Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Rozrząd, łańcuch czy pasek ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam moze ktos napisac czy w a4 b6 2,0 ALT w sklad rozrzadu wchodzi lancuch czy pasek ?

i ile moze kosztowac wymiana rozrzadu wraz z czesciami ?

z gory dziekuje

Opublikowano

100 % Pasek nie żaden łańcuch.

Opublikowano
  • Autor

100 % Pasek nie żaden łańcuch.

a jaka moze byc cena z wymiana juz?
Opublikowano

rozrząd (pasek już ze wszystkim i pompa) w granicach 300 złotych. Robocizna zależy od mechanika

Opublikowano

300 zł a co to za badziew powiedz mi kolego ?? chińszczyzna jakaś ?? [br]Dopisany: 06 Wrzesień 2011, 13:46_________________________________________________A napinacz hudrauliczny który lubi pociec to brałeś pod uwage ?? Bo chyba nie, a rozdząd to nie zabawka tylko robić to robić raz a konkretnie a nie ze by zaraz znów to rozbierać i koszta robić sobie.

Opublikowano
  • Autor

a powiedz cie mi czy 1300 zl to duzo za rozrzad i robocizna ?

prosze o szybka odpowiedz bo czas nagli i musze sie zdecydowac

Opublikowano

1300 zł to bardzo duzo i ktoś z Ciebie rżnie dobrze. [br]Dopisany: 06 Wrzesień 2011, 14:27_________________________________________________Jeśli jesteś zainteresowany zakupem to zapraszam cię na provi do mnie i wszystko Ci powiem co i ile.

Opublikowano

300 zł a co to za badziew powiedz mi kolego ?? chińszczyzna jakaś ?? [br]Dopisany: 06 Wrzesień 2011, 13:46_________________________________________________A napinacz hudrauliczny który lubi pociec to brałeś pod uwage ?? Bo chyba nie, a rozdząd to nie zabawka tylko robić to robić raz a konkretnie a nie ze by zaraz znów to rozbierać i koszta robić sobie.

nie pamiętam już firmy, mechanik skądś zamawiał, akurat to było do Passata ale to ten sam silnik. W każdym razie firma to na pewno nie MAXGEAR :> zestaw obejmował:

- pasek

- rolke

- właśnie ten napinacz hydrauliczny

- pompe wody i coś jeszcze

wyszło coś koło 300 zł + robocizna

Opublikowano

jestem pod wrażeniem tej ceny, bo pracuje w firmie z częsciami i jedyne co w takiej cenie możnakupić to dziadostwo jakies,

a tak po za to pominięty jest jeden element

Pasek to -raz

Rolka prowadzącą - to dwa

Rolka napinająca -to trzy

NApinacz hydrauliczny -to cztery ( nie zawsze wymienia się ale warto sprawdzić czy sie nie poci jeśli koszt nie wielki zalecam wymianę bo później znów trzeba rwać rozrzą a nikt tego za darmo nie zrobi)

Pompa Wody -to pięć

Opublikowano

Nie wiem kolego naprawdę, ja się nie zajmuje tym - po prosto odstawiliśmy auto i na tyle był rachunek za części :) Mechanik wspomniał tylko o tym że nie będzie to szit pokroju maxgear itd

a tak po za to pominięty jest jeden element

właśnie napisałem że coś tam jeszcze było na fakturze, tylko nie pamiętałem co.

A jaki jest koszt u Ciebie i na jakich częściach?

Tak czy siak 1300 zł to dużo za dużo.

Opublikowano

u mnie na podzespołach m.in Ruville, bądz INA - luk pompa powiedzmy DOLZ bądz Ruville Metelli pasek Contitech Deyco ale koszt 1300 zł to za***iście duzo. ktoś się ceni.

Opublikowano
  • Autor

no cenia sie i to w norauto 1300 zl z robocizna xd , dzwonilem do serwisu audi bielsko biala i wolaja tam 1370 zl z robocizna ale trzeba czekac 10 dni bo niemaja rozrzadu i musza sciagac z niemiec ale jaja

Opublikowano

Witam

Po przeczytaniu tego postu zainteresowałam się tematem napinacza hydraulicznego ma ktoś jakiś rysuneczek lub nr częsci, bo u mnie podczas wymiany rozrządu pewnie nie był wymieniany ten napinacz chyba że jest w zestawie naprawczym.

Opublikowano

Kolego wlasnie jestem po wymianie rozrzadu w swoim 2.0 ALT.

Czesci firmy INA,pasek chyba Dayco.

-Pompa wody

-pasek

-rolka napinajaca

-napinacz hydrauliczny

Komplet rozrzadu jak sie nalezy.

Same czesci cos ok 700zl + do tego zobocizna.

Mnie moj mechanik za robocizne (wymiana rozrzadu,komplet kolckow hamulcowych,wymiana uszczelki pod klawiatura,wymiana jakiegos tam oringu,wymiana pompy paliwa) koszt robocizny 300zł.

Opublikowano

W silniku ALT jest i pasek i łańcuch :naughty: Po 120 tys. (zalecane często co 90tys) należy wymienić pasek, rolkę, napinacz i pompę wodną. Cena za części u mnie w mieście(GATES, INA, SKF) ok. 400zł. Napinacz hydrauliczny (tłumik drgań) należy sprawdzić i niekoniecznie od razu wymieniać. Z tym że jak napisałem jest i łańcuch. A znajduje się on pod pokrywą głowicy. Rozrząd paskiem jest przekazywany na wałek zaworów wydechowych a z niego poprzez łańcuch i wariator znajdujący się pod pokrywą głowicy przekazywany jest na drugi wałek zaworów ssących. Łańcuch wraz z napinaczem należy wymienić gdy hałasuje.

Jeśli chodzi o wymianę paska jest prosta, problem w tym że trzeba zrzucać cały przód z chłodnicami.

Opublikowano

problem w tym że trzeba zrzucać cały przód z chłodnicami.

Ale mi problem . 30 min max . A później silnik jak na stole , dostęp idealny , a nie przeciskać się miedzy buda a silnikiem . Ja tam wole rozebrać przód niż kaleczyć ręce i ściągać poduszki silnika .

Opublikowano

nic nie trzeba wyrzucac, popuszczasz na srubach i odchylasz wystarczajado duzo aby caly rozrzad bez problemu wymienic :D i nic tez nie trzeba sobie kaleczyc:D

Opublikowano
  • Autor

ok rozrzad zrobiony ,dzieki wszystkim za info i pomoc , pozdrawiam

Opublikowano

Ja płaciłem 1200zł za rozrząd + nowy płyn chłodnicy ori + pasek wielorowkowy .