Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Hamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej witam mogl bys ktos doradzic potrzebuje klocki na tyl A4 B6 2003 r 130 koni w QUATTRO AVANT. Tarcze orginalne. Jeszcze mam pytanie jesli bym chcial wymienic tarcze z orginalnych na te wieksze 320mm to jaki by byl koszt calego zestawu na przod ? czy zaciski tez trzeba wymienicac ?

I czy tyl tez sie zmienia? czy mozna sie wstrzymac odkad mam auto wymienialem tylko klocki tarcze orginalne. Zastanawiam sie nad wymian bo te z przodu cos piszczy jedno kolo.

Opublikowano

Można wymienić tylko przednie hamulce na 320mm a tył zostawić tak jak jest .Do wymiany zaciski klocki oraz tarcze.Zaciski można kupić za 500-600zł+czasem komplet dobrych tarcz nawet z klockami.Tył również zaciski tarcze klocki ok 400zł.Ceny musisz się rozejrzeć z tego co pamiętam ja tyle mniej więcej placiłem za swoje.Ogólnie wystarczy wymienić przód i samochód nieporównywalnie lepiej hamuje :hi:.A klocki ja się nie znam ale nie widzę specjalnej różnicy bosch,lukas,ferrodo.Miałem nawet zimmermana tarcze wiercone+klocki i moim zdaniem to niewiele zmienia :confused4:,Jak nie zmienisz hebli na większe to i tak kiepsko hamuje i tak.

Opublikowano

Tez jestem na etapie "konczenia" sie hamulcow i mam dylemat czy zakladac wieksze. Na chwile obecna co sie rozeznalem to zaciski pod 320mm to koszt ok 300-500zl, tarcze np ferodo 520zl kpl lub ate 400zl, klocki ferodo DS 300zl. Jedyna rzecz ktora mnie meczy to czy moje 16'' zimowe kola wejda na ten zacisk.

http://allegro.pl/bmw-e46-e90-e91-e92-felgi-komplet-rial-16-i1762947148.html

Wzor identyczny jak te z linku wyzej. Orientuje sie ktos??:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Na zaciski 320mm felga 16'' zazwyczaj wchodzi bez problemu.Ja mam 16'' oryginalne felgi audi i nie ma problemu :>.

Opublikowano

Hej witam mogl bys ktos doradzic potrzebuje klocki na tyl A4 B6 2003 r 130 koni w quattro AVANT. Tarcze orginalne. Jeszcze mam pytanie jesli bym chcial wymienic tarcze z orginalnych na te wieksze 320mm to jaki by byl koszt calego zestawu na przod ? czy zaciski tez trzeba wymienicac ?

I czy tyl tez sie zmienia? czy mozna sie wstrzymac odkad mam auto wymienialem tylko klocki tarcze orginalne. Zastanawiam sie nad wymian bo te z przodu cos piszczy jedno kolo.

na tyl wrzucasz FDB1083

kpl przod 320mm - 1200zl mam dostepne

jak zmieniasz przod musisz zmienic tyl na 288mm

jak cos pisz na PV

Opublikowano

Tez jestem na etapie "konczenia" sie hamulcow i mam dylemat czy zakladac wieksze. Na chwile obecna co sie rozeznalem to zaciski pod 320mm to koszt ok 300-500zl, tarcze np ferodo 520zl kpl lub ate 400zl, klocki ferodo DS 300zl. Jedyna rzecz ktora mnie meczy to czy moje 16'' zimowe kola wejda na ten zacisk.

http://allegro.pl/bmw-e46-e90-e91-e92-felgi-komplet-rial-16-i1762947148.html

Wzor identyczny jak te z linku wyzej. Orientuje sie ktos??:)

Pozdrawiam

Maciej zawsze możesz zostać przy 17" na zimę :wink4:, a jeśli chodzi o zakładanie większych hamulców - zrób to, wart :good: w porównaniu do serii - PRZEPAŚĆ - tak jak kiedyś kolega devastation pisał :decayed: - nie myśl czy ty się zatrzymasz, tylko czy ten za tobą zdąży to zrobić :> :> :>

odnośnie felg to ja mam 16" "włoszczyzna" Stilauto ET-42 - weszło, choć ciężarki lekko wycięło :decayed:

