Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Nieszczesne telepotanie silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie nie wiem czy juz w dobrym dziale pisze swoja wypowiedz , jeśli nie to przepraszam na wstępie i chciałbym zęby wiele osób to przeczytalo i doradzilo co robić bo jestem mega zdruzgotany..... ;(

Moja przygoda z a4 1.9 tdi 110 km rozpoczela sie Pol roku temu kupiłem ja w zimie były temperatury ujemne itt samochód został sprowadzony z loch przebieg 213 000 na 90% orginalny w tym momecie mam 225 000 gdy kupilem auto na wstepie zminilem wszystkie paski napinacze oleje filtry rozrzad pompe wody wszystko na zamiennikach lecz nie z niskiej a wysokiej polki bo nigdy nie oszczedzalem na aucie

z czasem zauwazylem ze ma zamontowanego jakoegos boksa w kokpiecie mam dwa poziomy regulacji wypaczony jeden program i drugi . gdy go wlacze auto staje sie zrywniejsze itd mniej pali ale kopci troche. ale nie o tym mowa gdy zrobilo sie cieplo zaczelo szarpac silnikiem no to do mechanika diagnoza dwumas , pomyslalem ze przy tym przebiegu to mozliwe sprzeglo bylo twarde wysoko bralo wiec dzis te sprzeglo zminilem z kolem dwumasowym okazalo sie ze dwumas jest mozna powiedziec idealnym stanie ale i tak go zminilem na nowy nowe sprzeglo docisk itd komplet jednym slowem.

ale coz z tego dalej nim szarpie i dzis mi rece opadlu szarpie nim na biegu jalowym dzwignia lewarka biegow drga itd .

dzis robilem taki test stalem na postoju wolne obroty , lewarek w pozycji luz i dotykalem minimalnie gazu i raz jad dodalem oboty spadly tam gdzie maja byc i auto ustalo potem znowu dodalem gazu i znowy szarpalo i tak w kolko . gdy np odpale auto rano teraz jest po 15 stopni

odpalam auto jade do pracy nie szarpie nawet jak sie zagrzeje do 90 stopni ale po dluzszej jezdzie znowu szarpie

a teraz jak bylo lato po 30 stopni odpalilem i odrazu szarpalo lewarkiem silnikiem po porstu wiekrze drgania

dzis znowu bylem u mechanika zrezygnowany i zminil mi obroty jalowe na 9000 obrotow chyba jkos tak i minimalnie nim trzesie ale wiem ze to tylko takie zludne wrazenie naprawienia tego . prosze o wielka pomoc . ps jak by ktos chcial dwumasa w dobrym wrecz idealnuym podobno stanie to mam. prosze o pomodz dziekuje

Opublikowano

moze to przeplywka

Opublikowano
  • Autor

ciezko mi powiedziec cholera hm

Opublikowano

zrób logi statyczne ale obstawiam plecionke wydechu masz do wymiany...

Opublikowano
  • Autor

coz moge jeszcze dadac o gdy kupilem go w zimie zadnych problemow z takimi rzeczami nie bylo tylko jak sie zrobilo cieplo to te objawy mam

Opublikowano

coz moge jeszcze dadac o gdy kupilem go w zimie zadnych problemow z takimi rzeczami nie bylo tylko jak sie zrobilo cieplo to te objawy mam

bo własnie w lecie to jest najbardziej odczuwalne
Opublikowano
  • Autor

a mozna ja w jaki kolwiek sposob sprawdzic czy tylko wymiana i modlenie sie czy to bedzie to? cholera no dzis wydalem 2 000zl sam wiesz jak jest z pieniedzmi

