wrclaguna Opublikowano 10 Września 2011 Opublikowano 10 Września 2011 Instalacja dodatkowych glosnikow wysokotonowych BANG & OLUFSEN oraz blendWitam wszystkich zainteresowanych MOD-ami w naszych B8 Na pewno cos zacznie lepiej cykac w naszym aucie AUDIO po zalozeniu dodatkowych glosniczkow wysokotonowych BANG&OLUFSEN .Przejdzmy do spisu potrzebnych czesci - 8T0 035 399 B 2 szt. glosnik wysokotonowy cena za 1 szt. w ASO 83 PLN- 4B0 971 832 2 szt. oprawka wtyczki cena za 1 szt. w ASO 9,95 PLN- 000 979 009 E 2 kabelki czyli 4 Piny cena w ASO za 1 kabelek 10,70 PLN- 8K0 035 423 A 1 szt. lewa blenda glosnika cena w ASO 221,50 PLN ( uzywka 50-100 PLN )- 8K0 035 424 A 1szt. prawa blenda glosnika cena w ASO 221,50 PLN ( uzywka 50-100 PLN )- 7L6 868 243 2szt. trzeba miec w zapasie jakby pekl klip od tapicerki cena za 1 szt. w ASO 1,80 PLN- lutownica ,cyna , tasmaizolacyjna- 2x 2 x 40 cm przewodow 0.35 mm- Torx 25- srubokrety plaski maly i duzy Na poczatek musimy zdjac z obu stron listwy ozdobne tapicerki W tym celu delikatnie podwadzamy je i przesuwamy do przodu a potem do siebie.Pamietajmy wykonujac ta czynnosc zachowujemy ostroznosc aby nie uszkodzic tapicerki Najlepiej podwazyc ja czyms plastikowym . Listwa trzyma sie na trzech zaczepach .Tapicerka przykrecona jest pieciona srubami Kluczem Torx 25 odkrecamy je .Przy uchwycie w tapicerce mamy ukryte dwie sruby . W platiku ozdobnym mamy otwor przez ktory wkladamy srubokret i ciagniemy plastik do siebie .Jest on zamocowany na zatrzaskach.Teraz mamy dostep do dwoch ostatnich srub mocujacych tapicerke Po odreceniu wszystkich srub zdejmujemy tapicerke z klipami . Musimy dobrze ciagnac ja bo dobrze trzymaja Odlanczamy ciegno klamki oraz 32 PIN wtykePo sciagnieciu tapicerki zdejmujemy stara blende z drzwi Jest na zatrzaski i latwo sciagnac .Fabrycznie mamy przygotowane miejsce na glosnik wysokotonowy Mocujemy go w wolne miejsce . Tutaj tez wkladamy wczesniej przygotowana wiazke dwoch przewodowwraz wtyka . Dlugosc kabelkow mierzymy od glosnika gornegodo wtyki dolnego ( okolo 40 cm) . Obie wtyki maja zaznaczone numery 1 i 2 Itak starajmysie je polutowac Po polutowaniu zdwoch stron drzwi montujemy bleny . U mnie jest akurat blenda z wlacznikiem pod Asystenta pasa i prosze sie tym nie sugerowac Na koniec oczywiscie skldamy do qupy w odwrotnej kolejnosci Powodzenia w montazu tego MODA
mystic.pl Opublikowano 12 Września 2011 Opublikowano 12 Września 2011 ale trzeba było od razu drzwi wygłuszyć
wrclaguna Opublikowano 12 Września 2011 Autor Opublikowano 12 Września 2011 ale trzeba było od razu drzwi wygłuszyć Tapicerka bedzie nie raz rozbierana i o tym pomysle
darecy Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Grześ, kilka pytań: Czy nie powinno się tu zastosować zwrotnicy głośnikowej do lepszego podziału pasma? Mógłbyś podać mi parametry (ile Ohm, Wat i wymiary) głośniczka wysoko-tonowego B&O (jak bym nie znalazł ori w dobrej cenie założę jakiś suplement) 1
wrclaguna Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Grześ, kilka pytań:Czy nie powinno się tu zastosować zwrotnicy głośnikowej do lepszego podziału pasma? Mógłbyś podać mi parametry (ile Ohm, Wat i wymiary) głośniczka wysoko-tonowego B&O (jak bym nie znalazł ori w dobrej cenie założę jakiś suplement) Zmierzyć ci nie zmierzę bo musiłbym sciągnąc u siebie ale jak bęe kiedyś zmieniał tapicerkę to tak Nie potrzeba dawać tutaj akurat zwrotnic a chcesz załozyć u siebie ?
