Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B7] Czujnik 3 temperatury spalin rząd ... 2.7TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Byłem na diagnostyce z moją audi, mam parę rzeczy do zrobienia. Motor 2.7tdi, rok 2006. M.in. do wymiany jest czujnik temperatury spalin ( błąd który pokazał VAS-PC czujnik 3 temperatury spalin rząd ..). Auto miało zapchany DPF, odetkaliśmy to na drodze ale czujnik nie wiem jakim cudem wykręcił się i zdarł podczas jazdy po jezdni. Pali się check engine i pokazuje błąd. Teraz pytanie. Diagnosta radził jechać z tym do serwisu audi. Czy da się odczytać jakoś z niego numery ? Z tego co widzę to jest tylko gwint + wtyczka. Nie pamiętam który rząd pokazywał VAG.

Co to za prefix!? Pytasz o konkretny silnik a oznaczenie masz w profilu z innego i jak mamy Ci pomóc? Takim sposobem każdy nr będzie dobry. Proszę poprawnie uzupełnić profil i prefix inaczej leci do kosza.[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 12:13_________________________________________________Niestety nie mam jeszcze przetłumaczonych numerów i nie wiem jakie dokładnie oznaczenie ma mój silnik. W papierach się tego nie doczytałem dlatego tak to zapisałem. Postaram się to uzupełnić.

[mod] Po co szukać tłumacza jak masz we wlepce książki serwisowej lub we wnęce koła zapasowego. [/mod][br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 17:09_________________________________________________Witam

Zczytałem numer z tego czujnika :

059906088H

Teraz pytanie. Kupować nowy czy używany ? Czy ktoś orientuje się ile w ASO kosztuje taki czujnik ?

Opublikowano

bez zniżek ponad 400zł... nie wiem czy nie będzie dobrym pomysłem wybrać się do kogoś ogarniętego i po prostu usunąć DPF jeżeli będzie sprawiał problemy, można przy okazji zaaplikować kuracje i dorzucić silnikowi kilka koników.

Opublikowano

Elektroda jest uszkodzona. Mam ten czujnik już wymontowany. Na allegro jest parę czujników jednak z inną końcową literką ( A, AF, Q itd ). Czy ma to znaczenie i należy szukać dokładnie takiego numeru na w/w czujniku czy jest to jakaś seria ?

Ps. Chciałem sobie zamontować ETKę ale straciłem nadzieję, 3 dni ściągania instalowania i nigdzie nie idzie ani na win 7 64bit ultimate ani na xp 32bit

Jak nic nie wymodzę będę zamawiał z serwisu. Chociaż wolałbym 100zł za używany zapłacić. [br]Dopisany: 07 Wrzesień 2011, 00:08_________________________________________________Ps. Byłbym wdzięczny jakby sprawdził ktoś pasujące czujniki do silnika 2.7TDI oznaczenie BPP

Opublikowano

Zamów w ASO :good:

Opublikowano

Elektroda jest uszkodzona. Mam ten czujnik już wymontowany. Na allegro jest parę czujników jednak z inną końcową literką ( A, AF, Q itd ). Czy ma to znaczenie i należy szukać dokładnie takiego numeru na w/w czujniku czy jest to jakaś seria ?

Ps. Chciałem sobie zamontować ETKę ale straciłem nadzieję, 3 dni ściągania instalowania i nigdzie nie idzie ani na win 7 64bit ultimate ani na xp 32bit

Jak nic nie wymodzę będę zamawiał z serwisu. Chociaż wolałbym 100zł za używany zapłacić. [br]Dopisany: 07 Wrzesień 2011, 00:08_________________________________________________Ps. Byłbym wdzięczny jakby sprawdził ktoś pasujące czujniki do silnika 2.7TDI oznaczenie BPP

skad masz informacje że nie pójdzie?

hmm jak kupisz używany oszczędzisz kase ale mechanik mi powiedzial kupisz pojezdzisz tydzien bo byl naprawiony na sztuke i padnie, ja mialem to samo ale kuna czy szczur mi tylko kabel przegryzły co mnie taniej o wiele wyszło:)

a co do usunięcia dpf jak usuniesz czujniki i tak zostają

pozdrawiam

Opublikowano

No właśnie wychodzi na to, że muszę wraz kupić ten czujnik.

Czy mógłby mi ktoś sprawdzić w ETCE zamiennik do czujnika 059 906 088 H ? Czy ta literka H to jakaś seria produkcyjna ? Te czujniki wyglądają tak samo, nie wiem czy mogą się różnić ?

Opublikowano

zamienników nie ma, a literkami się różnią są to inne czujniki, więc szukaj z tego samego silnika :hi: tylko wiesz jaką używkę kupisz :mysli:

Opublikowano

zmierz długość od wtyczki do gniazda i podaj sprzedawcy jak to samo bierz, nie bedzie działał zawsze możesz oddać bo ma napisane ze różnice są tylko w długości kabla. ale powiem ci czy to nie zależy od filtra bo kazde auto ma inny filtr :mysli: ciezko powiedzieć, zrób tak jak ci mówie :)

Opublikowano

Czyli długość kabla musi być taka sama ? Czy tylko chodzi Ci o to by wtyczka z kablem była wystarczająco długa ? Kolega mi coś pisał, że może być inna charakterystyka, ale nie wiem co miał na myśli a nie mogę go teraz dorwać.

Opublikowano

bo wiesz w grupie vag jest tak ze kazdy nr jak jest taki sam to pasuje bez problemu a jak ma inne koncówki tak jak np bluetooth czy włącznik światła ma inne funkcje czyli np przesyła inne wartości do komputera(nie wiem jak jest w tym wypadku)