Opublikowano

a mozna ja w jaki kolwiek sposob sprawdzic czy tylko wymiana i modlenie sie czy to bedzie to? cholera no dzis wydalem 2 000zl sam wiesz jak jest z pieniedzmi

plecionka kosztuje grosze i trzeba bylo zacząć od tego a nie wydawać na nowe sprzęgło i dwumasa nie potrzebnie :gwizdanie:
Opublikowano

audi kosztuje :P

warnwarn.gifOT w dziale technicznym

Opublikowano
  • Autor

sprzeglo i tak mialem do wymiany . a dwumasa wyminilem dla swietego spokoju bo myslalem ze byl przyczyna

Opublikowano

Plecionkę możesz sprawdzić w ten sposób. Trochę prymitywny ale zwykle jest pomocny w diagnozie. Niech ktoś położy nogę i lekko naciśnie na końcówce wydechu przy zapalonym silniku a Ty siedź w środku i obserwuj ewentualne zmiany.

Opublikowano
  • Autor

no tak a jesli ktos nasisnie i drgania ustapia to plecionka na 100% ? z tego co widzialem ona jest tak jakby tam na stale wiec trzeba ja wyciac i wspawac ? duzo wymiana takiej czesci ? jesli chodzi o robocizne? sama plecionka okolo 100 zauwazylem

Opublikowano

W serwisie wymieniają chyba razem z katalizatorem ale zwykły tłumikarz wytnie i wspawa ci to za 100-200zł. Ja zapłaciłem 150zł (robocizna+części)

Opublikowano

sprzeglo i tak mialem do wymiany . a dwumasa wyminilem dla swietego spokoju bo myslalem ze byl przyczyna

wraz ze sprzeglem warto wymienic dwumasa. z reguly wytrzymuja podobnie. gdybys wymienil samo sprzeglo i tak niedlugo dwumas by sie odezwal wtedy robota platna 2x...

zrob tak jak Wihajster pisal, zrob logi statyczne ( gdy telepie), wrzuc tutaj.

prawdopodobnie jednak to plecionka.

Opublikowano

tak wycina sie i wspawuje.Przy uszkodzonej plecionce przy wyzyszych tem sa własnie drgania wydechu i lewarka

Opublikowano
  • Autor

zgadza sie panowie ale gdy otworze maske silnik ma duze wibracje trzesie nim tak moze nie bardzo ale jednak nim troche rzuca

Opublikowano

poduchy

Opublikowano
  • Autor

jedna od strony turbiny wyminiona od strony kiedowcy nie bo mechanik uznal ze jest ok[br]Dopisany: 07 Wrzesień 2011, 21:05_________________________________________________no wiec czarna magia nikt nic nie wie na dobra sprawe

Opublikowano

chlopie zmień se te plecionke jej koszt to 50zł + robota i uwierz ze przestanie Ci telepać. jesli widzisz latajacy lewarek na postoju to bedzie to, mowili Ci chlopaki niech Ci ktos nacisnie stopa na wydech i sie uspokoi. mialem to samo, nie zadawaj wiecej pytan tylko zajmij sie zrobieniem tego a bedziesz mial spokoj. pozdro[br]Dopisany: 07 Wrzesień 2011, 22:36_________________________________________________

zgadza sie panowie ale gdy otworze maske silnik ma duze wibracje trzesie nim tak moze nie bardzo ale jednak nim troche rzuca

Bo to TDI a nie PB, nie szukaj dziury w calym tylko zacznij od tego co Ci sie proponuje.

Opublikowano

Słuchaj Pamkek, miałem bardzo podobny problem, również zrobiłem jak Ty wymieniłem koło i sprzęgło i dalej się telepotało, myslałem ze poduszki pod silnikiem, i wiesz co sie okazało po 4 miesiącach jazdy od wymiany sprzęgła rozsypała mi sie turbina w drobny mak ;(

Oczywiście wymienił mi kumpel na regenerowana mam go 3 dni po wymianie turba i wydech dalej trzepie ale lewarek już nie, wiec może warto by było sprawdzić w jakim stanie jest turbina, w moim AJM-ie to chyba ona powodowała to walenie lewarkiem

pozdro