lukaszlw Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zanim opisze swój problem najpierw stwierdzę fakty. Wymieniłem sprężarkę klimatyzacji (moja była zatarta) na używaną. W profesjonalnym zakładzie została sprawdzona szczelność układu i całość została uzupełniona czynnikiem. Po zakończonym cyklu działanie zostało sprawdzone specjalnym czujnikiem. Powietrze z nawiewów miało temp 12-14 st. C. Klima działała bez zarzutów przez kilka dni. Teraz po ustawieniu temp. np 22 st. w ogóle do takiej temperatury nie schodzi. Nawiew na maxa i nie daje rady. Po zgaszeniu auta słychać syczenie czyli kompresor pompuje ( bynajmniej tak mi sie wydaje) . Wiatrak włącza się kilka sek. po uruchomieniu klimatyzacji. Co może być problemem słabego chłodzenia? Z góry dziękuje za porady.
knipex Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Powietrze z nawiewów przy ustawieniu na LO u mnie ma tem. 6.3 stopnia.
lukaszlw Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Wymienłem filtr kabinowy wiec czy może to być osuszacz ?
majkel_majki Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Może być osuszacz, powinien być wymieniony wraz z zatartym kompresorem, przytkana dysza rozprężna, ale raczej kiepska sprężarka. Musisz jechać do warsztatu i niech pomierzą ciśnienia pracy układu.
lukaszlw Opublikowano 2 Września 2011 Autor Opublikowano 2 Września 2011 Właśnie tak zrobie, dam szanse fachowcom [br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 22:02_________________________________________________ Może być osuszacz, powinien być wymieniony wraz z zatartym kompresorem, przytkana dysza rozprężna, ale raczej kiepska sprężarka. Musisz jechać do warsztatu i niech pomierzą ciśnienia pracy układu. Kolego miałeś racje. Dysza zabita na amen. Po wyczyszczeniu klima daje jak głupia tylko nie wiadomo na jak długo. W układzie sporo jest syfu wiec gdyby coś się działo czeka mnie czyszczenie układu.
majkel_majki Opublikowano 2 Września 2011 Opublikowano 2 Września 2011 Układ powinien być wypłukany po zatarciu sprężarki mam nadzieję, że chociaż osuszacz jest nowy?
lukaszlw Opublikowano 2 Września 2011 Autor Opublikowano 2 Września 2011 Nowy to on był i byłby nadal gdybym wiedział, że trzeba ten układ wypłukać. Teraz pewnie już nie jest za czysty. Ale jeśli klimatyzacja znów straci na mocy to zrobie wszystko tak jak należy. W pierwszej kolejności wyczyszcze układ, wymienie osuszacz, dysze i ponownie zapodam czynnik. Tylko muszę poszukać firmy w Olsztynie która sie tym trudni bo w moim mieście nie ma nikt aparatu do płukania układu.
Rekomendowane odpowiedzi