Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak przygotujecie swoje Autka do zimy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wymieniam olej i filtry bo kupiłem dopiero auto :) wymieniam wszystko co 15 tys km .

Opublikowano

Kupiona skrobaczka i de-icer, oponki w krótce, filtr paliwowy i płyny na dniach :wink4:

Opublikowano

pewnie w "auto-świecie" było tak napisane :polew: :polew: :polew:

tego nie wiem nie czytam, robiłem tak zawsze i tak robić będę wydaje mi się, że takie podejście nie ma szans zaszkodzić :no:, a może jedynie pomóc - każdy robi tak jak uważa :hi:

Nie odbieraj tego negatywnie, ale... Jak wypada Ci wymiana oleju powiedzmy we wrześniu z przebiegu to wymieniasz. Po czym nastaje listopad, nadchodzą mrozy, Ty zrobiłeś ze 3tyś kilosów i jedziesz zmienić olej+filtry... ?

Oczywiście, każdy robi po swojemu i pewnie to autu nie zaszkodzi... Równie dobrze można by wymieniać wycieraczki po każdym deszczowym dniu, ale... To temat o zimie :)

BTW Wy na serio kupujecie skrobaczki do szyb ? :blink:

Opublikowano

Co sie czepiacie chlopaka :gwizdanie: Ja tez wymieniam 2 razy do roku :tongue4: Zaszkodzic nie zaszkodzi :wink4:

Opublikowano

Zamiataczke rozumiem ale skrobaczke :thumbdown: .

Są środki specjalne nawet jak są mrozy duże to wystarczy odpowiednim specyfikiem szybkę potraktować i bez rysowania sie obędzie

.

Opublikowano

Jak co to polecam skrobaczki fińskie firmy "Murska" :good:

Ja jak jest czas to na przednią szybę zakładam kupioną w Auchan za 10 zł matę styropianową (taką srebrną ) i nic przynajmniej z przedniej szyby nie trzeba skrobać :wink4:

Opublikowano

Dalej nie mogę tego pojąć, załóżmy, że przejechałeś od ostatniej wymiany 4000 km, zima się zbliża i wymieniasz olej + komplet filtrów, jak jeszcze do wymiany zostało 3 razy tyle km?

Nie no każdy ma swoje zasady jak postępować z autem, ale to wydaje mi się trochę bezsensowne :rolleyes:.

Przez wiosnę lato i jesień zrobię ok. 6-7 tyś km. i po takim przebiegu wymieniam wszystko, później przez zimę może zrobie z 3-4 tyś km. i też wymieniam wszystko. Dla jednego to ma sens dla innego nie ja nie zmienie swojego postępowania. :hi:

Opublikowano

Dalej nie mogę tego pojąć, załóżmy, że przejechałeś od ostatniej wymiany 4000 km, zima się zbliża i wymieniasz olej + komplet filtrów, jak jeszcze do wymiany zostało 3 razy tyle km?

Nie no każdy ma swoje zasady jak postępować z autem, ale to wydaje mi się trochę bezsensowne :rolleyes:.

Przez wiosnę lato i jesień zrobię ok. 6-7 tyś km. i po takim przebiegu wymieniam wszystko, później przez zimę może zrobie z 3-4 tyś km. i też wymieniam wszystko. Dla jednego to ma sens dla innego nie ja nie zmienie swojego postępowania. :hi:

Sorki za OT ale jak robisz takie przebiegi to się nie dziwię ,że oliwę zmieniasz również przed zimą

:decayed:

:wink4:

Opublikowano

Dla niektórych to dziwne "zachowanie" ale dla mnie jak najbardziej :good: Widać , że dbasz o swoje wozidło i tak ma być :good::good:

Ja po prostu wymieniam oliwę i wszystkie filtry co 10 kkm , obojętnie czy to trafi się przed zimą , w czasie zimy , po zimie ... np. ostatnio wymieniałem w maju , teraz wymiana będzie w grudniu ... najprawdopodobniej następna trafi się w czerwcu ( wtedy czeka mnie też wymiana m.in. płynu hamulcowego - co 2 lata ) :wink4:

Opublikowano

Zamiataczke rozumiem ale skrobaczke :thumbdown: .

Są środki specjalne nawet jak są mrozy duże to wystarczy odpowiednim specyfikiem szybkę potraktować i bez rysowania sie obędzie

.

jakieś przykłady od razu podawać, żeby wiedzieć co kupić :) Chyba że "no name" też dają radę

Opublikowano

Ja kupiłem odmrażacz do szyb firmy K2 - nic specjalnego chyba ale jest na alkoholu wiec szybko sie roztapia snieg i nie zamarza, od zeszłej zimy go używam i nie narzekam

Opublikowano

nigdy nie używałem takiego odmrażacza i chętnie spróbuje tej zimy.. więc podawajcie sensowne pozycje.. ostatnio jak nie byłem jeszcze przygotowany to karta do bankomatu dała rade z szybami :kox: :kox:

Opublikowano

nigdy nie używałem takiego odmrażacza i chętnie spróbuje tej zimy.. więc podawajcie sensowne pozycje.. ostatnio jak nie byłem jeszcze przygotowany to karta do bankomatu dała rade z szybami :kox: :kox:

:polew:

Opublikowano

tego jeszcze nie słyszałem haha :)

warto uzuwac tych srodkow bo po 1 uzyciu gdy nastanie nas znowu lod na szybie kazde kolejne latwiej odchodzi od szyby...jakas warstwa sie robi ulatwiajaca odchodzenie lodu od szyby :)

ja za rok zaloze ogrzewane lusterka bo chyba to moze sie przydac :)

Opublikowano

...jakas warstwa sie robi ulatwiajaca odchodzenie lodu od szyby :)

Pomaga też m.in. niewidzialna wycieraczka :wink4:

...ja za rok zaloze ogrzewane lusterka bo chyba to moze sie przydac :)

Ja mam , za***ista sprawa :good:

Z odmrażaczy do szyb polecam Sonax i Würth :good:

Opublikowano

jeśli już mowa o odmrażaczach, kto poleci jakiś sprawdzony nie zostawiający tłustych plam i zacieków na szybie? Mam K2 i totalna porażka (odmraża dobrze ale po kilku użyciach przez szyby widok nie najlepszy :rolleyes:)

Opublikowano

Ja mam autolanda i nie narzekam ;)

Opublikowano

kupiłem sonaxa - super sprawa

używa ktoś aluminiowych mat na przednią szybę??

Opublikowano

używa ktoś aluminiowych mat na przednią szybę??

ja używam zimą,super sprawa,nie muszę skrobać szyby ani odsnieżać jak pada śnieg :good:

Opublikowano

na sonaxie całej zimy nie dam rady :decayed: jaki musi być wymiar tej folii żeby ogarnąć szybę?? jakieś inne wskazówki, za co to się zaczepia??