Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Średnica i długość weżyków podciśnienia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie chcialbym wymienic wezyki podcisnienia te co sa w tym szmacianym oplocie(łapie notlauf). wyczytalem ze ich srednica ta 4mm i 6mm. chcialbym sie upewnic czy napewno tak jest. i jak wyglada sytyacja z dlugościa ile mniej wiecej potrzeba z danej srednicy. Jesli w złym miejscu temat prosze o przeniesienie. Dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Chciałbyś wymienić wężyki a ja się założę, że nigdy nawet plastikowej górnej pokrywy z silnika nie zdejmowałeś. Nie rozumiem co jest powodem tego by nie zajrzeć samemu do komory silnika i nie zdjąć wężyków mierząc ich średnicę wewnętrzną oraz obliczyć ile cm z konkretnych odcinków jest łącznie i wtedy zamówić. Łapiesz tryby awaryjne a wiesz przynajmniej czy z winy niedoładowania turbo czy z przeładowania ? W tym drugim przypadku wymiana wężyków nic nie da.

Opublikowano

A ja się tylko podpytam. Na jakie wężyki najlepiej wymienić ?

Opublikowano

osobiście nigdy nie założyłbym już tych oryginalnych z zewnętrznym oplotem tylko gładkie - widać wtedy jak na dłoni w którym miejscu będzie ich uszkodzenie/pęknięcie jeśli do tego dojdzie. Tych gładkich jest do wyboru do koloru i w różnych przedziałach cenowych. Ostatnio kupiłem sobie na zapas po 3,60 zł za metr w sklepie motoryzacyjnym w mojej okolicy.

Opublikowano

Na allegro są specjalne silikonowe a co do długości to był już tutaj taki temat wystarczy tylko :szukaj:

Opublikowano
  • Autor

Chciałbyś wymienić wężyki a ja się założę, że nigdy nawet plastikowej górnej pokrywy z silnika nie zdejmowałeś. Nie rozumiem co jest powodem tego by nie zajrzeć samemu do komory silnika i nie zdjąć wężyków mierząc ich średnicę wewnętrzną oraz obliczyć ile cm z konkretnych odcinków jest łącznie i wtedy zamówić. Łapiesz tryby awaryjne a wiesz przynajmniej czy z winy niedoładowania turbo czy z przeładowania ? W tym drugim przypadku wymiana wężyków nic nie da.

a wyobraz sobie kolego ze sciagalem plastikowa oslone silnika bo wymieniałem termostat i czujnik temperatury. Tryb awaryjny łapie z powodu przeladowania, jesli to nic nie zmieni to ok, ale i tak chce zmienic wezyki bo co poniektory maja juz wytarty ten szmaciany oplot.

Opublikowano

a wyobraz sobie kolego ze sciagalem plastikowa oslone silnika bo wymieniałem termostat i czujnik temperatury. Tryb awaryjny łapie z powodu przeladowania, jesli to nic nie zmieni to ok, ale i tak chce zmienic wezyki bo co poniektory maja juz wytarty ten szmaciany oplot.

musisz kupić 4mm i 6mm. minimum po 1m bo krócej nikt ci nie sprzeda

Opublikowano
  • Autor

dzieki za info. i tak chcialem kupic gdzies po 2metry kazdy.

Opublikowano

dzieki za info. i tak chcialem kupic gdzies po 2metry kazdy.

do podcisnienia ??? po 2m to za dużo. 1m kazdego w zupełnosci wystarczy :good:

Opublikowano
  • Autor

aaaa. gdzies mi sie przewinal przez oczy watek o tych wezykach i tam ktos napisal ze dodac wszystkie dlugosci to wyjdzie ok 3m. i ze w ASO 1m kosztuje ok 30zł , chyba ze cos namieszałem teraz. ale skoro mowisz ze po 1m metrze starczy to fajno. :good:

Opublikowano

z tego co ja wiem to w ASO za metr tego badziewia liczą sobie 75 zł :shocked:

Opublikowano

Do podciśnienia wężyk ma 3,2 mm. Na początek poruszaj sztangą od sterowania turbiną bo pewnie zapieczona.

Opublikowano

ale mówimy o tych wężykach przelewowych szmacianych w oplocie ??

jeżeli tak to średnica 3,2mm i długość pomiędzy wtryskami chyba 9mm albo 11mm, w etce jest to opisane

Opublikowano
  • Autor

ale mówimy o tych wężykach przelewowych szmacianych w oplocie ??

jeżeli tak to średnica 3,2mm i długość pomiędzy wtryskami chyba 9mm albo 11mm, w etce jest to opisane

tak w szmacianym oplocie, ale ja nie chce zmieniac tych co ida do wtryskow tylko np z gruchy od turbo itp.

Opublikowano

z gruchy od turbo itp.

czyli podciśnienie - jak w temacie

Opublikowano

powinny podejść tylko pamiętaj o średnicy 3,2mm bo w zależności od producenta średnice mogą się różnić.

mialem taki problem u siebie kupilem producenta X i leciało mi z przelewów, lekko się nacinały - okazało się później że miały 3,6mm - kupiłem ten sam przewód innego producenta i już miał 3,2mm i śmigam na nim do dziś bez kłopotu

Opublikowano
  • Autor

A Panowie powiedzcie mi, bo kupilem dzisiaj wezyk podcisnieniowy 3,2 mm i dopiero w domu zobaczylem ze na nim jest napisane ze do paliw benzyny i oleju i do 0.2 Mpa czy 20 bar. nada sie takie cos do zalozenia?

Opublikowano

Koledzy a ja mam jeszcze inne pytanie, mianowicie po wymianie turbiny zakład wymienił mi moje stare wężyki na nowe tyle że każdy ma tą samą średnicę. Pewnie jest różnica w czymś skoro jeden ma mieć 6mm a inny 4mm średnicy. Z czym się to je, co się dzieje jak teraz mam każdy o tej samej średnicy. Na moje oko to będą wężyki od przelewu.