Opublikowano

Maciej zawsze możesz zostać przy 17" na zimę :wink4:, a jeśli chodzi o zakładanie większych hamulców - zrób to, wart :good: w porównaniu do serii - PRZEPAŚĆ - tak jak kiedyś kolega devastation pisał :decayed

Cos jest w tym co piszesz:) Zaryzykuje ( w najgorszym wypadku na ta zime zaloze spowrotem serie hamulce) a po zimie trzeba bedzie zmienic kola:( Pozdrawiam

Opublikowano

Można wymienić tylko przednie hamulce na 320mm a tył zostawić tak jak jest .Do wymiany zaciski klocki oraz tarcze.Zaciski można kupić za 500-600zł+czasem komplet dobrych tarcz nawet z klockami.Tył również zaciski tarcze klocki ok 400zł.Ceny musisz się rozejrzeć z tego co pamiętam ja tyle mniej więcej placiłem za swoje.Ogólnie wystarczy wymienić przód i samochód nieporównywalnie lepiej hamuje :hi:.A klocki ja się nie znam ale nie widzę specjalnej różnicy bosch,lukas,ferrodo.Miałem nawet zimmermana tarcze wiercone+klocki i moim zdaniem to niewiele zmienia :confused4:,Jak nie zmienisz hebli na większe to i tak kiepsko hamuje i tak.

... tył musi być 288 mm..

Opublikowano

... tył musi być 288 mm..

Dlaczego tył musi też być zmieniony na 288mm?
Opublikowano

Bo przod spalisz

A widziales kiedys babe zeby jednego cycka silikonem faszerowala :tongue4:

Opublikowano

przodu nie spali, nie ma takiej mozliwosci

szybciej tyl

rozmiar hamulcow zmieniamy proporcjonalnie

wiekszy przod to i wiekszy tyl

Opublikowano

mam letnie felgi 17" - chciałbym wymienić sobie hamulce : przód na 320 i tył na 288,tak jak koledzy polecacie, ale nie wiem czy wejdzie mi na zimę felga stalowa 16" - oryginalna audi. Jak narazie dowiedziałem się, że niby wejdzie. Lecz nie wiem na 100%. No i oczywiście przy okazji koszty jakie się z tym wiążą? rozumiem, że trzeba zmienić cały zestaw (tarcze,klocki,zaciski).

Opublikowano

ja mam oryginalne felgi stalowe audi 16" ET42 i na hamulce 320 mm nie wchodza

Opublikowano

ja z tego co kojarzę mam ET50

Opublikowano

ja z tego co kojarzę mam ET50

:mysli: chyba znaczenie ma również szerokość felgi 7,5J , 8J :mysli: (chyba, że się mylę :confused4: )

Najlepiej jak byś kogoś zagadał ze swojej okolicy, kto ma 320mm i przymierzył swój felunek :naughty:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Chcialam zapytac czy tarcze na przod 320mm wejda na ta felge oczywiscie mowa o rozmiarze 16

http://moto.allegro.pl/alufelgi-audi-a4-16-5x112-et-42-i1783783956.html

Czy jest taka mozliwosc z przodu zakladamy tarcze 320 mm razem z zaciskami oczywiscie, a te co byly na przodzie zakladamy na tyl razem z zaciskami jest taka mozliwosc czy nie ? Czy trzeba kupic nowe tarcze i zaciski na tyl ?

Opublikowano

Na te felgi 320 powinno wejść :good:

odnośnie tyłu to trzeba kupić komplet :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Tarcze nowe klocki tez nowe a zaciskow nie mozna przelozyc z przodu na tyl czy nie pasuje ??

Opublikowano

Tarcze nowe klocki tez nowe a zaciskow nie mozna przelozyc z przodu na tyl czy nie pasuje ??

Całkiem inna budowa nie da rady :decayed:.