darecy Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 tak myślałem, ale ja bym założył zwrotnicę np: http://allegro.pl/zwrotnice-zwrotnica-glosnikowa-glosnikowe-twet-i2210301289.html lub http://allegro.pl/zwr0104-zwrotnica-glosnikowa-fx-18a-zestaw-i2208504217.html
wrclaguna Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Mozna założyć Jakby co to mam dwa takie syczki do
darecy Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 a miałeś jakieś głośniczki w swoim jak zmieniałeś na B&O?
wrclaguna Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2012 a miałeś jakieś głośniczki w swoim jak zmieniałeś na B&O? Niestety nie Blenda pod ten syczek B&O jest droga Mozesz w swoim plastiku nawiercić dziurki ( otworki )
darecy Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 w takim układzie ja pewnie też nie mam Grześ wyślij mi cenkę na Priv ...a dziurki można gorąca igłą spróbować lub jakimś wiertełkiem 0.7-0.5 mm
fly07 Opublikowano 21 Marca 2013 Opublikowano 21 Marca 2013 ale trzeba było od razu drzwi wygłuszyć Tapicerka bedzie nie raz rozbierana i o tym pomysle wrclaguna, może jakieś praktyczne sugestie jak zdjąć tapicerkę drzwi.... Próbowałem się dobrać i efekt jest taki, że urwane jedno mocowanie spinki i pęknięta tapicerka przy zamku . Więc na razie się poddałem, ale kupa roboty do zrobienia (wygłuszenie, QQ1, lusterko) ze wszystkimi drzwiami i na razie klops... 1
stefek Opublikowano 21 Marca 2013 Opublikowano 21 Marca 2013 http://img33.imageshack.us/img33/4992/bo20.jpg Jaki jest numer tej wtyki do głośnika w drzwiach?
darecy Opublikowano 21 Marca 2013 Opublikowano 21 Marca 2013 ale trzeba było od razu drzwi wygłuszyć Tapicerka bedzie nie raz rozbierana i o tym pomysle wrclaguna, może jakieś praktyczne sugestie jak zdjąć tapicerkę drzwi.... Próbowałem się dobrać i efekt jest taki, że urwane jedno mocowanie spinki i pęknięta tapicerka przy zamku . Więc na razie się poddałem, ale kupa roboty do zrobienia (wygłuszenie, QQ1, lusterko) ze wszystkimi drzwiami i na razie klops... Kup sobie wyjmaki do tapicerek kpl. to 50-80zł
fly07 Opublikowano 21 Marca 2013 Opublikowano 21 Marca 2013 Kup sobie wyjmaki do tapicerek kpl. to 50-80zł Masz na myśli te z tworzywa - bo nimi właśnie próbowałem i ni cholery...
darecy Opublikowano 23 Marca 2013 Opublikowano 23 Marca 2013 Jak masz kpl to masz tam tz widelec, delikatnie podkładasz go pod spinkę, mechanizm zaciskowy zwalnia się i powinna odskoczyć. problemem może być to że robisz to na zimnym powietrzu, wtedy plastik jest bardziej łamliwy
fly07 Opublikowano 23 Marca 2013 Opublikowano 23 Marca 2013 Jak masz kpl to masz tam tz widelec, delikatnie podkładasz go pod spinkę, mechanizm zaciskowy zwalnia się i powinna odskoczyć.problemem może być to że robisz to na zimnym powietrzu, wtedy plastik jest bardziej łamliwy Tym widelcem też próbowałem... Ale chyba główna przyczyna niepowodzenia to - jak piszesz - niska temperatura. Jak się do tego zabierałem to ciepło nie byo Poczekam aż termometr podskoczy...
stefek Opublikowano 23 Marca 2013 Opublikowano 23 Marca 2013 http://img33.imageshack.us/img33/4992/bo20.jpgJaki jest numer tej wtyki do głośnika w drzwiach? To z tym gwizdkiem wpinamy sie w kable z głównego głośnika- dobrze myślę? A jak jest z polaryzacją bo nie zauważyłem oznaczeń +- na głośniku wysokotonowym?
darecy Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 http://img33.imageshack.us/img33/4992/bo20.jpgJaki jest numer tej wtyki do głośnika w drzwiach? To z tym gwizdkiem wpinamy sie w kable z głównego głośnika- dobrze myślę? A jak jest z polaryzacją bo nie zauważyłem oznaczeń +- na głośniku wysokotonowym? polaryzacje masz na kondesatorze Grześ, jak robiłeś też głośnik centralny na desce, gdzie go wpinałeś? tylko b&o ma wejście na ten głośnik czy do zwykłego MMi też podejdzie?
wrclaguna Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Opublikowano 8 Lipca 2013 U mnie przy AUDI SOUND SYSTEM byl tam ten głosnik Po schemacie moge sprawdzić u ciebie
darecy Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 jak byś mógł to sprawdź proszę nie mam kabelka do tego głośnika szukałem już, ale gdy by można było się gdzieś blisko wpiąć to bym sobie założył tam dodatkowy. potrzebuję też prawą bledę do B&o
Rekomendowane odpowiedzi