Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Szyberdach - sam się otwiera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem, czasami jak odpalam auto to się szyberdach sam "uchyla" i muszę kombinować żeby się zamknął całkiem. Co o tym myślicie?

Opublikowano

witam,

w większości przypadków wina leży po stronie zaśniedziałych styków w pokrętle od sterowania szyberdachem, należy rozebrać i przeczyścić styki oraz podgiąć blaszki aby lepiej dotykały

Opublikowano

mówisz o tym miejscu gdzie podsufitka, obok światełek kabiny? dodam że jak jest ciepło to wtedy właśnie się otwiera :P taki inteligent z niego - nawet mi się to podoba, ale nie tak ma być :no:

Opublikowano

tak, chodzi o to pokrętło w podsufitce które jest razem z lampką. też mialem ten sam problem (szybredach sam sie otwierał i nie zawsze reagował na zmiane pozycji pokrętła), pomogło rozebranie i przeczyszczenie styków

Opublikowano

Witam, wyciągnołem zaślepkę od tej mini podsufitki, i zobaczyłem urządzenie WEBASTO Feel the drive, (bo ja mam w swoim wyposażeniu), żadnych kabli nie widziałem, szedł tam jakiś czerwony kabelek i czarny do tego czerwonego urządzenia webasto ale były w znakomitym stanie. Co myślicie?

Opublikowano

pokrętło o którym była mowa jest razem z lampką, musisz odkręcić lampkę (2 śruby pod kloszem) odpiąć wtyczki i z drugiej strony pokrętła ściągnąć plastik i pod nim będą styki które musisz przeczyścić. a to do czego się teraz dostałeś to silnik szyberdachu

Opublikowano

Witam, wyciągnołem zaślepkę od tej mini podsufitki, i zobaczyłem urządzenie WEBASTO Feel the drive, (bo ja mam w swoim wyposażeniu), żadnych kabli nie widziałem, szedł tam jakiś czerwony kabelek i czarny do tego czerwonego urządzenia webasto ale były w znakomitym stanie. Co myślicie?

przeciez wyraznie napisal kolega. zdemontuj i wyczysc pokretlo, ktorym otwierasz szyberdach :cool1:

Opublikowano

klosz jest na zaczepach i najlepiej podważyć od strony szyby

Opublikowano

i tak zrobiłem, akurat wtedy kiedy to robiłem to szyberdach był w pół otwarty i jak tam to ruszałem to się chował i otwierał. Jak juz zobaczyłem co tam jest to nic nie wyglądało na zaniedbane, pokazuję foto: IMG_20110910_140410.jpg chyba że mam się dostać całkiem pod ten plastik w kształcie koła. Rozumiem żeby do niego się dostać to muszę odkręcić śrubę pod plastikiem którym reguluje szyberdach

Opublikowano

musisz się dostać pod ten plastik w kształcie koła (ten z nr 476E) ale nie musisz nic odkręcać tylko go lekko cienkim śrubokrętem podważyć po troszke z każdej strony i wyjdzie a tam już będą te blaszki i ścieżki po których one chodzą

Opublikowano

oke, wielkie dzięki, właśnie zrobiłem tak jak napisałeś i jak narazie działa, dla tych co będą potrzebować na przyszłość pokazuję fotki jak to wyglądało:

IMG_20110910_140723.jpg

IMG_20110910_140416.jpg

IMG_20110911_132206.jpg

IMG_20110911_132159.jpg

IMG_20110911_132151.jpg

Opublikowano

Jak mam opuszczone szyby, i jest gorąco (>25stop, może nawet więcej) to szyberdach się otwiera, czasem więcej czasem mniej, tak jakby regulował temperaturę (przewiew w samochodzie).

Zimno-nie ma tego

Czy to jakaś funkcja automatyczna czy uszkodzenie (np. przełącznika)?

Opublikowano

Jak mam opuszczone szyby, i jest gorąco (>25stop, może nawet więcej) to szyberdach się otwiera, czasem więcej czasem mniej, tak jakby regulował temperaturę (przewiew w samochodzie).

Zimno-nie ma tego

Czy to jakaś funkcja automatyczna czy uszkodzenie (np. przełącznika)?

wygląda na to że masz ten sam problem co autor wątku

Opublikowano

U mnie też świruje szyberdach. Jutro się za niego zabieram i cieszę się że kolega zdjęcia wstawił będą na pewno pomocne. Dzięki !

Opublikowano

Mi też pomogło przeczyszczenie ścieżek w pokrętle, a już miałem dawać auto jakiemuś specowi. Dziękować!