Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Założenie inst. gazowej. Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Noszę się z zamiarem założenia w mojej niuni instalacji gazowej, ale nie wiem czy jest warto. Instalacja + montaż to koszto ok. 3000zł.

Nie robię dużych dystansów. Do pracy dojeżdżam komunikacją miejską, bo przez korki w mieście nie warto (szybciej wychodzi mi tramwajem).

Rocznie robię ok 10k km.

Samochodu używam gdy muszę coś załatwić poza godzinami szczytu, a nie zdarza się to często. Do tego dochodzą wypady raz na jakiś czas poza miasto.

Jak myślicie, pakować się w LPG, czy sobie odpuścić?

Opublikowano

Koszt zwrotu instalacji ok 3 lat.

Twoja decyzja :)

Opublikowano

jesli masz zamiar jezdzic niunią do jej lub swojej smierci to warto. Ja mam zamiar tak zrobic , mam w samochodzie instalacje juz 2,5 roku, z czego rok ja jezdze i zadnych problemów nigdy nie miałem oprócz spalonego bezpiecznika. Twój wybór

Opublikowano

Moim zdaniem w twoim przypadku się nie opłaca bo mało jeździsz i nie bedziesz miał praktycznie żadnych oszczedności, inatalacja zwruci ci się po ok 3latach do tego dochodza częstsze wymiany świec, filtrów, dodatkowe przeglądy instalacji, droższy przegląd i napewno musisz się liczyć z szeregiem drobnych awari lub nieprawidliowego dzialania bo tak zawsze jest z gazem. Miałem gaz w poprzednim aucie i tkie są moje odczucia co do instalacji gazowej :)

Opublikowano

Daruj sobie. Przy tak małym rocznym przebiegu motaż LPG jest raczej nieuzasadniony. Zadbaj o samochód tak żeby spalanie było najbardziej optymalne i myślę, że raz na jakiś czas koszt około 10l na 100 km jest dla ciebie do przełknięcia. :)

Opublikowano

mi sie wydaje ze jednak warto :) bo kase na zalozenie wykladasz tylko raz a pozniej odczuwasz przyjemnosc z taniego tankowania :> a wg mnie liczenie kiedy Ci sie instalacja zwroci ma tylko sens jezeli uzywasz auta do pracy i przynosi Ci ono korzysci finansowe :) pozdrawiam

Opublikowano

Moim zdaniem nie warto. Policz sobie kiedy Ty wlasciwie zaczniesz zarabiac na tej instalacji. Za 3 lata? Moze do tego czasu przygarniesz jakas inna Audiczke. Ja bym nie pchal sie w gaz przy takim rocznym przebiegu.

Opublikowano

czeba to dobrze policzyć bo ten kalkulator liczy pobierznie :shocked:

to jet tak : cena instalacji +co rok prz.tech. droższy o 60 zł +co 10 tyś. wymiana świec +co 15 lub 30 tyś kable świec +co 5 tyś filtr powietrza+ płatne przeglądy inst.lpg :notworthy:

Opublikowano

10 tys. rocznie i zakladac gaz do silnika 1.8 ? :blink:

na takie male przebiegi to sie kupuje V8 lub V12 :>

Opublikowano

Ja mam instalacje gazowa i jestem zadowolony. Na gazie jezdze tylko wtedy gdy stoje w korkach albo jade w daleka podroz np. Włochy i powiem szczerze ze nawet nigdy nie zastanawialem sie kiedy mi sie zwroci instalacja bo jak dalmnie to jest glupie masz kase to wrzucasz instalacje i wiesz ze zawsze mozesz tanie zalac i jezdzic a gdy jedziesz gdzies dalej mozesz zalac benzyny i gazu na prawie 1000 km :tongue4: Kazdy powie Ci inaczej jedni sa zwolnennikami inni znowu przeciwnikami natomiast z drogie strony jezeli robisz male przebiegi i nie wyjezdzasz nigdzie dalej a masz kase zeby lac benzynke to nie zakładaj :)

Opublikowano

Fajny ten kalkulatorek, policzyłem sobie i zmodyfikowałem delikatnie. W mojej A4 z silnikiem 2.4 zwróci mi się instalka po około 19tkm + różnica w droższych przeglądach itp. to mnie wyszło że będzie coś około 21tkm, więc panowie im więcej wam furka spala tym bardziej si ę montaż gazu opłaca.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja uważam ze sie opłaca mi po przejechaniu 22tys już sie zwróciła nie uwzględniając kosztów eksploatacji a druga sprawa bardzo dużo jeżdżę w mieście 63 zł w porównaniu do 28zł robi wrażenie