adadur Opublikowano 14 Lutego 2008 Opublikowano 14 Lutego 2008 Natrafiłem na artykuł gdzie opisano problem związany z wpisywaniem nakazu noszenie okularów itp. w czasie jazdy. Problem pojawił się bo źle wpisywano w prawie jazdy jedynie oznaczenie 01 a to dopiero początek długiej listy ograniczeń, jednak dla osób, które mają problemy ze wzrokiem istotne są subkody znajdujące przy przy numerze 01. Konkretnie informują o tym, że kierowca: 01.01 - musi nosić okulary, 01.02 - musi stosować soczewki kontaktowe, 01.03 - musi stosować szkła ochronne, 01.04 - musi stosować szkło matowe, 01.05 - musi stosować przepaskę na oko, 01.06 - może stosować okulary lub szkła kontaktowe. Kody te powinny znajdować sie w 12 kolumnie na 2 str. dokumentu przy danej kategorii. Mnie natomiast ciekawi sytuacja kiedy osoba nie mająca nic w prawie jazdy jedzie w okularach czy policja może sie przyczepić?
YATES Opublikowano 14 Lutego 2008 Opublikowano 14 Lutego 2008 Mi wpisali 01.02,bo na ogół używam soczewek.Ciekawe co będzie gdy pojadę w okularach ??
pet3r Opublikowano 14 Lutego 2008 Opublikowano 14 Lutego 2008 noszę okulary, jeżdżę w nich ale nie za bardzo wiem o co chodzi w tym temacie żadnych kodów na prawku nie mam
Gość spedyt Opublikowano 14 Lutego 2008 Opublikowano 14 Lutego 2008 noszę okulary, jeżdżę w nich ale nie za bardzo wiem o co chodzi w tym temacie żadnych kodów na prawku nie mam Jak byś na badaniach lekarskich, kiedy robiłeś prawko, dostał zaświadczenie o tym że musisz jeździć w okularach to byś miał wpisane. Zacząłem nosić okulary kilka lat po tym jak zrobiłem prawko i też nie mam wpisu. Policjant raczej nie będzie robił problemu, chyba że jest ustawowy nakaz i kierowca musi zgłosić fakt noszenia okularów w Urzędzie Komunikacji oraz zapłacić za nowe prawko.
rafalekx Opublikowano 14 Lutego 2008 Opublikowano 14 Lutego 2008 No właśnie panowie, jak to jest? Nie wie ktoś czy jest obowiązek zgłaszania tego, że się nosi okulary czy coś? Też czytałem o tym w gazecie i kurcze było tam nawet napisane, że jeśli się nie ma nic na prawku a lekarz uznał że musimy nosić okulary to nasze prawko jest nieważne Ja noszę okulary ale nic w prawku nie mam na ten temat. Chyba podobnie jak 50% ludzi co noszą okulary, albo i więcej... Wie ktoś coś więcej na ten temat?
ykk Opublikowano 15 Lutego 2008 Opublikowano 15 Lutego 2008 Ja powinienem nosic (bo jestem prawie slepy ) ale lekarz tak nas badal, ze nie stwierdzil wady wzroku.. Takze nie musze (ale to byla by glupota) Jezdze w soczewkach i jest git :th:
sokolnh Opublikowano 15 Lutego 2008 Opublikowano 15 Lutego 2008 ja mam prawo jazdy ważne na 5 lat własnie ze wzgledu na to, że mam wade wzroku, jeszcze rok i musze zmienic na nowe, pewnie dodatkowo płacąc za nie
YATES Opublikowano 15 Lutego 2008 Opublikowano 15 Lutego 2008 Zapłacisz 70zł za wymianę i 80zł za badania lekarskie.
Rekomendowane odpowiedzi