to wszystkie 4 nie będą świecić