Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ASN] Czy ktoś ma informacje na temat zużycia oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy może ktoś ma informację na temat tego jakie są ilośći pobrania oleju silnikowego w aucie B6 ASN 3.0 auto z gazem jest około 1 miesiąca. Zrobiłem po wymianie oleju 2 tyś, km i na tym dystansie pobrało mi około 400 ml oleju, czy to dopuszczalny stan ?? Zalaną mam oliwę 0W30 żaciutki wiem ale taki był zalewany no i do tego czytałem ze na gazie jest wyższa tem. spalania i może brac troszkę oliwkę czy to jest prawda, kto fachowo się wypowie będę wdzięczny.

Opublikowano

A ostatnimy czasy nigdy Ci nie ubywało płynu chłodzącego ? Obstawiam uszczelniacze zaworowe a co do oleju to lał bym 5w40 np Motula.

Opublikowano
  • Autor

Mam autko około 3 miesięcy,. robiłem rozrząd, zmieniałem płyn ale nic nie bierze i nie ubywa, przewaliłem 4 tyś km, i nic nie dolałem nawet kropelki.

Czytałem troszkę dowiadywałem się i każdy potwierdza tą samą teorię rzadki olej mam ale tak był lany i tak chce zostać jak najdłużej a że na gazie jest większa temp. w komorze spalania będzie troszkę oliwki brał, uszczelniaczy zaworowych w V6 tak szybko nie wywali, zwłaszcza ze do tej pory była sama benzyna ale zdecydowałem się założyć gaz z racji cen paliw. Auto nie dymi, nie smali oliwą rura jest czysta, a wiec zostaje pojeździć na paliwie i poobserwować.

Opublikowano

looknij w instrukcje. Tam jest napisane do 0.5l na 1000 km. Jeśli zużycie oleju nie będzie Ci się zwiększać to nie przejmowałbym się.

Opublikowano
  • Autor

Bierze mi 0,2-0,3 na 1000 przy jeździe średnio 140km/h, a więc tak jak myślałem i tak jak słyszałem ze po prostu trzeba pilnować oleju bo lubi troszkę go ubyć.

Auto jest ze Szwajcarii i niestety ale tołku nie mogę dojść z instrukcjami z miłą chęcią zakupił bym w języku polskim.

Opublikowano

A ostatnimy czasy nigdy Ci nie ubywało płynu chłodzącego ? Obstawiam uszczelniacze zaworowe a co do oleju to lał bym 5w40 np Motula.

to chyba by wtedy kopcila podczas hamowania silnikiem
Opublikowano

Pilnować oleju i po zabiegu :wink4:

str.jpg

tu masz jaka powinna być specyfikacja oleju dla twojego silnika. Ja zmieniłem u siebie ( fakt 2.0 ALT) na Mobil 1 5W30 ESP formuła i motorek ograniczył apetyt na olej, zrobiłem już prawie 2000 i dalej max. Więc może spróbuj.

P.S. olej miałem od TOM 77

Opublikowano

Witam ja leje 5w50 mobil 1 i wymieniam co 15 tys a nawet czasami wcześniej,ale ty lejesz za rzadki olej prawie jak woda powinieneś zmienić moim zdaniem

Opublikowano

Witam ja leje 5w50 mobil 1 i wymieniam co 15 tys a nawet czasami wcześniej

Ja też takowy leję i zużycie oleju mi spadło.